Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κεντρική Μακεδονία: Δεν επενδύουν στην πρόληψη σε θέματα υγείας

Έλλειψη χρόνου και οικονομικά ζητήματα βάζουν εμπόδια στην διενέργεια των εξετάσεων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δεν επενδύουν στην πρόληψη υγείας πάνω από πέντε στους δέκα κατοίκους στην κεντρική Μακεδονία όπως προκύπτει από  εξειδικευμένη έρευνα κοινής γνώμης, η μη εξοικείωση με την πρόληψη είναι κυρίως ανδρική υπόθεση, ενώ η έλλειψη χρόνου προβάλλεται ως η βασική αιτία για τη μη διενέργεια προληπτικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η Health Marketing και το περιοδικό Health More σε συνεργασία με την Palmos Analysis στο πλαίσιο του προγράμματος «2023 ΕΤΟΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΛΑΒΕ & ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ» κατά την περίοδο 1 έως 9 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων στην Κεντρική Μακεδονία 51% των ερωτηθέντων δεν κάνουν συστηματικά προληπτικές εξετάσεις.

«Η έγκαιρη πρόληψη προσφέρει καλύτερη και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και άρα υγεία. Μειώνει το κόστος και χρόνο νοσηλείας ενώ βελτιώνει την αποδοτικότητα της εργασίας μας» υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της έρευνας που έγινε σε συνέντευξης τύπου στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Health Marketing κ. Κλέαρχος Πρωτοπαπάς Καραντάνης για να προσθέσει ότι δυστυχώς η χώρα μας είναι τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη σε θέματα πρόληψης με τον κάθε Έλληνα να ξοδεύει μόλις 17 ευρώ ετησίως για δαπάνες προληπτικής φροντίδας υγείας, την ώρα που στην ΕΕ το ποσό αυτό ανέρχεται στα 82 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας ο κ. Πασχάλης Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Palmos Analysis, τόνισε ότι «το ποσοστό των ατόμων που δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις αυξάνεται στο 63% μεταξύ των ανδρών, ενώ υποχωρεί στην περίπτωση των γυναικών στο 41%. Η αδιαφορία προς την πρόληψη φαίνεται να εστιάζεται στις ηλικίες μεταξύ 35-44 ετών (66%).

Εντυπωσιακό είναι πως τα ποσοστά αποχής από την πρόληψη είναι υψηλά ακόμα και σε άτομα που έχουν κάποια αναπηρία ή κάποιο χρόνιο νόσημα. Ειδικότερα, 38% όσων έχουν κάποια αναπηρία δεν κάνουν συστηματικά προληπτικές εξετάσεις, ενώ στα άτομα με χρόνια νοσήματα το ποσοστό αυτό είναι 36%». Παράλληλα ανέφερε ότι «Μόλις 14% των ερωτηθέντων ανδρών έκαναν τεστ PSA το 2022, με το μεγαλύτερο ποσοστό (47%) να εντοπίζεται στις ηλικίες 65-75 ετών. Την ίδια στιγμή πάνω από το ήμισυ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα (52%) έκαναν τεστ ΠΑΠ το 2022, με το υψηλότερο ποσοστό (65%) να εντοπίζεται στις ηλικίες μεταξύ 25 και 54.

Μόλις 34% των ερωτηθέντων ανδρών έκαναν καρδιογράφημα το 2022, με το μεγαλύτερο ποσοστό (51%) να εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα των 65-75 ετών, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 36%, με πιο ευαισθητοποιημένες τις ηλικίες μεταξύ 65-75 ετών (48%)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα πιο φτωχές είναι οι επιδόσεις όσον αφορά στο τεστ κοπώσεως. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 14% των ανδρών έκανε την εν λόγω εξέταση το 2022, με τους ερωτηθέντες των ηλικιών 55-75 να είναι πιο υποψιασμένοι (31%).

Την ίδια ώρα 43% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν μαστογραφία το 2022, με το υψηλότερο ποσοστό (63%) να απαντάται στις ηλικίες 45-54.

Γιατί κάνουν προληπτικές εξετάσεις

δωρεαν-ιατρικες-εξετασεις.jpg

Στην ερώτηση γιατί κάνουν προληπτικές εξετάσεις προτού εμφανιστεί το πρόβλημα έξι στους δέκα (57%) απάντησαν ότι ωθούνται από την προσωπική τους πρωτοβουλία, ενώ τέσσερις στους δέκα (40%) από την οδηγία ενός γιατρού ή ενός φαρμακοποιού. Μόλις 3% θα επηρεαστεί όσον αφορά στις προληπτικές εξετάσεις από τη συμβουλή ενός φίλου ή συγγενή. Στις ηλικίες 17-54 ετών η προσωπική πρωτοβουλία έχει σημαντικό προβάδισμα (63%), ενώ στις ηλικίες 55-75 ετών η οδηγία του γιατρού ή του φαρμακοποιού είναι αυτή που μετρά περισσότερο (53%).

Το 70% των ερωτηθέντων του δείγματος καλύπτει το κόστος των προληπτικών εξετάσεων μέσω του ασφαλιστικού του ταμείου, ενώ μόλις στο 19% η κάλυψη προέρχεται από ιδιωτική δαπάνη και στο 7% από ιδιωτική ασφάλεια.

Γιατί δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις

Στο γιατί δεν προχωρούν στην διενέργεια προληπτικών εξετάσεων οι περισσότεροι απάντησαν ότι αυτό γίνεται επειδή δεν έχουν χρόνο εξαιτίας εργασιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Στη συνέχεια ακολουθεί η έλλειψη ασφάλισης /οικονομική δυσχέρεια και η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με την αναγκαιότητα των προληπτικών εξετάσεων.

Η βασικότερη πηγή ενημέρωσης για θέματα υγείας/πρόληψης είναι οι επαγγελματίες υγείας (65%), με το διαδίκτυο να βρίσκεται επίσης ψηλά στο 42% (ενημερωτικές ιστοσελίδες 21%, ιστοσελίδες υγείας 15%, social media 15%).

Στο 24% βρίσκονται τα μέσα ενημέρωσης (τηλεόραση 19%, εφημερίδες περιοδικά 30%, ραδιόφωνο 2%), ενώ στο 16 οι φίλοι και συγγενείς,

Η στάση απέναντι στον εμβολιασμό

Πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τον εμβολιασμό. Το 86% των ερωτηθέντων της έρευνας έχει κάνει έστω κι ένα εμβόλιο από αυτά για Covid-19, γρίπη, λοιμώδη νοσήματα και HPV (78% Covid-19, 42% γρίπη, 23% λοιμώδη νοσήματα, 9% HPV). Το 12% όμως δεν έχει κάνει κανένα από αυτά.

Τα επιμέρους στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα:

• 20% στις ηλικίες 35-44 δεν έχουν κάνει κανένα από αυτά τα εμβόλια.

• Στις ηλικίες 35-44 εμφανίζονται τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού για Covid-19 (67%), γρίπη (29%) και λοιμώδη νοσήματα (12%).

• Το 21% στις αγροτικές περιοχές (με ως 2.000 κατοίκους) δεν έχει κάνει κανένα από αυτά τα εμβόλια.

• Στις ηλικίες άνω των 65 ετών τα ποσοστά εμβολιασμού είναι για την Covid-19 90%, για τη γρίπη 75% και για λοιμώδη νοσήματα 31%.

Το ποσοστό εμβολιασμού για Covid-19 είναι 82% στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 73% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όσο για τον εμβολιασμό των παιδιών με βασικά εμβόλια, 95% όσων έχουν παιδιά είναι συνεπείς με τον εμβολιασμό τους.

Οι συνήθειες υγείας: Κάπνισμα, άθληση, διατροφή

καπνισμα-εναντια-1.jpg

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Κεντρική Μακεδονία ένα 45% δεν κάπνιζε ποτέ συστηματικά, ενώ ένα 32% καπνίζει συστηματικά. Ένα 18% κάπνιζε συστηματικά στο παρελθόν, αλλά το έκοψε για λόγους πρόληψης και μόλις ένα 4% κάπνιζε συστηματικά στο παρελθόν, αλλά το έκοψε λόγω προβλημάτων υγείας.

Το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν αθλείται σχεδόν καθόλου. Μεταξύ αυτών που δεν αθλούνται το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) εντοπίζεται στης ηλικίες 65-75 ετών. Την ίδια στιγμή ένα 36% αθλείται περιστασιακά/κάποιες φορές, ενώ ένα 28% αθλείται συστηματικά/σε σταθερή βάση.

Το 66% των ερωτηθέντων προσέχει τη διατροφή του σε μέτριο βαθμό/όχι αυστηρά ένα 18% σε μεγάλο βαθμό/αυστηρά και ένα 16% καθόλου. Στις ηλικίες των 35-44 ετών το ποσοστό όσων δεν προσέχουν τη διατροφή τους φτάνει στο 21%, ενώ στις ηλικίες των 65-75 ετών το ποσοστό όσων προσέχουν σε μεγάλο βαθμό/αυστηρά ανέρχεται στο 27%.

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες το 65% καταναλώνει συστηματικά φρούτα και λαχανικά, το 47% αγοράζει τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, το 20% αγοράζει βιολογικά προϊόντα, το 15% καταναλώνει συχνά (πάνω από μία φορά την εβδομάδα) έτοιμο φαγητό, το 14% αγοράζει τρόφιμα με αντικαρκινικές ιδιότητες, το 12% αγοράζει τρόφιμα χωρίς γλουτένη ή τρόφιμα για διαβητικούς και 12% τίποτα από τα παραπάνω.

Το 48% του δείγματος χαρακτηρίζει κανονικό το σωματικό του βάρος, ένα 44% μεγαλύτερο έως πολύ μεγαλύτερο από το κανονικό και το 8% μικρότερο έως πολύ μικρότερο από το κανονικό.

11 άξονες ενημερωτικών δράσεων

Μιλώντας για το πτυχές του προγράμματος «2023 Έτος πρόληψης Π Πρόλαβε & Κέρδισε Ζωή» ο κ. Παπαντανής τόνισε ότι περιλαμβάνει 11 άξονες ενημερωτικών δράσεων:

Γενική καμπάνια για την πρόληψη

Πρόληψη υγείας για τον Άνδρα

Πρόληψη υγείας για την Γυναίκα

Πρόληψη υγείας για το Παιδί

Πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας

Πρόληψη για την γονιμότητα

Πρόληψη παθήσεων δέρματος

Πρόληψη για τον διαβήτη

Πρόληψη καρδιολογικών παθήσεων

Πρόληψη και διαγνωστικός έλεγχος προδιάθεσης καρκίνου

Πρόληψη ψυχικών και νευρολογικών παθήσεων.

Επίσης σχεδιάζεται να γίνει ιστοσελίδα όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να δει με βάση ηλικία του τι προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να κάνει, ενώ σχεδιάζονται και δράσεις ευαισθητοποίησης στο άμεσο μέλλον.

Η γνώση όπλο για θέματα υγείας

Στην σημασία της συνεργασίας ιδιωτικού φορέα με το δημόσιο αναφέρθηκε Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης στον χαιρετισμό τονίζοντας ότι  «μπορεί να αποδώσει το βέλτιστο» και πως «είναι σημαντικό να υπάρχει καταγραφή δεδομένων». 

«Η πρόληψη σώζει ζωές», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης δημοτικών κοινοτήτων κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ενώ αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Μελίνα Δερμεντζοπούλου είπε πως «Η γνώση είναι το όπλο για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα υγείας».

Στο γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η μάστιγα του 21ου αιώνα για την θνητότητα και ότι στην χώρα μας παραμένει υψηλός κίνδυνος για θανάτους από αυτές εστίασε τέλος ο καθηγητής καρδιολογίας Νικόλας Φραγκάκης για να υπογραμμίσει πως «Αυτό δεν οφείλεται στην παροχή υπηρεσιών αλλά στο ότι δεν υπάρχει καλά δομημένο σύστημα πρόληψης».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ