Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Με τα σχολεία και το κρύο, ήρθαν και οι πρώτες ιώσεις στα παιδιά

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για να επιστρέψουν σύντομα στην καθημερινότητα τα παιδιά τους

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Τα σχολεία έχουν ανοίξει, η θερμοκρασία έχει αρχίσει σταδιακά να πέφτει και οι ιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους. Καταρροή, βήχας, εμετός, πυρετός είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να βασανίσουν τα παιδιά και ταυτόχρονα να ανησυχήσουν τους γονείς.

Και με την προηγούμενη προστασία από την πανδημία με τις μάσκες ο οργανισμός των μικρών φαίνεται να είναι κάπως πιο ευάλωτος απέναντι στις ιώσεις.

«Αυτή την εποχή έχουμε αρκετές ιώσεις και συμπληρωματικά έχουμε και τον κορωνοϊό ως ίωση του αναπνευστικού. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Πάντα συμβαίνει αυτό κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με την πτώση της θερμοκρασίας να έχουμε εποχικές ιώσεις», δήλωσε στο «ΤyposThes» ο παιδίατρος και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Καρανταγλής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «οι γονείς τα δύο χρόνια που προηγήθηκαν με την πανδημία είχαν ξεμάθει από τις ιώσεις. Όταν υπήρχε η υποχρέωση για την χρήση μάσκας το παιδί τους ήταν προστατευμένο και από τις άλλες ίωσεις». Συνέστησε στους γονείς: «Αν δουν το παιδί τους να έχει δυσκολία στην αναπνοή, να έχει υψηλή θερμοκρασία ή να είναι ανόρεχτο, να πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι και να το κρατήσουν στο σπίτι. Να του δώσουν πολλά υγρά και κάποιο παυσίπονο. Και επίσης αν υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια ίωση καλό θα ήταν να αποφύγουν να το στείλουν και σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Ουσιαστικά το παιδί θα πρέπει να ξεκουραστεί και να μην καταπονεθεί ο οργανισμός του. Αν όμως δούμε πως τα συμπτώματα εμμένουν μετά από πχ 1-2 μέρες τότε θα πρέπει να το δει ένας γιατρός».

Ο κ. Καρανταγλής επίσης σχολίασε ότι είναι προτιμότερο να μείνει στο σπίτι ένα παιδί στο αρχικό στάδιο της ίωσης ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στον οργανισμό του και να επιστρέψει πιο σύντομα στην τάξη για μάθημα». Συνέστησε επίσης ο χώρος όπου βρίσκεται ο ασθενής να αερίζεται καλά και συχνά.

Παράλληλα τόνισε πως για μεγαλύτερη προστασία υπάρχει και το εμβόλιο κατά της γρίπης που μπορεί να γίνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών, ενώ πρόσθεσε πως και για τον κορωνοϊό υπάρχει η δυνατότητα εμβολιασμού σε παιδιά άνω των 6 ετών (σημ. στην Αμερική το κατώτατο όριο για εμβολιασμό κατά του COVID19 είναι οι 6 μήνες, ενώ στην Ευρώπη τα 5 έτη)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)