Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ποιοι πρέπει να προσέχουν περισσότερο τον παρβοϊό

Ένα κορίτσι 3,5 ετών πέθανε στη Θεσσαλονίκη – Συνολικά κόλλησαν 11 παιδιά στο ίδιο σχολείο

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αναστάτωση επικρατεί στην πόλη μας με το περιστατικό κρουσμάτων παρβοϊού (Parvovirus B 19) σε παιδικό σταθμό. Από τα έντεκα παιδία που νόσησαν, το ένα παρουσίασε επιπλοκή και κατέληξε.

Ειδικότερα, στις 10 Απριλίου ο ΕΟΔΥ ενημερώθηκε από νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης σχετικά με συρροή περιστατικών με αυξημένη τροπονίνη σε παιδιά του συγκεκριμένου παιδικού σταθμού νηπιαγωγείου, όπου φοιτούσε και το άτυχο κοριτσάκι.

Με τα δεδομένα έως 26/4/2024, έντεκα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη. Από αυτά:

Ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.

Ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.

Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Η εργαστηριακή διερεύνηση περιελάμβανε ορολογικό έλεγχο με IgM και IgG αντισώματα έναντι Parvovirus B 19 και επιπλέον εργαστηριακό έλεγχο δειγμάτων αναπνευστικού με filmarray και κοπράνων με μοριακές μεθόδους, σε μαθητές και προσωπικό του παιδικού σταθμού. Από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των παιδιών είχε ένδειξη πρόσφατης λοίμωξης με Parvovirus, γεγονός το οποίο συνάδει με το επιδημιολογικό ιστορικό, όπου αναφέρεται νόσηση από Parvovirus B 19 (κλινική διάγνωση) σε πολλά από τα παιδιά του σταθμού.

Ταυτόχρονα, από την ανάλυση κλινικών δειγμάτων (filmarray ανώτερου αναπνευστικού και έλεγχο κοπράνων) φαίνεται ότι ο συχνότερος λοιμογόνος παράγοντας που απομονώθηκε ήταν ο Rhinovirus/Enterovirus, ακολουθούμενος από τον Adenovirus. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα παιδιά με λοίμωξη από Parvovirus B 19 είχαν ταυτόχρονη συλλοίμωξη με Rhinovirus/Enterovirus.

 

«Γνωστός ο συγκεκριμένος ιός – Ποιοι πρέπει να προσέχουν»

 

«Ο συγκεριμένος ιός είναι γνωστός στους παιδιάτρους. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται στα παιδιά κυρίως προσχολικής και σχολικής ηλικίας, αλλά και σε ενήλικες με αναπνευστικά σωματίδια και μετά από λίγες μέρες προκαλεί βήχα, πυρετό, πονοκέφαλο, κακή διάθεση, μια εβδομάδα μετά κάνει ένα εξάνθημα στα μάγουλα που φαίνεται σαν κάποιος να έχει φάει χαστούκι, και μετά μπορεί να επεκταθεί και στο σώμα με κνησμό. Σε αυτό το στάδιο δεν είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική. Συνήθως εμφανίζεται τέλος χειμώνα και μέσα στην άνοιξη, ενώ υπάρχουν και επιδημικές εξάρσεις. Αυτό συμβαίνει κάθε 3-4 χρόνια. Όμως αυτό που θορύβησε και δικαιολογημένα τους γονείς είναι ότι στον παιδικό σταθμό υπήρχαν 11 κρούσματα και ένα παιδί εμφάνισε μια σπάνια επιπλοκή την μυοκαρδίτιδα», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο παιδίατρος κ. Νίκος Καρανταγλής.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως προσεκτικές πρέπει να είναι οι έγκυες που βρίσκονται στην αρχή της εγκυμοσύνης τους. Ειδικότερα εξήγησε ότι «Αν κολλήσει παρβοϊό μια γυναίκα που είναι έγκυος στις πρώτες 20 μέρες κύησης μπορεί να έχει επιπλοκές, ενώ κινδυνεύει μέχρι και με αποβολή. Θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας, όπως τα ξέρουμε πλέον και από τον κορωνοϊό, και να αποφεύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που έχουν εκτεθεί στον παρβοϊό».

Ο κ. Καρανταγλής συμπλήρωσε πως χρειάζεται απομόνωση του ασθενή, καλή υγιεινή των χεριών, να προσέχουμε τις μολυσμένες επιφάνειες, και σχολίασε πως έγκυες που μπορεί να εργάζονται πχ σε μονάδες υγείας είναι πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουν και θα πρέπει να έχουν αυξημένη προσοχή.

Ανέφερε πως «αν δούμε τέτοια συμπτώματα με το κόκκινο εξάνθημα σε ένα παιδί ή ένα παιδί που να είναι μετά από 1-2 βδομάδες καταπονημένο πρέπει να απευθυνθούμε στον παιδίατρο».

Διεκόπη η λειτουργία της μονάδας για 2 εβδομάδες

Να σημειωθεί ότι ΕΟΔΥ άμεσα συνέστησε τη διακοπή λειτουργίας της σχολικής μονάδας για δύο εβδομάδες, ενημέρωσε για τον τρόπο μετάδοσης ιογενών λοιμώξεων (παρβοϊός, εντεροϊοί, αδενοϊοί), συνέστησε την καθαριότητα και απολύμανση της σχολικής μονάδας και προέβη στην επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών για τους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες.

Η επιδημιολογική διερεύνηση των περιστατικών βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα διερευνάται ο ρόλος της συλλοίμωξης Parvovirus B 19 και άλλων ιών στη μυοκαρδίτιδα που παρουσίασαν τα παιδιά.

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Ευρώπη

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι πολλές χώρες της Ευρώπης, ( Γαλλία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία) αναφέρουν κατά τα τέλη του 2023 και στο πρώτο τρίμηνο του 2024, αύξηση των περιστατικών πέμπτης νόσου (λοιμώδους ερυθήματος), σε παιδιά με κάποιες από αυτές να δηλώνουν αύξηση στα σοβαρά περιστατικά από λοίμωξη με Parvovirus σε έγκυες, νεογνά και παιδιά, καθώς και αύξηση στις ανιχνεύσεις Parvovirus σε δότες αίματος/πλάσματος και ενήλικες.

Στη Γαλλία καταγράφεται επίσης αύξηση στις αποβολές , τις αμβλώσεις και στους θανάτους σε νεογνά λόγω περιγεννητικής λοίμωξης από Parvovirus.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού αναμένεται να έχουν ανοσία στον Parvovirus λόγω προγενέστερης λοίμωξης που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία. Συρροές κρουσμάτων καταγράφονται σποραδικά και τοπικές επιδημίες κάθε τέσσερα έως δέκα χρόνια. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι έγκυες γυναίκες μπορεί να είναι επίνοσες στον ιό σε ποσοστό έως και 30% - 40%. Οι έγκυες συνήθως μολύνονται μέσω οικιακής ή επαγγελματικής έκθεσης και πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο μόλυνσής τους από παιδιά ή ενήλικες με λοίμωξη πέμπτης νόσου. Σε ιδιαίτερο κίνδυνο βρίσκονται έγκυες με επαγγέλματα υψηλού κινδύνου (πχ εργαζόμενες στον  τομέα της Υγείας, παιδικούς σταθμούς, δάσκαλοι κλπ). Η λοίμωξη τις πρώτες 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ανεπιθύμητη έκβαση για το έμβρυο, όπως ο εμβρυϊκός ύδρωπας και ο ενδομήτριος θάνατος σε έως και 10% των περιπτώσεων. Σημειώνεται ότι έως και 20% των λοιμώξεων από Parvovirus είναι ασυμπτωματικές και η έκθεση μπορεί να μην είναι εμφανής.

Ζητείται εγρήγορση γιατρών

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας ιδιαίτερα των μαιευτήρων - γυναικολόγων, νεογνολόγων, παιδιάτρων, αιματολόγων, γενικών γιατρών και παθολόγων, η αυξημένη κλινική υποψία και η έγκαιρη εργαστηριακή επιβεβαίωση των ύποπτων κρουσμάτων, ειδικά σε περιπτώσεις συρροών, για την προστασία των επίνοσων ατόμων υψηλού κινδύνου, όπως έγκυρες και μικρά παιδιά. Ειδικότερα, συνίσταται οι παιδίατροι να λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα εμφάνισης μυοκαρδίτιδας δυο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη από ParvovirusB19.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σάκκαρη: Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στόχος η κορυφή (VIDEO)
Τι είπε η Ελληνίδα αθλήτρια του τένις για την πορεία της στον αθλητισμό, αλλά και για την σχέση της με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Σάκκαρη: Έπαθα κρίση πανικού όταν έφτασα Νο3 στον κόσμο, στόχος η κορυφή (VIDEO)