Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Προσωπικός γιατρός: Δεν δηλώνονται γιατροί - Πόσοι μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη

Να υπάρχει ελεύθερη επιλογή γιατρού ζητούν Νίτσας και Εξαδάκτυλος μιλώντας στο TyposThes

*Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ | ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

Αμφιβολίες εκφράζονται για το κατά πόσο θα μπορέσει να «δουλέψει» το σύστημα του προσωπικού γιατρού, καθώς το μέχρι τώρα ενδιαφέρον  των γιατρών στη Θεσσαλονίκη για να προχωρήσουν σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ είναι περιορισμένο.

Υπενθυμίζεται ότι από 1η Αυγούστου, άνοιξε η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό σε όλες τις περιφέρεις της χώρας πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου.

«Αυτήν την στιγμή η Περιφέρεια Αττικής και το Νότιο Αιγαίο έχουν εξαιρεθεί γιατί δεν υπάρχει επαρκής αριθμός προσωπικών γιατρών. Η εκτίμησή μας είναι ότι ούτε στη Θεσσαλονίκη υπάρχει επαρκής αριθμός», αναφέρει μιλώντας στο «TyposThes» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με βάση τον αριθμό των γιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τώρα.

Σημειώνεται ότι για να κάνει ένας γιατρός αίτηση για να συμβληθεί ως προσωπικός γιατρός πρέπει να πάρει πρώτα μια βεβαίωση από τον Ιατρικό Σύλλογο. Όπως δηλώνει στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας μέχρι τώρα ο ΙΣΘ έχει χορηγήσει 140 τέτοιες βεβαιώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να δοθεί παράταση στη διαδικασία εγγραφών και στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο δε δόθηκε παρά ολιγοήμερη, μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  που πραγματοποίησε η εταιρεία To the Point από  11-15 Ιουλίου, παραπάνω από 1 στους 3 (36,6%) Θεσσαλονικείς δηλώνει ότι έχει ήδη εγγραφεί σε προσωπικό/οικογενειακό γιατρό. Από το 60% που δεν έχει εγγραφεί ,το 56% απάντησε πως σκοπεύει να εγγραφεί σχετικά σύντομα. Το 29,5% περίπου απάντησε αρνητικά, αλλά αυτό το ποσοστό μειώνεται κατά 10 μονάδες περίπου όταν τους επισημάνθηκε ότι η μη εγγραφή έως 1ης Οκτωβρίου επιφέρει αυξημένες δαπάνες περίθαλψης και φαρμάκων ,σύμφωνα με το νέο νόμο. Τέλος, το 88,7% είπε ότι επισκέπτεται τον ίδιο γιατρό σταθερά.

Δεν είναι διαθέσιμη ακόμα η επιλογή γιατρού χωρίς σύμβαση στον ΕΟΠΥΥ

«Ο νόμος όπως ψηφίστηκε το Μάιο δίνει πολλές δυνατότητες , αλλά στην εφαρμογή του υπάρχει ένας δισταγμός. Δεν είναι διαθέσιμες όλες οι δυνατότητες, ούτε για τους γιατρούς, ούτε για τους ασθενείς», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος στον «Τ.Θ.» και γι αυτό το λόγο, όπως συνεχίζει σε αυτή τη φάση δεν βλέπουμε ούτε μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς ούτε όλες τις δυνατότητες για τους ασθενείς. «Θα πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες που δίνει ο νόμος και στη συνέχεια να αγκαλιάσουμε όλοι τον νέο θεσμό, αξίζει τον κόπο να εφαρμοστεί», επισημαίνει.

Αυτήν την στιγμή δίνεται η δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Στο νόμο περιγράφεται και η δυνατότητα να μην έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος «αλλά δεν δίνεται αυτήν την στιγμή από την εφαρμογή αυτή η δυνατότητα και είναι λάθος που δε δίνεται».

Και ο κ. Νίτσας από την πλευρά του σημειώνει ότι σύμφωνα με το νόμο μπορούν και γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να γίνουν προσωπικοί γιατροί ωστόσο ακόμα δεν έχει ανοίξει αυτή η δυνατότητα. «Αν γίνει αυτό τότε το σύστημα θα δουλέψει», τονίζει ο κ. Νίτσας, κάτι που ο ΙΣΘ έθεσε και στον υπουργό Υγείας στη διαδικτυακή εκδήλωση του Συλλόγου για τον θεσμό του προσωπικού γιατρού που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου.

«Η ελεύθερη επιλογή γιατρού η οποία διασφαλίζεται από τον νόμο, προς το παρόν δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για επιλογή προσωπικού γιατρού χωρίς σύμβαση και επιλογή μεταξύ γιατρών άλλων ειδικοτήτων που φροντίζουν χρόνιους ασθενείς καθώς και παιδιάτρων», ανέφερε ο κ. Νίτσας στην εκδήλωση αυτή ενώ επεσήμανε ότι στη σύμβαση που συνέταξε ο ΕΟΠΥΥ τόνισε ότι υπάρχουν ερωτήματα και παρατηρήσεις που χρίζουν διευκρινήσεων.

Κατά τον κ. Εξαδάκτυλο είναι λάθος επίσης που δεν έχουν ενταχθεί ακόμα και οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις. «Είμαι βέβαιος ότι ένας καρδιολογικός ασθενής θα επιλέξει με μεγάλη ευκολία τον καρδιολόγο του ως προσωπικό γιατρό, αλλά θα δυσκολευθεί πολύ να απευθυνθεί σε κάποιον που δεν είναι καρδιολόγος και δεν τον γνωρίζει», επισημαίνει ο κ. Εξαδάκτυλος.

Για τα αντικίνητρα

Κάθε γιατρός μπορεί να έχει έως 2.000 εγγεγραμμένους ασθενείς, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι σπάνιο να δηλώσουν όλοι το μέγιστο αριθμό. «Εξαρτάται από το πόσο χρόνο θέλει να αφιερώσει κάθε γιατρός. Μπορεί να έχει και μικρότερο αριθμό ασθενών. Είναι θέμα επιλογής», λέει ο κ. Εξαδάκτυλος. Πάντως σημειώνει ότι για κάποιον που θέλει να αφιερώσει το σύνολο σχεδόν της δραστηριότητάς του, ο αριθμός έως 2.000 είναι ένας αριθμός που μπορεί να εξυπηρετηθεί, γιατί δεν μιλάμε για 2.000 ασθενείς κατ΄ανάγκη, αλλά για το γενικό πληθυσμό. Μέσα σε αυτούς θα είναι και νέοι, οι οποίοι είναι γνωστό ότι δε χρειάζονται τόσο τακτικά ιατρικές υπηρεσίες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει ζητήσει από το υπουργείο υγείας να δοθούν όλες οι δυνατότητες που προβλέπονται στο νόμο και «να μην υπάρχει αυτή η διστακτική εφαρμογή».

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για αυξημένη συμμετοχή  στα φάρμακα και στις λοιπές παροχές για όσους ασθενείς δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, ο ΠΙΣ θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σχόλιο για το αντικίνητρο της αυξημένης συμμετοχής για τη μη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό έκανε και ο κ. Νίτσας στην εκδήλωση του ΙΣΘ. «Θα θέλαμε να το ξαναμελετήσει το υπουργείο θεσπίζοντας αντικίνητρα διαφορετικού χαρακτήρα», τόνισε.

«Δεν θέλουμε και δεν πρέπει οι γιατροί να γυρίσουν την πλάτη σε αυτήν την προσπάθεια, όπως έγινε και στο παρελθόν», είχε επισημάνει ο κ. Νίτσας, καλώντας το υπουργείο να λάβει υπόψιν τις προτάσεις του συλλόγου.

Σε ότι αφορά το θέμα των «αντικινήτρων» που νομοθετήθηκαν για τη μη εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό, έχει δοθεί εντολή στο νομικό τμήμα του ΙΣΘ να εξετάσει τη συνταγματικότητα τους, όπως έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος.

Σχετικά με τον προσωπικό γιατρό, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε την Παρασκευή ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και η λογική του θεσμού είναι ο πολίτης να εγγράφεται τώρα, να γνωρίζει ότι θα σχηματιστεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελός του τους επόμενους μήνες και ένας γιατρός που επιθυμεί ο ίδιος θα παρακολουθεί την υγεία του για να μπορεί να τον κατευθύνει.

Διαδικασία εγγραφής πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:

1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.

2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

Οι πολίτες, οι οποίοι ήδη έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό για όλα τα σχετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις και δεν απαιτείται να προβούν σε περαιτέρω ενέργειες.

Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό γιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό γιατρό επιτρέπεται μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής.

Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κατόπιν αιτήσεώς τους σε προσωπικό γιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό γιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.

Οι πολίτες που επιθυμούν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό του ΕΣΥ στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες, δύνανται να εγγράφονται για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους.

Κίνητρα για την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό

Όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10/2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους .

Από την 1/1/2023 τα ανωτέρω προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό 10%, επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμετοχής, ανερχόμενα σε ποσοστό 20% επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού

Στον προσωπικό γιατρό θα απευθύνεται ο πολίτης όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται. Από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, ο προσωπικός γιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας. Δικαίωμα παραπομπής έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματα της ειδικότητάς τους. Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή.

Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στον πολίτη με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Από την πρόληψη, την ενημέρωση του ιατρικού του φακέλου, την επίσκεψη για εξέταση, τη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, την παραπομπή για εξετάσεις για ειδικούς γιατρούς ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Οι υπηρεσίες των προσωπικών ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Υπηρεσιών Π.Φ.Υ., της έδρας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ' οίκον.

Επιλογή προσωπικών γιατρών

α) ιατρός κλάδου ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας , που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (Το.Μ.Υ.)

και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α' 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται και οι ιατροί άνευ ειδικότητας, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής .

Με απόφαση του υπουργού Υγείας δύνανται ως προσωπικοί ιατροί να ορίζονται ιατροί και άλλων ειδικοτήτων, όταν δεν επαρκούν οι ιατροί των ειδικοτήτων γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας και μετά από παρακολούθηση προγράμματος εκπαίδευσης/επιμόρφωσης.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα.

Διευκρινίζεται ότι δεν γίνεται συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ