Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: «Έξαρση» του ιού στη Σερβία – Ανησυχία για όσους ήρθαν Ελλάδα

193 νέα κρούσματα στη Σερβία το τελευταίο 24ωρο - Από 1η Ιουλίου η έλευση Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα

Η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Σερβία προκαλεί μεγάλη ανησυχία και στην Ελλάδα. 

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν. Το τελευταίο 24ωρο απεβίωσε ένας ακόμη ασθενής, και έτσι τα θύματα από τον κορωνοϊό έφτασαν τα 265, ενώ 28 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι.

Κλινικές στο Βελιγράδι, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν κανονικά μετά την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις 7 Μαΐου, επανέρχονται στο καθεστώς νοσοκομείων αναφοράς για τον κορωνοϊό, ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση. «Θα περιμένουμε άλλες δύο ημέρες και εάν δεν αλλάξει η συμπεριφορά του κόσμου και αυξηθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, θα επιβάλουμε περιοριστικά μέτρα για να αποτραπεί η έξαρση της νόσου» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς σχολιάζοντας την κατάσταση από τις Βρυξέλες όπου βρίσκεται.

Στην πόλη Τούτιν, στην περιοχή του Σαντζάκ, κηρύχτηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της εμφάνισης πολλών νέων κρουσμάτων. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική παντού, ενώ τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετερίες και τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μέχρι τις 8:00 το βράδυ.

Ανήσυχο το Μαξίμου και η Επιτροπή Ελλήνων Επιδημιολόγων.

Η βαλκανική χώρα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών με τις οποίες από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άρει τα απαγορευτικά μέτρα εισόδου στα σύνορα.

Παράλληλα οι Σέρβοι τουρίστες στη Μακεδονία αλλά και πολλά νησιά των Κυκλάδων, ιδιαίτερα οι δημοφιλείς για τη νυχτερινή ζωή Μύκονος και Πάρος, αποτελούν έναν από τους βασικούς «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού, σε μια πολύ άσχημη περίοδο για τους κλάδους της εστίασης και φιλοξενίας .

Οπότε είναι κατανοητοί και οι λόγοι για τους οποίους η αύξηση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα προκαλούν  ανησυχία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και την ομάδα των Ελλήνων επιδημιολόγων οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. 

Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Σερβία και η ανάληψη νέων περιοριστικών μέτρων αλλά και επιβολής καραντίνας σε κάποιες πόλεις της γειτονικής χώρας ενδεχομένως ν΄ αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα.

Όμως σε αυτή την περίπτωση το δίλημμα αλλά και το κόστος για την Ελλάδα είναι διττό.

Σε περίπτωση που επανέλθει το λοκ ντάουν των συνόρων με τη Σερβία ο ήδη βαριά «πληγωμένος» από την πανδημία εγχώριος τουρισμός θα στερηθεί ακόμα μια σημαντική «πηγή» εσόδων.

Από την άλλη πλευρά όμως, αν ο έλεγχος για κορωνοϊό στους Σέρβους τουρίστες οι οποίοι πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας είναι προληπτικός, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ενός ασυμπτωματικού ασθενούς  ο οποίος μπορεί να διασπείρει τον ιό σε πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων.

Πηγή: naftemporiki, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές