Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα «υπερ –μικρόβια» θα γυρίσουν τον κόσμο πίσω στον Μεσαίωνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει άμεση δράση για να μη γίνουν απειλητικές ξανά ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζητάει άμεση δράση για να μη γίνουν απειλητικές ξανά ασθένειες όπως η πνευμονία και η φυματίωση

Ο κόσμος θα μπορούσε να «γυρίσει πίσω στις σκοτεινές εποχές της ιατρικής», όπου οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν θανάσιμα από ιάσιμες μολύνσεις επειδή τα θανατηφόρα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν για να «επιταχυνθεί» η ανακάλυψη μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών.

Η παρέμβασή του έρχεται εν μέσω φόβων στην επιστημονική κοινότητα ότι ασθένειες όπως η φυματίωση και η πνευμονία, οι οποίες είναι σήμερα διαχειρήσιμες, θα μπορούσαν να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό ατόμων, όπως έκαναν στις αρχές του εικοστού αιώνα. Περίπου 25.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω των μολύνσεων που είναι ανθεκτικές σε αντιβιοτικά φάρμακα, δήλωσε ο κ. Κάμερον.

«Πίσω στον Μεσαίωνα»

Ο κ. Κάμερον θα ανακοινώσει μια ανεξάρτητη έρευνα με επικεφαλής το γνωστό οικονομολόγο Jim O'Neill, για να διαπιστωθούν οι λόγοι που η διεθνής αγορά απέτυχε να υποβάλει νέα φάρμακα. Ο πρωθυπουργός θέλει να καθορίσει ένα σχέδιο για την ενθάρρυνση και την επιτάχυνση της ανακάλυψης και ανάπτυξης μιας νέας γενιάς ισχυρών φαρμάκων. Επίσης οι παθολόγοι ίσως να πρέπει να περιορίσουν τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, όταν δεν είναι απολύτως απαραίτητα.

«Πολλοί από εμάς, γνωρίζουμε μόνο έναν κόσμο όπου οι μολύνσεις ή ασθένειες μπορούν να διορθωθούν γρήγορα από μια επίσκεψη στο γιατρό και τα αντιβιοτικά», δήλωσε ο κ. Κάμερον. «Αυτή η μεγάλη βρετανική ανακάλυψη έχει κρατήσει τις οικογένειές μας ασφαλείς για δεκαετίες, ενώ έσωσε δισεκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Αλλά αυτή η προστασία βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως ποτέ πριν. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί πλέον μία πολύ πραγματική και ανησυχητική απειλή, επειδή τα βακτήρια μεταλλάσσονται για να αποκτήσουν ανοσία στα φάρμακα».

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών για ήσσονος σημασίας λοιμώξεις έχει οδηγήσει τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά στα φάρμακα. Οι φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν τώρα λιγότερα χρήματα σε νέα αντιβιοτικά επειδή κοστίζουν τόσο πολύ να αναπτυχθούν. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για πολλά αντιβιοτικά έχουν λήξει, με αποτέλεσμα περισσότερες εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες φαρμάκων έχουν μικρότερα κέρδη και επενδύουν λιγότερο σε ζωτικές θεραπείες.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε: «Όταν περίπου 25.000 άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από λοιμώξεις ανθεκτικές σε αντιβιοτικά φάρμακα μόνο στην Ευρώπη, αυτό δεν είναι κάποια μακρινή απειλή, αλλά κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εάν αποτύχουμε να δράσουμε, είμαστε αντιμέτωποι με ένα σχεδόν αδιανόητο σενάριο όπου τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργούν πλέον και θα έχουμε γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια της ιατρικής, όπου απλές μολύνσεις και τραυματισμοί θα σκοτώνουν και πάλι».

«Αυτό απλά δεν μπορεί να επιτραπεί και θέλω να δω μια πιο ισχυρή, πιο συνεκτική παγκόσμια απάντηση, με τα έθνη, τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της επιστήμης που εργάζονται μαζί στον τομέα των αντιβιοτικών, να φέρνουν καλά νέα για την ανθρωπότητα». Ο κ. Κάμερον είχε συνομιλίες με τους ηγέτες του κόσμου για το συγκεκριμένο θέμα τον περασμένο μήνα σε μια συνάντηση του G7.

 Έρευνα για επενδύσεις

Η έλλειψη νέων φαρμάκων τα οποία είναι ικανά στην καταπολέμηση των βακτηριδίων έχει περιγραφεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια από τους σημαντικότερους παγκόσμιους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ιατρική. Χωρίς επείγουσα δράση ο κόσμος οδεύει προς μια μετα-αντιβιοτική εποχή, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Στην νέα έρευνα, ο κ. O'Neill θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, στη χρήση και στο ρυθμιστικό περιβάλλον γύρω από τα αντιβιοτικά. Η Επιτροπή θα διερευνήσει πώς μπορεί να κάνει επενδύσεις σε νέα αντιβιοτικά, πιο ελκυστικά για τις φαρμακευτικές εταιρείες και άλλους φορείς χρηματοδότησης.

Οι παθολόγοι θα πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν στους ασθενείς αντιβιοτικά, για μη βακτηριακές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα. Ο κ. Κάμερον θέλει επίσης να αυξήσει την συνεργασία και την υποστήριξη για την ανάληψη δράσης από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της πολύ στενότερης συνεργασίας με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

ΠΟΥ: Έκτακτη σύσκεψη για την

επιδημία του ιού Εμπολα στην Αφρική

Οι υπουργοί υγείας 11 αφρικανικών κρατών συναντώνται στην Ακρα της Γκάνας καθώς η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την φονική και επιδεινούμενη επιδημία του φονικού ιού.

Ο ιός μπορεί να σκοτώνει μέχρι και 9 στους 10 που προσβάλει και δεν υπάρχει εμβόλιο που να τον προλαμβάνει ή θεραπεία που να τον αντιμετωπίζει, ενώ μεταδίδεται με την επαφή με σωματικά υγρά. Είναι αιμορραγικός πυρετός που οδηγεί σε διάρροια, έμετους και τελικά εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία που διαλύει τα όργανα του ασθενούς.

Επισήμως μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτή την επιδημία 763 περιπτώσεις με 468 από αυτές να οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς, καταγράφεται δηλαδή ένα ποσοστό θανάτων άνω του 60% ή των τριών στους πέντε.

Οι περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Γουινέα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, αλλά πλέον ο ιός έχει επεκταθεί σε Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και οι Αρχές αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη επιδημία Εμπολα που έχει καταγραφεί ιστορικά. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας από τις τρεις αυτές χώρες όπως και από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό, την Γκάμπια, την Γκάνα, την Γουινέα Μπισάου, το Μάλι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα συμμετέχουν στην συνάντηση.

Ο ΠΟΥ τονίζει ότι χρειάζεται αποτελεσματική δράση για να αντιμετωπιστεί ο ιός και να μην εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της περιοχής. Ελπίζουμε ότι θα ληφθούν αποφάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας και των αντιδράσεων σε κάθε πρόκληση ώστε να ελέγξουμε και να σταματήσουμε αυτή την επιδημία ... χρειάζεται αποφασιστική δράση ειδικά στις διασυνοριακές περιοχές με εμπορική και κοινωνική δραστηριότητα, μεταξύ Γουιάνας, Λιβερίας και Σιέρα Λεόνε. Αυτή η δραστηριότητα είναι απίθανο να διακοπεί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ντάνιελ Επσταϊν. Περιορισμοί στην μετακίνηση προσώπων είναι μάλλον απίθανοι και σε κάθε περίπτωση μη εφαρμόσιμοι, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιάνος: Διαψεύδει ότι πήρε φακελάκι ο γιατρός του πατέρα του - «Εξωφρενικό ψέμα»
Ο γιατρός αρνείται την κατηγορία και με ανακοίνωση των δικηγόρων του αναφέρει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη
Καλλιάνος: Διαψεύδει ότι πήρε φακελάκι ο γιατρός του πατέρα του - «Εξωφρενικό ψέμα»