Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα καρότα μπορεί να είναι το… νόστιμο «κλειδί» για να νικηθεί ο καρκίνος

Ουσίες στο δημοφιλές λαχανικό μας προστατεύουν από τη νόσο, διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Ουσίες στο δημοφιλές λαχανικό μας προστατεύουν από τη νόσο, διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Τα καρότα περιέχουν ισχυρές αντικαρκινικές χημικές ουσίες, διαπίστωσαν ειδικοί του πανεπιστημίου του Newcastle. Οι φυσικές ενώσεις, γνωστές ως πολυακετυλένια, προστατεύουν τα φυτά από εχθρούς και ασθένειες. Οι ουσίες υπάρχουν μόνο στα λαχανικά της οικογένειας του καρότου και μερικά άλλα στενά συγγενικά είδη όπως το τζίνσενγκ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως οι ενώσεις μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του καρκίνου. Αποδείχθηκε επίσης ότι μειώνουν την ανάπτυξη του καρκίνου σε αρουραίους. Τώρα οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει μια τριετή μελέτη για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των λαχανικών ρίζας, όπως τα καρότα και της σελινόριζας στον καρκίνο και σε φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα.

Μια ομάδα επιστημόνων τροφίμων, χημικών και οι γιατρών θα δεσμεύσουν δεκάδες εθελοντές για να λάβουν μέρος σε μια διαιτητική έρευνα. Η υπεύθυνη της έρευνας δρ. Kirsten Brandt, λέκτορας στο τμήμα Γεωπονίας, Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου δήλωσε: «Τώρα που διαπιστώσαμε τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης καρότων σε πειράματα με ζώα, είναι σημαντικό να ελέγξουμε αν λειτουργεί επίσης και σε ανθρώπους, για να καταλάβουμε πόσο καρότο πρέπει να τρώμε για να αποκομίσουμε ένα όφελος για την υγεία μας».

Η δρ. Wendy Wrieden, του κέντρου ερευνών διατροφής του πανεπιστημίου δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το έργο θα μας δώσει μια σαφέστερη εικόνα του ρόλου των λαχανικών και ίσως να ενθαρρύνει τους αναγνώστες να τρώνε περισσότερο».

Η ομάδα θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα πολυακετυλένια απορροφούνται από τον οργανισμό όταν τρώγονται ωμά, βραστά ή τηγανητά ή σε μεγάλα ή μικρά κομμάτια. Το νερό ή το λάδι στο οποίο έχουν μαγειρευτεί θα δοκιμαστεί επίσης, για να δούμε αν υπάρχουν οφέλη για την υγεία στην εκ νέου χρήση του σε στιφάδο ή σούπα.

Προηγούμενες έρευνες

Προηγούμενη έρευνα από τη δρ. Brandt, διαπίστωσε ότι τα καρότα περιέχουν την αντικαρκινική ένωση falcarinol, η οποία μείωσε τους όγκους σε αρουραίους κατά το ένα τρίτο. Αλλά η falcarinol, όπως η βιταμίνη C και η ζάχαρη, είναι διαλυτή και χάνεται όταν τα καρότα βράζονται. Εκείνη την εποχή, η δρ. Brandt είπε το μυστικό των πιο νόστιμων και χρήσιμων για την υγεία καρότων ήταν να μαγειρεύονται σε μεγαλύτερο τηγάνι, ώστε να μπορούν να μαγειρευτούν ολόκληρα. Είπε ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες αυξάνονται κατά 25% όταν μαγειρεύονται. Η πιο πρόσφατη μελέτη χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Ένωση Καλλιεργητών καρότων στη Βρετανία.

Ο Martin Evans, διευθύνων σύμβουλος της συνεταιριστικής Freshgro δήλωσε: «Είναι αποδεκτό από καιρό ότι τα καρότα είναι πολύ καλά για εμάς, αλλά αυτό το ερευνητικό έργο θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στη βελτίωση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης μας σχετικά με τα οφέλη για την υγεία αυτής της ομάδας των λαχανικών ρίζας».

Έρευνα στην Κίνα έχει ήδη δείξει ότι τα καρότα, τα οποία βοηθούν και την όραση μας, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά το ένα πέμπτο. Οι άνδρες που έτρωγαν καρότα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν 18% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν έναν όγκο. Και στις ΗΠΑ, οι ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδειξαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τουλάχιστον πέντε καρότα την εβδομάδα είχαν σχεδόν δύο τρίτα λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που έφαγαν μόνο μία φορά το μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ