Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πώς να νικήσετε το Αλτσχάιμερ; Πιο κοντά οι επιστήμονες στη λύση της απώλειας μνήμης

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια σειρά από τρόπους οι οποίοι βοηθούν να κρατήσουμε μακριά την άνοια

Οι ερευνητές ανακαλύπτουν μια σειρά από τρόπους οι οποίοι βοηθούν να κρατήσουμε μακριά την άνοια

Οι γιατροί και οι επιστήμονες συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο διεθνές συνέδριο για το Alzheimer (AAIC) στην Κοπεγχάγη για να παρουσιάσουν τις νεότερες έρευνες και να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη θεραπεία αυτής της μορφής άνοιας.

Από τα εκπληκτικά αποτελέσματα μετά από επέμβαση στα μάτια, στα οφέλη από την αύξηση της άσκησης, οι νέες έρευνες έριξαν φως στους διάφορους τρόπους που βοηθούν να μάθουμε περισσότερα για την απώλεια της μνήμης και της γήρανσης του εγκεφάλου. Εδώ είναι τέσσερις ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την άνοια.

Μια εξέταση που διαπιστώνει την απώλεια μνήμης

Ειδική σάρωση που προβάλει 3D εικόνες από το εσωτερικό του εγκεφάλου, για να εντοπίσουμε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται «Ταυ» θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη μελλοντικών προβλημάτων μνήμης. Η συσσώρευση της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Alzheimer και σχετίζεται με επιδείνωση της ικανότητας μνήμης και στα υγιή άτομα.

Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να εντοπίσουν τη συσσώρευση της πρωτεΐνης ταυ στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη. Εξέτασαν περισσότερα από 50 άτομα με τεστ μνήμης κάθε τρία χρόνια. Διαπιστώθηκε μεγαλύτερη συσσώρευση tau σε εκείνους τους ανθρώπους των οποίων η μνήμη είχε επιδεινωθεί την πάροδο του χρόνου.

Ο δρ Eric Karran, διευθυντής ερευνών στο κέντρο Αλτσχάιμερ του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: «Αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι η ανίχνευση tau με την ειδική τομογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη της πρόωρης μείωσης της μνήμης. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη θεραπείες για να σταματήσουν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, η ανίχνευση πρώιμων αλλαγών στον εγκέφαλο θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να κάνουν κλινικές δοκιμές και τη δοκιμή νέων θεραπειών, πριν η νόσος προχωρήσει πολύ μακριά».

Η δύναμη της αλλαγής τρόπου ζωής

Ζώντας μια ενεργή ζωή, τρώγοντας υγιεινά και η προστασία της καρδιάς είναι τρόποι για να βελτιώσουμε τη μνήμη και τη σκέψη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με ερευνητές στη Φινλανδία. Η μελέτη ήταν μια διετής τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιλαμβάνει συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 60 και 77. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλού κινδύνου» για την ανάπτυξη της άνοιας με βάση την καρδιαγγειακή υγεία και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου πήρε μόνο συμβουλές για την υγεία, ενώ η ομάδα «παρέμβαση» άλλαξε αρκετούς παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων της διατροφικής καθοδήγησης, της σωματικής άσκησης και της καρδιαγγειακής υγείας. Μετά από δύο χρόνια, η μνήμη και η ικανότητα σκέψης της ομάδας παρέμβασης ήταν καλύτερα από ό, τι της ομάδας ελέγχου. Οι ερευνητές σχεδιάζουν επτάχρονη μελέτη παρακολούθησης για να διερευνήσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα αυτά.

Η δρ Laura Phipps του κέντρου έρευνας Αλτσχάιμερ στη Βρετανία, δήλωσε: «Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενες ενδείξεις ότι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να εμπλέκονται στη υγεία του εγκεφάλου μας, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής άσκησης και της υγείας της καρδιάς.

«Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματα μιας εκτεταμένης έκδοσης της μελέτης αυτής, η οποία θα εξετάσει τις επιπτώσεις αυτών των παρεμβάσεων στο συνολικό κίνδυνο άνοιας. Είναι επίσης σημαντικό για την έρευνα να λάβουμε υπόψη άλλους πιθανούς παράγοντες όπως τη γενετική σε συμπλήρωμα με την ηλικία και την καρδιαγγειακή υγεία, ως δείκτες κινδύνου άνοιας».

Παιχνίδια και ασκήσεις για καλύτερη μνήμη

Οι διανοητικά απαιτητικές δραστηριότητες, όπως τα παιχνίδια καρτών και τα σταυρόλεξα, συνδέονται με εγκεφαλική δραστηριότητα και καλύτερα γνωστικά αποτελέσματα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές στο ινστιτούτο Wisconsin για το Αλτσχάιμερ και η κέντρο Έρευνας για το Αλτσχάιμερ εξέτασε 329 υγιή άτομα, με μέση ηλικία 60 ετών, όλοι εκ των οποίων θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία και μια σειρά από νοητικά τεστ, ενώ ρωτήθηκαν πόσο συχνά πήραν μέρος σε δραστηριότητες όπως ανάγνωση βιβλίων, πότε έκαναν βόλτες σε μουσεία, αν έπαιξαν παιχνίδια καρτών ή αν έκαναν παζλ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπαιζαν παιχνίδια παζλ συχνότερα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν καλύτερη λειτουργία σε αρκετές περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και ικανότητα σκέψης.

Η δρ Laura Phipps του κέντρου έρευνας Αλτσχάιμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κορυφαία ερευνητικά φιλανθρωπικό ίδρυμα για την άνοια στο Ηνωμένου Βασιλείο δήλωσε: «Οι μελέτες παρατήρησης όπως αυτή δεν είναι σε θέση να εντοπίσει αιτία και το αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να είναι χρήσιμη για τον εντοπισμό παραγόντων που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας μνήμης και εμφάνισης άνοιας.

«Προηγούμενα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να αντισταθεί στη ζημιά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν άνοια και δεν μπορούμε να πούμε από αυτά τα αποτελέσματα ότι το να παίζεις παιχνίδια καρτών, διαβάζοντας βιβλία ή να κάνει σταυρόλεξα θα αποτρέψει την κατάσταση».

Η εγχείρηση στα μάτια που μειώνει την απώλεια μνήμης!

Μια ομάδα από το πανεπιστήμιο Case Western Reserve ανέφερε τα προσωρινά αποτελέσματα μιας δοκιμής των 28 ατόμων με άνοια, οι οποίοι είχαν επίσης καταρράκτη στα μάτια. Από την ομάδα, οι 20 άνθρωποι που έκαναν επέμβαση για την αφαίρεση του καταρράκτη, σύμφωνα με αποτελέσματα έξι μήνες αργότερα, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ MMSE (mini-mental state examination), που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για να αξιολογούν την άνοια.

Η δρ Laura Phipps δήλωσε: «Αυτή η αρχική έκθεση αναφέρει ότι η αφαίρεση του καταρράκτη μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της νοητικής λειτουργίας σε άτομα με άνοια. Καθώς η ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για άνοια, η νόσος συχνά συνοδεύεται από άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ηλικία και κάποια από αυτά μπορεί να προσθέτουν στα προβλήματα στη σκέψη και στη μνήμη που βιώνουν οι άνθρωποι με την πάθηση». 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη