Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτές είναι οι 2 θεραπείες για την έξαρση των αλλεργιών

Πότε πρέπει να συμβουλευτούμε αλλεργιολόγο

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η άνοιξη μπορεί να είναι για αρκετούς μια εποχή αγαπημένη όμως μαζί της έρχονται συχνά και οι αλλεργίες. Φταρνίσματα, καταρροή και μπουκωμένη μύτη είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των αλλεργιών που κάνουν πιο δύσκολη την καθημερινότητα, και την ιδέα μιας απόδρασης στην εξοχή… μαρτύριο.

«Οι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι του αναπνευστικού. Τα συμπτώματα ξεκινούν με ρινίτιδα. Συχνά υπάρχει καταρροή, φτάρνισμα ή βήχας. Όταν πάμε σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τότε εμφανίζονται ασθματικές κρίσεις ή δυσφορία στην αναπνοή. Αν τα συμπτώματα έχουν διάρκεια πέρα από λίγες μέρες τότε θα πρέπει να πάμε σε έναν αλλεργιολόγο», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο κ. Δημήτρης Πετράκης, αλλεργιολόγος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι θεραπείες είναι δύο μορφών: είτε με χορήγηση των αλλεργιογόνων σε μικρές δόσεις ώστε να αναπτύξει ο ασθενής αντισώματα -αυτό γίνεται με εμβόλια που εφαρμόζονται μία φορά το μήνα - ή με υπογλώσσια θεραπεία με σταγόνες.

Στο αν υπάρχουν στις μέρες μας περισσότερες αλλεργίες σε σχέση με το παρελθόν, σχολίασε πως «ο πιο “καθαρός” τρόπος ζωής είχε θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα πλέον ένα βρέφος που γεννιέται είναι σίγουρο ότι θα μεγαλώσει, έχει ελαχιστοποιηθεί η παιδική θνησιμότητα και έχουμε λιγότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ωστόσο η μειωμένη επαφή με τα παθογόνα αυξάνει τις αλλεργίες».

Ο κ. Πετράκης σχολίασε πως όταν βλέπουμε εξανθήματα στο δέρμα μας το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι να οφείλονται σε κάποιο έντομο και όχι τόσο σε αλλεργίες. «Αν δεν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ή κάποια ενόχληση και πάμε στην εξοχή και μετά έχουμε εξανθήματα που φέρνουν κνησμό τότε το πιο πιθανό είναι να έγιναν από τσιμπήματα. Για παράδειγμα η κάμπια έχει τριχίδια που τα απελευθερώνει και αυτά προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα των ανθρώπων», σημείωσε.

Στο τι πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε από τις αλλεργίες σχολίασε πως αυτό διαφέρει ανάλογα με τον οργανισμό του καθένα. «Τα αλλεργιογόνα είναι δύσκολο να τα αποφύγουμε. Κάποιοι το επιχειρούν με κλειστά παράθυρα και ανοιχτό air condition. Αν όμως θέλουν να αποφύγουν το ακάρι τότε έχουν ανοιχτά παράθυρα και κλειστό air condition. Όμως όταν υπάρχουν έντονα συμπτώματα αλλεργίας καλό θα ήταν να πάει ο ασθενής στον γιατρό, σε κάποιον αλλεργιολόγο, ώστε να του δοθούν έγκυρες οδηγίες για την κατάσταση της υγείας του και εφόσον υπάρχει πρόβλημα να προχωρήσει σε ανοσοθεραπεία», σημείωσε ο κ. Πετράκης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ