Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευλογιά των Πιθήκων: Οι 3 ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα – Ποια τα συμπτώματα

Σε τρία επιδημιολογικά σημεία της επιδημικής έξαρσης αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη «αυξημένης επαγρύπνισης»

Την ώρα που η εξάπλωση της «ευλογιάς των πιθήκων» παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Όπως είπε, υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία, που θα πρέπει να προσέξουν ειδικοί και πολίτες.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως «τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν), πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες, τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου».

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» υπογράμμισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνιση» κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Σε ποιες χώρες έχει εντοπιστεί

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η «ευλογιά των πιθήκων» καθώς μετά τη Βρετανία, κρούσματα εντοπίστηκαν και στην Πορτογαλία αλλά και στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στην Πορτογαλία και περισσότερα από 12 είναι ύποπτα κρούσματα, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Η Ισπανία έχει υπό επιτήρηση οκτώ άτομα, ενώ πραγματοποιούνται δοκιμές για την επιβεβαίωση του ιού.

Σημειώνεται πως χτες στη Βρετανία βρέθηκαν ακόμη τέσσερα άτομα με την «ευλογιά των πιθήκων», με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκεί να ανέρχεται σε επτά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς των πιθήκων;

Η «ευλογιά των πιθήκων» οφείλει το όνομά της στην προέλευσή της από το ζώο, αλλά συνήθως μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από επαφή με τρωκτικά όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια. Αυτά μεταδίδουν τη νόσο μέσω των σωματικών υγρών τους, με το αίμα, τις φουσκάλες και τα κόπρανα να λειτουργούν ως παράγοντες μετάδοσης.

Πρόκειται για μία σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία σκοτώνει έως και 1 στους 10 από τους μολυσμένους και δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων. Μεταξύ των ανθρώπων μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατά την παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή μέσω σωματικών υγρών. Το εξάνθημα εμφανίζονται αρχικά στο πρόσωπο πριν εξαπλωθούν αλλού και μπορεί να μοιάζούν με ανεμοβλογιά.  

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Υψηλός Πυρετός (38C+)
  • Πονοκέφαλος
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Οσφυαλγία
  • Πρησμένοι αδένες
  • Τρέμουλο ή ρίγη
  • Εξάντληση

Η διάρκεια των συμπτωμάτων της «ευλογιάς των πιθήκων» ποικίλλει και μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως ένα μήνα.

Τα συμπτώματα δεν είναι συνήθως θανατηφόρα, ωστόσο οι άνθρωποι θα πρέπει να παραμείνουν σε ειδικούς νοσοκομειακούς θαλάμους, προκειμένου να αναρρώσουν χωρίς πρόβλημα.

Αν και είναι ασυνήθιστο να κολλήσει κανείς τη νόσο από άλλον άνθρωπο, οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν μετά από επαφή με μολυσμένα κλινοσκεπάσματα, πετσέτες ή ρούχα.

Επίσης αν ακουμπήσει κάποιος τα συγκεκριμένα εξανθήματα τότε είναι πιθανό επίσης να κολλήσει, όπως αναφέρει η βρετανική Express.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Απαλλαγή τεσσάρων τραπεζικών υπαλλήλων για υπεξαίρεση από θυρίδα

Θεσσαλονίκη: Τι συζήτησαν οι γονείς της 3χρονης με τον Θάνο Πλεύρη

Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιάζει το βίντεο κλιπ του ράπερ Λεξ από τον Πύργο του ΑΠΘ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ