Η Google βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης όταν κάποιος ανησυχεί για κάποιο θέμα υγείας, αλλά το Internet μπορεί να μην δίνει τις πιο σωστές συμβουλές.
Οι γιατροί λένε ότι οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο για ιατρικές πληροφορίες πρέπει να γίνονται με προσοχή, ιδίως όσο αυξάνεται ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Οι πληροφορίες, όταν προέρχονται από τις σωστές ιστοσελίδες, μπορεί να παρέχουν χρήσιμη ενημέρωση στους ασθενείς σχετικά με τα συμπτώματα και να τους προετοιμάσουν για την επίσκεψη στον γιατρό. Όμως μια κακή ή πρόχειρη αναζήτηση μπορεί να φουντώσει το άγχος πολύ πριν κάποιος φτάσει στην αίθουσα αναμονής.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την πηγή των πληροφοριών που βρίσκετε και να αποφεύγετε να προσπαθείτε να διαγνώσετε μόνοι σας το πρόβλημα υγείας σας.
Ακολουθούν ερωτήσεις που πρέπει να έχετε κατά νου όταν ψάχνετε πληροφορίες στο Internet.
Ποια είναι η πηγή σας;
Όταν κάνετε μια αναζήτηση στην Google, μην ανοίγετε αυτόματα τον πρώτο σύνδεσμο που σας εμφανίζεται. Μπορεί να μην περιέχει τις καλύτερες απαντήσεις.
Ορισμένες εταιρείες πληρώνουν για να εμφανίζονται οι ιστότοποί τους στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων. Οι σύνδεσμοι αυτοί μπορεί να εμφανίζονται ως χορηγούμενοι.
Αναζητήστε αποτελέσματα που προέρχονται από πηγή που μπορείτε να εμπιστευτείτε για ιατρικές πληροφορίες, όπως ιστότοπους που διαχειρίζονται κυβερνητικοί οργανισμοί όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ή η εθνική υπηρεσία υγείας μιας χώρας.
Να χρησιμοποιήσω AI;
Αυτό εξαρτάται από το τι σας λέει.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να πάρουν γρήγορες απαντήσεις από διάφορες πηγές στο Internet. Ορισμένες αναζητήσεις δημιουργούν επίσης μια περίληψη από AI στην κορυφή της σελίδας των αποτελεσμάτων.
Αλλά μια απάντηση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην αναφέρει από πού πήρε τις πληροφορίες. Αυτό καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της αξιοπιστίας.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να είναι επιρρεπής σε «ψευδαισθήσεις», στην επινόηση, δηλαδή, πραγμάτων. Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εάν δεν αναφέρεται καμία πηγή.
Τι πρέπει να ρωτήσω;
Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνετε μια ερώτηση παίζει μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα που θα δείτε. Οι γιατροί λένε ότι οι ασθενείς πρέπει να αναζητούν πληροφορίες με βάση τα συμπτώματα και όχι την αναμενόμενη διάγνωση.
«Πρέπει να κάνετε από την αρχή τις σωστές ερωτήσεις», λέει ο Δρ Eric Boose της κλινικής Cleveland Clinic με έδρα τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ρωτάτε: «Πού μπορεί να οφείλεται ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μου;» αντί: «Είναι το εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μου καρκίνος;».
Η εστίαση σε μια διάγνωση σημαίνει ότι μπορεί να χάσετε άλλες εξηγήσεις, ειδικά αν κάνετε κλικ στους πρώτους συνδέσμους που εμφανίζονται στα αποτελέσματα.
Για ορισμένα ζητήματα, θα πρέπει να παραλείψετε εντελώς την αναζήτηση. Εάν έχετε πόνους στο στήθος, αισθάνεστε ζάλη ή εμφανίζετε σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου, αναζητήστε αμέσως βοήθεια.
«Δεν θέλετε να καθυστερήσετε κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», λέει ο δρ Olivier Gherardi, ιατρικός διευθυντής του Brown University Health Urgent Care στις ΗΠΑ.
Μπορεί το διαδίκτυο να διαγνώσει ένα πρόβλημα;
Όχι. Αφήστε το στους πραγματικούς γιατρούς που είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν ερωτήσεις που οδηγούν στη διάγνωση.
«Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που αλληλεπικαλύπτονται ανάμεσα σε μικρές παθήσεις και μείζονα ιατρικά προβλήματα», τονίζει η δρ Sarah Sams, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οικογενειακών Ιατρών.
Το αίμα στα ούρα σας μπορεί να σημαίνει καρκίνο. Μπορεί επίσης να προκαλείται από πέτρες στα νεφρά ή από μόλυνση.
Η ανεξήγητη απώλεια βάρους θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι καρκίνου. Ή θα μπορούσε να αντανακλά έναν υπερδραστήριο θυρεοειδή ή μια νέα εργασία που σας αναγκάζει να μετακινείστε περισσότερο.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κάποιες εξετάσεις και μια επίσκεψη σε έναν γιατρό που γνωρίζει το ιατρικό σας ιστορικό μπορεί να είναι το καλύτερο φάρμακο.
Πηγή: iatropedia.gr