Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Βόμβα» στα θεμέλια του ΕΣΥ η διαφθορά - Τρίτη στην Ευρώπη η Ελλάδα στο φακελάκι

Η χώρα μας κατέχει την 3η θέση στην Ε.Ε στις out of pocket πληρωμές δηλαδή στα φακελάκια

«Η διαφθορά στην υγεία είναι μια βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ γι’ αυτό και η καταπολέμηση της αποτελεί πεδίο διακομματικής συνεργασίας. Η χώρα μας κατέχει την 3η θέση στην Ε.Ε στις out of pocket πληρωμές δηλαδή στα φακελάκια και σύμφωνα με στοιχεία του Ευροβαρόμετρο που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο, 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί το «φακελάκι». Έχουμε λοιπόν ηθική υποχρέωση να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με θέμα: Διαφάνεια και Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Υγείας.

Ο κ. Κωτσιόπουλος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «Η διαφάνεια στον τομέα της υγείας, αποτελούσε εξαρχής για εμάς κύρια προτεραιότητα, αφού θεωρούμε δεδομένο ότι για να πετύχουμε ένα εξαιρετικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, έπρεπε όλα να είναι συγκεκριμένα και κρυστάλλινα. Για να το πετύχουμε αυτό φυσικά, έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα και μια αφετηρία. Μετά από την πολύμηνη συνεργασία μας με τα αρμόδια στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, πετύχαμε την καταγραφή των δράσεων του Επιχειρησιακού Σχεδίου Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς στο Χώρο της Υγείας του 2017, που είχαν ολοκληρωθεί από τις Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους φορείς. Αξιοποιώντας τα data προτείναμε στον Υπουργό Υγείας το νέο τετραετές Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, το οποίο εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Στη συνέχεια εκδώσαμε Υπουργική Απόφαση για τον ορισμό του πλαισίου παρακολούθησης της υλοποίησης των δράσεων που περιλαμβάνονταν στη στρατηγική μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία είναι αλληλένδετες έννοιες και αυτό το έχει αντιληφθεί η κοινωνία μας. «Ήδη μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καταφέρνουμε να ελέγχουμε τη διαφθορά σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον με τη χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών για την κεντρικοποίηση των προμηθειών στην υγεία, το Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG) που στηρίζεται σε δεδομένα από τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενή, την Ενίσχυση του Πληροφοριακού Συστήματος B.I HEALTH και άλλες δράσεις, θα καταφέρουμε να φτάσουμε στην εξυγίανση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας.»

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας κατά της διαφθοράς ο κ. Κωτσιόπουλος είπε ότι :

– Για τις προμηθεύτριες εταιρίες: «Θα προχωρήσουμε στη δευτερογενή ανάλυση των δεδομένων, ώστε να εντοπίζονται οι εταιρίες που παρανομούν και να επεμβαίνουμε άμεσα».

– Για τη συνταγογράφηση στα νοσοκομεία: «Στόχος μας είναι να βάλουμε τα κλινικά πρωτοκολλά στα νοσοκομεία, ώστε να ελέγξουμε και εκεί τη συνταγογράφηση. Τα μητρώα των ασθενών θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνσή. Το πιο σημαντικό έργο είναι το μητρώο ασθενών με καρκίνο, που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης».

– Για τη διαφθορά στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα: «Εάν μπορέσουμε να ελέγξουμε τις αποθήκες των νοσοκομείων, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διαφθορά. Ο φάκελος υγείας των ασθενών θα βοηθήσει στην πάταξη της διαφθοράς, γιατί εκεί θα φαίνεται ποιος ασθενής έλαβε ποια υλικά, πόσα και πότε».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H στιγμή που συλλαμβάνεται ο Απόστολος Λύτρας μετά τον ξυλοδαρμό (VIDEO)
Διακρίνεται ο γνωστός δικηγόρος μαζί με δύο γυναίκες και έναν αστυνομικό να κινούνται πεζοί - Ακολουθεί το περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ.
H στιγμή που συλλαμβάνεται ο Απόστολος Λύτρας μετά τον ξυλοδαρμό (VIDEO)
Θεσσαλονίκη: Τελετή λήξης στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής σε Νέαπολη - Συκιές
Στη δημοτική βιβλιοθήκη Συκεών στην Οδυσσέως Φωκά θα πραγματοποιηθεί η γιορτή που είναι ανοιχτή στο κοινό
Θεσσαλονίκη: Τελετή λήξης στα Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής σε Νέαπολη - Συκιές