Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Καρδιαγγειακή Μαγνητική Τομογραφία χρήσιμο εργαλείο για την καρδιά

Πώς βοηθάει στο να ανακαλύψει ο ασθενής ασυμπτωματικές καρδιακές παθήσεις αλλά και στην θεραπεία

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Η Καρδιαγγειακή Μαγνητική Τομογραφία είναι σχετικά νέα μέθοδος στην Καρδιολογία και αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να μελετηθεί η λειτουργικότητα της καρδιάς και να χαρακτηριστεί η σύσταση του μυοκαρδίου. Η ύπαρξη του COVID-19 και η μυοκαρδιακή προσβολή λόγω του ιού, ακόμη και σε ασθενείς χωρίς έντονη συμπτωματολογία, εκτόξευσε την εφαρμογή της μεθόδου στην κλινική πράξη, ως διαγνωστικό εργαλείο που μπορεί να αποκαλύψει βλάβες, που χάνουν οι άλλες απεικονιστικές τεχνικές.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα αλλά και έχοντας ως πρώτη ύλη τις επιστημονικές εξελίξεις μια ομάδα διαπρεπών καρδιολόγων, ακτινολόγων και βασικών επιστημόνων εξειδικευμένων στην ΚΜΤ έγραψε το βιβλίο «Καρδιαγγειακή Μαγνητική Τομογραφία (ΚΜΤ) για τον κλινικό γιατρό» που θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 στις 18.30 στο Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό βιβλίο γραμμένο στα ελληνικά για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Σκοπός του είναι να βοηθήσει τον κλινικό γιατρό να καταλάβει τις ενδείξεις της ΚΜΤ και τι να περιμένει από αυτή.

«Η ΚΜΤ μπορεί να ανακαλύψει ασυμπτωματικές καρδιακές παθήσεις, που δεν βρίσκονται με άλλες απεικονίσεις μεθόδους και να βοηθήσει την πρόληψη και την θεραπεία», ανέφερε στο «ΤyposThes» η καθηγήτρια Σοφία Μαυρογένη, που συνέγραψε το βιβλίο μαζί με τους καθηγητές/ τριες Κωνσταντίνα Αγγέλη, Δημήτριο Τούσουλη και τον διδάκτορα του Πανεπιστημίου Munster, Γερμανίας Γρηγόριο Χατζαντώνη. Η ίδια συμπλήρωσε πως η έρευνά τους αφορά στις μυοκαρδιτιδες-μυοκαρδιοπαθειες, που είναι νοσήματα του μυοκαρδίου με φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία και αφορούν το 50% των καρδιακών παθήσεων. Όπως εξήγησε οι καθηγητές ασχολήθηκαν ιδιαίτερα «με τις καρδιακές παθήσεις στα αυτοάνοσα νοσήματα πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, σκληρόδερμα όπου η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτοπορία για την εφαρμογή της ΚΜΤ στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων στους ασθενείς αυτούς σε συνεργασία με τους καθηγητές ρευματολογίας κ.κ. Π.Σφηκακη και Γ. Κητα».

vivlo_kardia.jpg

Η κυρία Μαυρογένη ανέφερε πως «Η ΚΜΤ αποτελεί μέθοδο υψηλής τεχνολογίας που απαιτεί καλή γνώση του κλινικού ιστορικού του ασθενούς, υψηλό επίπεδο κατάρτισης των εμπλεκομένων γιατρών και άριστη συνεργασία καρδιολόγων ακτινολόγων για να δώσει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα».

Παράλληλα δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την σημασία της πρόληψης. «Η πρώιμη διάγνωση επιτρέπει την έγκαιρη θεραπεία. αυτό φάνηκε πρόσφατα στις καρδιοπάθειες λόγω covid-19, που ενώ αρχικά ξεκίνησε σαν πνευμονική νόσος, σήμερα ξέρουμε ότι προκαλεί μυοκαρδίτιδα και έμφραγμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέταση γίνεται χωρίς ακτινοβολία.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

-Αριστείδης Κριτής MD PhD, Καθηγητής Φυσιολογίας – Ιστοτεχνολογίας, Διευθυντής του Κέντρου Αναγεννητικής Ιατρικής ΑΠΘ.

-Σοφία Μαυρογένη MD, PhD, Ειδική Καρδιολόγος Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΩΚΚ, Επισκέπτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Παδούης Ιταλίας.

-Γρηγόριος Χατζηαντώνης MD PhD, Ειδικός Καρδιολόγος, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς.

-Αικατερίνη Χρηστίδη, MD PhD, Ειδική Καρδιολόγος, EACVI Level 3 CMR Certified, Υπεύθυνη Τμήματος Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς EUROMEDICA Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σταυρούλα Μαυρογένη, Καθηγήτρια ΒΣΑΣ Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ