Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προειδοποίηση για τα χάπια ιωδίου: «Εντελώς περιττή η χρήση τους στην Ελλάδα»

Τι αναφέρει η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και σε κάποιες γειτονικές χώρες σπεύδουν να προμηθευτούν χάπια ιωδίου υπό τον φόβο ενός πυρηνικού ατυχήματος, ειδικά μετά τον βομβαρδισμό στο πυρηνικό εργαστάσιο της Ζαπορίζια, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) καθησυχάζει και προειδοποιεί για τα χάπια ιωδίου.

Η ΕΕΑΕ τονίζει ότι η κατάσταση της ραδιενέργειας περιβάλλοντος στην Ουκρανία, καθώς και σε όλες τις γειτονικές της χώρες, αναφέρεται φυσιολογική μέχρι σήμερα, με βάση τα πλέον αξιόπιστα διαθέσιμα δεδομένα και τονίζει ότι παρακολουθεί ενεργά και αδιάλειπτα την κατάσταση στην Ουκρανία, όσον αφορά την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες στη χώρα μας, η ΕΕΑΕ υπογραμμίζει ότι στην απευκταία περίπτωση ενός ραδιολογικού ή πυρηνικού συμβάντος στην Ουκρανία, «λόγω της μεγάλης απόστασης, δεν μπορεί να προκληθεί μια κατάσταση κινδύνου στην Ελλάδα που θα απαιτούσε επείγοντα μέτρα προστασίας της ζωής ή της υγείας από την ακτινοβολία».

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται να καταστούν αναγκαία πιο δραστικά μέτρα, όπως η εκκένωση πληθυσμού ή η χορήγηση χαπιών ιωδίου». Η ΕΕΑΕ δηλώνει «ρητά και κατηγορηματικά ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταστεί αναγκαία η χορήγηση χαπιών σταθερού ιωδίου στην Ελλάδα και δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος να προμηθεύεστε δισκία ιωδίου «προληπτικά» και «για κάθε περίπτωση».

Σημειώνει ότι «οι ταμπλέτες αυτές είναι φαρμακευτικό σκεύασμα, του οποίου η αυθαίρετη λήψη χωρίς ιατρική αιτιολόγηση μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Η χορήγηση ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος αφορά μόνο τον άμεσα επηρεαζόμενο πληθυσμό, κοντά στην περιοχή του ατυχήματος, όπου η προβλεπόμενη δόση ραδιενέργειας στον θυρεοειδή αδένα είναι πάνω από κάποια καθορισμένα επίπεδα. Το συγκεκριμένο μέτρο προστασίας δεν αφορά με κανέναν τρόπο περιοχές που βρίσκονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, όπως η χώρα μας».

Ακόμη η ΕΕΑΕ υπενθυμίζει ότι, υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει εκπονήσει πρόσφατα ένα νέο, πλήρως αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων. Σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, βάσει των οποίων το σχέδιο αυτό αναπτύχθηκε, τα πιθανά μέτρα απόκρισης για την περίπτωση της χώρας μας περιλαμβάνουν εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές και, κατά μέγιστο, τον ενδεχόμενο περιορισμό στην κατανάλωση συγκεκριμένων τοπικά παραγόμενων ειδών.

Πηγή: protothema

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Εμπάργκο ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο – «Η ελευθερία κοστίζει», είπε ο Μπάιντεν

Καραγιάννης: Το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό

Το σχέδιο της ΕΕ για ρωσικό φυσικό αέριο - πετρέλαιο: Τέλος «πολύ πριν το 2030»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξωγήινοι μπορεί να έχουν έρθει ήδη στη γη - Τι λέει έκθεση του Πενταγώνου
Εξωγήινο σκάφος που κρύβεται στο ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε να μας παρακολουθεί με μικροσκοπικούς ανιχνευτές, υποστηρίζει αξιωματούχος του...
Εξωγήινοι μπορεί να έχουν έρθει ήδη στη γη - Τι λέει έκθεση του Πενταγώνου
Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας είναι από τις...
Παραμένει στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία