Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κορωνοϊός: Κίνδυνος μετάδοσης στα ασανσέρ – Πόση ώρα επιβιώνει μέσα ο ιός

Η σοβαρή επικινδυνότητα αν βήξει ή μιλήσει ασθενής

Η χρήση του ανελκυστήρα μοιάζει επικίνδυνη την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, οι οποίοι έκαναν πειράματα με τον κορωνοϊό σε ασανσέρ νοσοκομείου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «International Journal of Indoor Environment and Health» αναφέρουν ότι σωματίδια του κορωνοϊού από βήχα ή ομιλία κυκλοφορούν μέσα στο ασανσέρ ακόμα και για μισή ώρα μετά με τις πόρτες κλειστές, ένας χρόνος που πέφτει στα 12-18 λεπτά όταν ο ανελκυστήρας λειτουργεί με τη συνήθη συχνότητά του.

Με τις πόρτες του ασανσέρ κλειστές ο κοροναϊός ζει στην ατμόσφαιρα του ανελκυστήρα ακόμα και μισή ώρα μετά. Ενώ με τις πόρτες ανοιχτές, τα σταγονίδια εξαφανίζονται έπειτα από 2-4 λεπτά.

Σε συνθήκες κοινής χρήσης του ασανσέρ, με τις πόρτες να ανοιγοκλείνουν συχνά, τα μολυσμένα σωματίδια που προκαλούνται από βήχα κρούσματος ή ομιλία διαρκούν περίπου 12-18 λεπτά.

Οι ερευνητές λένε μάλιστα πως η χρήση μάσκας μετριάζει το πρόβλημα. Όπως και ο καλός εξαερισμός του ανελκυστήρα είναι παράγοντας αποφασιστικής σημασίας εδώ.

Τα σωματίδια του κορωνοϊού που μεταφέρονται με τον αέρα είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της Covid-19, επιβεβαιώνουν οι ερευνητές, οι οποίοι μιμήθηκαν εργαστηριακά πολλές κοινές συνθήκες χρήσης του ασανσέρ.

Γι’ αυτό και συνιστούν στους ανθρώπους να αφήνουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτές του πόρτες του ασανσέρ της πολυκατοικίας τους και σίγουρα να αποφεύγουν να μιλούν και να βήχουν εντός του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Εργασίες κοπής πρασίνου πραγματοποιούνται και σήμερα από συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη: Έργα στον Περιφερειακό από την ΠΚΜ – Πού έχει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις