Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάγατε σκόρδο; Φάτε τώρα και ένα μήλο!

Τα μήλα βοηθούν πιθανόν στον “αφοπλισμό” της οσμής των ενζύμων του σκόρδου

Τα μήλα βοηθούν πιθανόν στον “αφοπλισμό” της οσμής των ενζύμων του σκόρδου

Παρόλο που, λίγο-πολύ, όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει για τα οφέλη του στην υγεία μας, οι περισσότεροι το αποφεύγουμε εξαιτίας της μυρωδιάς του! Ο λόγος ασφαλώς για το σκόρδο, το οποίο νοστιμίζει μεν τα φαγητά μας αλλά η γεύση και κυρίως η μυρωδιά του μένει “ζωντανή” για περισσότερο από ότι θα θέλαμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αποκλείσουμε αυτήν την ωφέλιμη τροφή από τη διατροφή μας; Να φάμε μήλα, να πιούμε χυμό λεμονιού ή να μασήσουμε λίγο μέντα. Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Food Science”.

Την… κατάσταση μπορούν να βοηθήσουν επίσης το πράσινο τσάι, ο μαϊντανός και το σπανάκι. Γιατί όμως το σκόρδο μυρίζει τόσο πολύ; “Ένοχο” είναι ένα από τα συστατικά του (αλλυλο-μεθυλο-σουλφιδίου, AMS), το οποίο δεν μπορεί να διασπαστεί κατά τη διάρκεια της πέψης, με αποτέλεσμα να απεκκρίνεται από το σώμα μας μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, εθελοντές έφαγαν ωμό σκόρδο και κατόπιν μετρήθηκε η μυρωδιά τεσσάρων συστατικών του σκόρδου στην αναπνοή τους.

Μετά, έφαγαν διάφορες τροφές οι οποίες θεωρείται ότι βοηθούν με την κακή αναπνοή, προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση που θα είχαν στις μετρήσεις… οσμής.

Από όλα όσα δοκίμασαν, προέκυψε ότι το μήλο ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Όπως τονίζουν οι ερευνητές τα μήλα βοηθούν πιθανόν στον “αφοπλισμό” της οσμής των ενζύμων του σκόρδου.

Περαιτέρω, όλες οι τροφές που βρέθηκαν να είναι αποτελεσματικές, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, οι οποίες διασπούν τα “πικάντικα” συστατικά του σκόρδου. Η οξύτητα του χυμού λεμονιού βοηθάει επίσης τη διαδικασία.

Προηγούμενη έρευνα της συγγραφέως της έρευνας, καθηγήτριας του πανεπιστημίου του Οχάιο, Σέριλ Μπάρινγκερ, έχει δείξει ότι και το γάλα μπορεί να “μειώσει σημαντικά” τις συγκεντρώσεις των χημικών που προκαλούν την επίμονη μυρωδιά του σκόρδου. Όπως αναφέρει, ένα μικρό ποτήρι γάλα, μπορεί να μειώσει την παρουσία του AMS στην αναπνοή κατά 50%. Μάλιστα, το πλήρες γάλα είχε καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με το γάλα μειωμένων λιπαρών ενώ, επιπλέον, βρέθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό να πίνεται στη διάρκεια του γεύματος από ότι εκ των υστέρων.

Η καθηγήτρια έχει δηλώσει σχετικά με τα οφέλη του σκόρδου: Το σκόρδο χρησιμοποιείται στην ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και σεληνίου. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ