Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αυτά είναι τα SOS στη διατροφή σε κάθε δεκαετία: Τι να τρώμε για να φτάσουμε τα 100

Μια ειδικός παρουσίασε έναν οδηγό με διατροφικές συστάσεις για κάθε δεκαετία, από την παιδική ηλικία έως τα 80 έτη και άνω

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και την επιβράδυνση της γήρανσης. Το μυστικό της μακροζωίας και σωματικής ευεξίας, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Δρ. Federica Amati, είναι να δίδεται βάρος σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ανά διαφορετικό στάδιο της ζωής μας. Η ειδικός παρουσίασε στη Daily Mail έναν οδηγό με διατροφικές συστάσεις για κάθε δεκαετία, από την παιδική ηλικία έως τα 80 έτη και άνω.

  • Ηλικίες 0-12: Άφθονο νερό και ποικιλία στα τρόφιμα

Η μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα είναι το κλειδί στην παιδική ηλικία, για την ανάπτυξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν νερό αντί για σακχαρούχα ποτά για να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου αργότερα στη ζωή τους. Ο περιορισμός της ζάχαρης, ιδιαίτερα από πηγές όπως οι χυμοί και τα αναψυκτικά, είναι κρίσιμος για την πρόληψη της τερηδόνας και την προαγωγή της μακροπρόθεσμης υγείας. Προσοχή στην επαρκή ενυδάτωση, σημειώνει η ειδικός.

  • Ηλικίες 12-20: Ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά οξέα και σίδηρος

Η εφηβεία αποτελεί μοναδική ευκαιρία την γερά και υγιή οστά με μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή. Ιδίως τα κορίτσια θα πρέπει να εστιάζουν σε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως τα αυγά, ο σολομός και τα όσπρια, για να καλύπτουν τις ανάγκες που δημιουργεί η έμμηνος ρύση και να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία. Τα ω-3 λιπαρά οξέα από πηγές όπως τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης σημαντικά για την ενδυνάμωση του εγκεφάλου και τη μείωση του κινδύνου προβλημάτων από την ψυχική σφαίρα.

  • Ηλικίες 20-30: Φυτικές πρωτεΐνες

Η οικοδόμηση μυϊκής μάζας από την ηλικία των 20 έως 30 ετών βάζει τα θεμέλια για τη διατήρηση της δύναμης και της κινητικότητας στις μεγαλύτερες ηλικίες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εστιάσετε στις φυτικές πρωτεΐνες και όχι τόσο στις ζωικές, που μπορούν να συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ενσωματώνοντας μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών, των σπόρων και των δημητριακών ολικής άλεσης, θωρακίζετε την υγείας της καρδιάς και του μυαλού κόντρα στη φθορά του χρόνου.

  • Ηλικίες 40-50: Ζυμωμένα τρόφιμα

Οι ορμονικές αλλαγές στη μέση ηλικία μπορούν να εξασθενήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας έτσι αναγκαία την ενίσχυση της υγείας του εντέρου με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Τέτοιες τροφές, χάρη στην αφθονία σε προβιοτικά και φυτικές ίνες, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη μείωση της φλεγμονής, συντελώντας στην καλύτερη πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

  • Ηλικίες 60-70: Θρεπτικά γεύματα

Με το πέρασμα στην έβδομη και όγδοη δεκαετία αρχίζουν να εμφανίζονται σωρευτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων διατροφικών συνηθειών σας. Πρόκειται για μια κρίσιμη περίοδο που απαιτεί ένα διατροφικό πλάνο με θρεπτικά γεύματα, τα οποία θα παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που χρειάζεται το σώμα για να παραμείνει υγιές.

  • Ηλικία: 80 και άνω: Νερό και φυτικές ίνες

Από τα 80 και πέρα, θα πρέπει να επιμείνετε στην επάρκεια του οργανισμού σε νερό, δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες για να βοηθήσετε στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κίνηση στη Θεσσαλονίκη: «Κόκκινο» το κέντρο, ουρές χιλιομέτρων στο Περιφερειακό
Πολύ αυξημένη κίνηση και ταλαιπωρία από το πρωί για τους οδηγούς στους κεντρικούς δρόμους της πόλης
Η κίνηση στη Θεσσαλονίκη: «Κόκκινο» το κέντρο, ουρές χιλιομέτρων στο Περιφερειακό