Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Η «μάχη» της Αττικής θα κρίνει την έκβαση της πανδημίας

Όλα τα βλέμματα στην πρωτεύουσα, καθώς η Θεσσαλονίκη «καθαρίζει»

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική ανάγκασε τον πρωθυπουργό να κάνει άλλο ένα διάγγελμα, για να καλέσει και πάλι τους πολίτες να γίνουν ξανά αρωγοί αυτής της τιτάνιας προσπάθειας ενάντια στην πανδημία. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν νέα μέτρα, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η ύστατη επιλογή είναι η καραντίνα και παρότι δεν θα διστάσει να την επιβάλει, θα είναι μια απόφαση με πολλές συνέπειες.

Δυστυχώς, τα κρούσματα στην Αττική δεν παρουσιάζουν πτωτική τάση μετά τα νέα μέτρα και η πολιτεία προς το παρόν διστάζει να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο «κόκκινο», ειδικά σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Όμως, το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, η οποία προς το παρόν κατάφερε να περιορίσει τα κρούσματα και τη δραστηριότητα του ιού σε πολύ χαμηλές «πτήσεις», θέτει έναν πολύ μεγάλο στόχο για την Αττική: την κατακόρυφη πτώση των κρουσμάτων και τη λήξη του συναγερμού, που θα οδηγήσει σε μια γενικότερη ανάσα για την ελληνική οικονομία.

Όλη η χώρα βλέπει την Αττική να παλεύει με την πανδημία και εύχεται να σταματήσει τις επόμενες μέρες η προέλαση του ιού και κατά συνέπεια ο κίνδυνος «ντόμινο» για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Η μεγάλη μάχη είναι στην Αττική και το μοντέλο της «Θεσσαλονίκης» αποτελεί το πιο μεγάλο success story της διαχείρισης της πανδημίας.  

 

Πέτσας: Καλύτερα από άλλες χώρες, όμως κανένας εφησυχασμός

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Στ. Πέτσας συνεχίζοντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «ο πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες».

Στη συνέχεια, περνώντας στο κρίσιμο θέμα της υγειονομικής κρίσης επεσήμανε ότι «όσον αφορά τον κορονοϊό είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ' όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία για παράδειγμα μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. Όμως χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως. Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων». 

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: «η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων».

Αναλυτικά ανέφερε πως «από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ' ένα μεγάλο ύψος, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην Αττική. Είναι κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας. Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ' αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας. Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι - τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας».

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία. Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης».

Και ανέλυσε: «Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις.

Ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα - άνω του 65% - των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %. Υπογραμμίζεται ότι από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων. Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

 

Μόνο 11 νέα κρούσματα στη Θεσσαλόνίκη

Τα κρούσματα της Πέμπτης παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο, ειδικά στην Αττική, όμως στη Θεσσαλονίκη συνεχίζουμε τις «χαμηλές πτήσεις», με 11 μόνο νέα κρούσματα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 342 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 24 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

- 30 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 213 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

- 23 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.627, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2726 (16.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6915 (41.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

68 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 21 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 192 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 366 θανάτους συνολικά στη χώρα. 135 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χατζηδάκης για Βόρεια Μακεδονία: Η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική
«Είμαι βέβαιος ότι η Πρόεδρος και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση θα καταλάβουν αυτό το μήνυμα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Χατζηδάκης για Βόρεια Μακεδονία: Η Ευρώπη απαιτεί και ευρωπαϊκή λογική
Μητσοτάκης: Σε συνέδριο για φυσικές καταστροφές - Η χειραψία με Καραμανλή (ΦΩΤΟ)
Συνέδριο με θέμα με θέμα «Προωθώντας την Καινοτομία στην Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών – Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών: Μια Πράξη Πολιτισμού»
Μητσοτάκης: Σε συνέδριο για φυσικές καταστροφές - Η χειραψία με Καραμανλή (ΦΩΤΟ)