Όλα τα είχαν οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, αυτό τους έλειπε. Μετά από τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι οι συνεχείς διακοπές της αναπνοής αυξάνουν τον κίνδυνο για ατυχήματα και καρδιαγγειακά προβλήματα, τώρα μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως κινδυνεύουν επίσης τα οστά και τα δόντια τους.
Υπαίτια γι’ αυτό είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας – η διαταραχή που μπορεί να εξελιχθεί σε οστεοπόρωση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και απώλειας των δοντιών.
Η υπνική άπνοια χαρακτηρίζεται από παροδικές, αλλά αλλεπάλληλες διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμά της είναι το δυνατό ροχαλητό που ακολουθείται από παροδική σιγή. Ύστερα ακούγεται ο ήχος που κάνει ο ασθενής καθώς πασχίζει να πάρει ανάσα.
Η διαταραχή αυτή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει:
- Φλεγμονή
- Οξειδωτικό στρες
Πολλές επιπλοκές
Οι προαναφερθείσες επιδράσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών επιπλοκών, όπως:
- Έντονη κόπωση και υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας
- Ατυχήματα
- Παχυσαρκία
- Καρδιαγγειακά προβλήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, έμφραγμα, καρδιακή αρρυθμία)
- Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αρνητική επίδραση στον μεταβολισμό των οστών, που ανοίγει τον δρόμο στην οστεοπόρωση.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Journal of Craniomandibular and Sleep Practice. Όπως γράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη, ενέταξαν στη μελέτη τους 38 ενήλικες. Όλοι τους επρόκειτο να υποβληθούν σε ορθοδοντικές θεραπείες, ενώ οι μισοί έπασχαν από άπνοια.
Οι ερευνητές τούς υπέβαλλαν σε μία εξέταση που λέγεται αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης ή ογκομετρική υπολογιστική τομογραφία (CBCT). Με την εξέταση αυτή παράγονται τρισδιάστατες εικόνες των οστών και των μαλακών ιστών στην περιοχή της γνάθου.
Όπως διαπίστωσαν, οι πάσχοντες από υπνική άπνοια είχαν αισθητά χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.
Τα ευρήματα αυτά πρέπει να επαληθευτούν σε μεγαλύτερες μελέτες, δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Thikriat Al-Jewair, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ορθοδοντικής στην Οδοντιατρική Σχολή του πανεπιστημίου. Ωστόσο μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ορθοδοντική θεραπεία.
«Η αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινής ορθοδοντικής πρακτικής», είπε. «Εάν ένας ασθενής μας έχει διαγνωστεί με υπνική άπνοια και η εξέταση CBCT δείξει ότι έχει μειωμένη οστική πυκνότητα, μπορεί να αλλάξει ο σχεδιασμός όλης της ορθοδοντικής θεραπείας του. Επιπλέον, ο ορθοδοντικός του θα μπορεί να τον συμβουλεύσει καλύτερα για την έκβαση της θεραπείας που προγραμματίζεται να κάνει. Τέλος, μπορεί να χρειασθεί να απευθυνθεί σε ειδικό, για θεραπεία οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης».
Πηγή: iatropedia