Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εξαδάκτυλος: Τέλος σε επικίνδυνες φήμες για τις πλημμυρισμένες περιοχές

Κίνδυνοι για Covid και γρίπη λόγω συνωστισμού των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

*Του Μιχαήλ Λιάπη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Καθημερινά ζουν με τον φόβο ασθενειών οι συνάνθρωποί μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στον Θεσσαλικό κάμπο απόρροια των οποίων ήταν να χαθούν και ζωές. Μετά την καταστροφή που συνέβη, έχουν απελευθερωθεί μικρόβια από τα νεκρά ζώα που είναι σε αποσύνθεση, από τα περιττώματα των τρωκτικών, υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, ενώ μικροβιακή… βόμβα αποτελεί και ο συνωστισμός, καθώς διαμένουν πολλά άτομα σε μικρούς χώρους.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οι ασθένειες δεν είναι μεταδοτικές, παρά μόνο εάν έρθει ένα άτομο σε πολύ κοντινή επαφή με κάποιο μολυσμένο άτομο. Παράλληλα έβαλε τέλος στις φήμες που έκαναν λόγο για εμφάνιση χολέρας.

Covid και γρίπη

exadaktilos.jpg

Μιλώντας στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων των περιοχών που έχουν πληγεί, πχ νόσοι του αναπνευστικού, όπως Covid και γρίπη. Είπε πως αυτές οι νόσοι είναι πιθανό να εμφανιστούν λόγω του συνωστισμού, πχ σε όσους κοιμούνται  μέσα σε εκκλησίες, γυμναστήρια κλπ.

Εξάλλου όπως εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος υπάρχουν κίνδυνοι από  τα μικρόβια που απελευθερώνονται από τα νεκρά ζώα που είναι σε αποσύνθεση, ενώ ένας άλλος κίνδυνος για την υγεία των ανθρώπων είναι η περίπτωση που τα λύματα της αποχέτευσης έρθουν σε επαφή με τα νερά της ύδρευσης. «Επίσης ένας άλλον κίνδυνος μόλυνσης είναι από τα περιττώματα των τρωκτικών και από χημικά τα οποία ενδεχομένως θα βρίσκονται μέσα στα νερά της πλημμύρας» υπογράμμισε ο δόκτωρ.

Ενημερωμένοι οι αρμόδιοι - ενδεχόμενο λεπτοσπείρωσης

Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, «Προφανώς, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχει ενημερώσει τους πάντες για τους ενδεχόμενους κινδύνους και ότι θα πρέπει να έχουν αυξημένη επαγρύπνηση πάνω στα θέματα αυτά.  Για παράδειγμα η λεπτοσπείρωση είναι κάτι πάρα πολύ σπάνιο αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι πιθανό να συναντήσουμε στην περιοχή πράγματα τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα τα συναντούσαμε».

Δεν υπάρχει κίνδυνος για διάδοση ασθενειών από την μετακίνηση ανθρώπων

Παράλληλα ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει κίνδυνος για διάδοση ασθενειών από τα ταξίδια των ανθρώπων που μένουν στην Θεσσαλία» διότι όπως είπε δεν είναι μεταδοτικά, παρά μόνο όταν έρχεσαι σε επαφή εσύ ο ίδιος. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν σημαίνει ότι επειδή κόλλησα εγώ λεπτοσπείρωση θα κολλήσεις και εσύ, εκτός αν φιληθούμε στο στόμα με πάθος». 

 Δεν είναι μεταδοτικές οι δερματικές παθήσεις

Επίσης ένας άλλος παράγοντας μόλυνσης σύμφωνα με τον κ Εξαδάλτυλο είναι οι δερματικές παθήσεις, που παθαίνουν όσοι έρχονται σε επαφή με τα βρόμικα νερά χωρίς ωστόσο αυτό να είναι κάτι μεταδοτικό, όπως είπε.

Δεν υπάρχει χολέρα στον πολιτισμένο κόσμο

Στο ερώτημα εάν τίθεται ζήτημα χολέρας στις πληγείσες περιοχές, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι δεν υπάρχει χολέρα στον πολιτισμένο κόσμο καθώς έχει εξαλειφθεί. 

Το βλέμμα στον υδροφόρο ορίζοντα

Άλλοι κίνδυνοι που υπάρχουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του( Π.Ι.Σ.) είναι ότι θα πάνε στον υδροφόρο ορίζοντα μέταλλα, στοιχεία και χημικά τα οποία δεν ξέρουμε, και το ζήτημα είναι πως θα επηρεαστεί. Αυτό είναι κάτι που οι αρμόδιοι το παρακολουθούν και όσοι ασχολούνται με την ύδρευση κάνουν τακτικά ελέγχους για να διαπιστώνουν διαρκώς την καταλληλότητα του νερού σημείωσε

"Όχι" σε καραντίνα της περιοχής

Στο ερώτημα εάν οι άνθρωποι των πληγέντων περιοχών θα έπρεπε να μπουν σε “καραντίνα” όπως εξέφρασε μερίδα κόσμου, ο κ. Εξαδάκτυλος απάντησε κατηγορηματικά «όχι», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει κάποια επιδημία απλά οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερους κινδύνους απ’ ότι όσοι ζουν σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί από πλημμύρες. Παράλληλα, ο δόκτωρ, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος πανδημίας ούτε καν ως σκέψη καθώς αφορά τον κόσμο ολόκληρο, το σύμπαν.

Η λεπτοσπείρωση

Η Λεπτοσπείρωση (επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών,[1] νόσος των ποντικών, και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυικοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία, αίμα από τους πνεύμονες ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλούνται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, πρόκειται για τη νόσο του Weil. Αν προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαρέας μορφής.

Αιτίες

Το αίτιο της λεπτοσπείρωσης είναι το βακτηρίδιο leptospira interrogans. Η ασθένεια μεταδίδεται τόσο από άγρια όσο και από οικόσιτα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα ζώα που μεταδίδουν την αρρώστια είναι τα τρωκτικά. Συνήθως μεταδίδεται από τα ούρα ή από νερό ή χώμα με ούρα ζώων σε περίπτωση επαφής, όταν υπάρχουν σκασίματα στο ανθρώπινο δέρμα, στα μάτια, στο στόμα ή στη μύτη. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αρρώστια συνήθως προσβάλλει τους αγρότες και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που ζουν στις πόλεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως προσβάλλει άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση σε ζεστές και υγρές περιοχές.

Πρόληψη και θεραπεία

Για την πρόληψη της ασθένειας, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται ειδικός εξοπλισμός προστασίας προκειμένου να αποφευχθεί η επαφή με ζώα που πιθανώς έχουν προσβληθεί, συστήνεται πλύσιμο μετά από επαφή και μείωση του πληθυσμού τρωκτικών σε περιοχές όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι. Σε περίπτωση μόλυνσης, ακολουθείται θεραπεία με αντιβιοτικά όπως δοξυκυκλίνη, πενικιλίνηή κεφτριαξόνη.

Η χολέρα

Σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ. η  χολέρα είναι μια οξεία διαρροϊκή νόσος που οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae Ο1 και Ο139 που παράγουν τοξίνη προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως «χολέρα» και επιδημίες. Οι υπόλοιποι ορότυποι του βακτηρίου τοξινογόνοι ή μη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες. Το βακτήριο Vibrio cholerae Ο1 έχει δύο βιότυπους, τον κλασικό και τον ΕΙ Tor και κάθε βιότυπος έχει τρεις διαφορετικούς ορότυπους, τον Inaba, τον Ogawa και σπάνια τον Hikojima. Από το 1817 έχουν καταγραφεί επτά πανδημίες, για τις έξι από τις οποίες υπεύθυνος ήταν ο κλασικός βιότυπος του Vibrio cholerae Ο1, ενώ για την τελευταία που ξεκίνησε από το 1961 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (άρχισε στην Ινδονησία και επεκτάθηκε στην Ασία, Ευρώπη, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική) υπεύθυνος είναι ο ΕΙ Tor .

To 1992 ένας νέος ορότυπος, ο Vibrio cholerae Ο139 Bengal, έκανε την εμφάνισή του στη νότια Ινδία και στο Μπαγκλαντές και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαπλώθηκε προκαλώντας νέα επιδημία χολέρας. Το 1994 κρούσματα χολέρας καταγράφηκαν σε 11 χώρες της Ασίας.

Τα κλινικά συμπτώματα της λοίμωξης από Vibrio cholerae Ο1 και Vibrio cholerae Ο139 είναι κοινά διότι παράγουν την ίδια σχεδόν εντεροτοξίνη. Τα τελευταία χρόνια οι λοιμώξεις από Vibrio cholerae Ο1 έχουν γίνει σπάνιες και περιορίζονται στην Ινδία και στο Μπαγκλαντές, ενώ το Vibrio cholerae Ο139 ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους