Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τέσσερις απλές αλλαγές που θα βελτιώσουν την ποιότητα στον ύπνο σου

Το σωστό morning routine, έχει εξίσου μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου το βράδυ όσο και την επόμενη μέρα

Το «τα καμώματα της νύχτας τα βλέπει η μέρα και γελάει», δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη εφαρμογή σε άρθρο. Απλά εδώ θα δούμε πως τα καμώματα της ημέρας μπορεί να φτιάξουν ολόκληρη τη νύχτα σου.

Ειδικά αν δεν έχεις τον ύπνο στο τσεπάκι σου, που το ακούω, το καταλαβαίνω και κουνάω συγκαταβατικά το κεφάλι μου ψελλίζοντας «σε νιώθω» και πως «δεν είσαι μόνη σ’αυτό».
Οποιονδήποτε πρωϊνό τύπο και να ρωτήσεις, πιθανότατα θα σου απαριθμήσει τα χιλιάδες οφέλη της πρωινής του ρουτίνας.

Αλλά αυτό που μπορεί να μη γνωρίζει είναι ότι το σωστό morning routine, έχει εξίσου μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου το βράδυ όσο και την επόμενη μέρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν γίνεται σωστά και τακτικά, ορισμένα στοιχεία μιας υγιεινής πρωινής ρουτίνας μπορούν πραγματικά να διευκολύνουν και να βελτιώσουν τον ύπνο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνεις το πρωί, ώστε το βράδυ να απολαμβάνεις ήσυχη τον ύπνο σου;

1. Φως εκ φωτός

Από όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον ύπνο, η έκθεση στο φως είναι ίσως η πιο ισχυρή δύναμη που ‘’κουρδίζει και ξεκουρδίζει’’ τον κιρκάδιο ρυθμό σας.

«Το φως καταστέλλει την απελευθέρωση της ορμόνης της υπνηλίας μελατονίνης ενώ προωθεί την απελευθέρωση της ορμόνης της εγρήγορσης, της κορτιζόλης», λέει η Δρ Holliday-Bell.

Με λίγα λόγια, γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να νιώσεις εντελώς ξύπνια το πρωί όταν είναι ακόμα σκοτάδι έξω. Η έλλειψη φωτός ουσιαστικά εμποδίζει την ορμόνη της εγρήγορσης να πλημμυρίσει το σύστημά σου με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε τους φωτεινότερους, καλοκαιρινούς μήνες.

Όσο πιο φωτεινές είναι οι μέρες σου, τόσο λιγότερο ο βραδινός χρόνος σε μία οθόνη θα επηρεάσει τον ύπνο σου.

2. Κάνε μία βόλτα στη φύση

Το να βγεις έξω λίγο αργότερα αφού σηκωθείς δεν έχει απλώς το πλεονέκτημα της πιθανής αύξησης της έκθεσης στο φως.

«Η άσκηση μπορεί να απελευθερώσει εκείνες τις φυσικές ενδορφίνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά και ακόμη πιο ξύπνια, ενώ οδηγεί επίσης σε βαθύ και καλύτερο ύπνο τη νύχτα», λέει η ΔρHolliday-Bell.

Και πάλι, η επιπλέον δραστηριότητα που είναι ενσωματωμένη στην ημέρα σου συμβάλλει στην αύξηση της ανάγκης για ύπνο.


3. Κάνε check in με έναν φίλο ή αγαπημένο σου πρόσωπο

Η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με το να κάνεις έναν περίπατο όσον αφορά την τόνωση της διάθεσής σου μέσω της απελευθέρωσης των ντοπαμίνης και σεροτονίνης (η ορμόνη της ευτυχίας). Αυτό μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο με τη θετικότητα αλλά και με την εγρήγορση, που οδηγούν και σε πιο χαρούμενο ύπνο.

4. Μην ξεχνάς το πρωινό

Το να τρως πρωινό το πρωί λίγο μετά το ξύπνημα βοηθάει στο να δείξεις στο σώμα σου ότι είναι ώρα να ξεκινήσει να δουλεύει. Το πρωινό αυξάνει τον μεταβολισμό σου και είναι ένας ακόμα παράγοντας που σε βοηθά να διατηρήσεις τον κιρκάδιο ρυθμό σου ‘’καλορυθμισμένο’’ και τον ύπνο σου ‘’γλυκό’’.

Πηγή: skai

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman
Η Marvel θα παρουσιάσει τον πρώτο της γκέι Spider-Man, έναν νέο χαρακτήρα που ονομάζεται Web-Weaver, στο επερχόμενο πέμπτο τεύχος της σειράς Edge of...
Η Marvel παρουσιάζει τον πρώτο gay Spiderman