Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γονιδιακή επανάσταση αλλάζει –για πάντα- τη θεραπεία του καρκίνου

Η χημειοθεραπεία θα είναι παρελθόν σε 20 χρόνια

Η χημειοθεραπεία θα είναι παρελθόν σε 20 χρόνια - «Θα νικήσουμε τον καρκίνο», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Τεράστια εκστρατεία αρχίζει στην Μ. Βρετανία κατά του καρκίνου, με το πρόγραμμα «100.000 γονιδιώματα». Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ισχυρίζεται ότι η νέα μεγάλη έρευνα θα αλλάξει μια για πάντα τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι σοβαρές ασθένειες! Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας θα κληθούν να δωρίσουν το DNA τους για έρευνα που έχει ως στόχο να βάλει «για τα καλά» τα γενετικά δεδομένα στις υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα, περίπου 75.000 ασθενείς με καρκίνο και σπάνιες ασθένειες θα δώσουν στοιχεία από το DNA τους κατά τη διάρκεια του τετραετούς προγράμματος. Έτσι οι γιατροί θα μπορέσουν να μελετήσουν ποιες μεταλλάξεις οδηγούν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν ιατρικές ομάδες να αποφασίσουν ποια φάρμακα θα είναι πιο αποτελεσματική σε έναν ασθενή, αλλά και να προσδιοριστει επίσης ποιες ομάδες ανθρώπων είναι κατάλληλες για στοχευμένες δοκιμές νέων θεραπειών.

Στόχος και άλλες ασθένειες!

Πέρα από τον καρκίνο, το πρόγραμμα «100.000 γονιδιώματα» αποσκοπεί στην βελτίωση των διαγνώσεων σπάνιων νόσων που προκαλούνται από γενετικές μεταλλάξεις. Αν και σπάνιες ατομικά, έχουν μεγάλη επίδραση στη δημόσια υγεία. Περισσότερες από 5.000 σπάνιες ασθένειες, οι οποίες επηρεάζουν περισσότερους από 3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν εντοπιστεί. Οι σπάνιες ασθένειες παρατηρούνται συχνά σε παιδιά, αλλά το πρόγραμμα θα διαβάζει και το DNA του ασθενούς και δύο γονέων του.

Το έργο στοχεύει να εξετάσει 100.000 γονιδιώματα μέχρι το 2017, αλλά σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο πρωθυπουργός Κάμερον σκοπεύει να επεκτείνει το σχέδιο πέρα από την ημερομηνία αυτή και να διευρύνει την εμβέλειά του και σε άλλες ασθένειες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο προσφορών την Παρασκευή αξίας 300εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης με την εταιρεία Illumine που εδρεύει στην Καλιφόρνια, η οποία θα δώσει τις μηχανές για την εξέταση του DNA. Οι πρώτες μερικές εκατοντάδες ασθενείς έχουν ήδη δωρίσει DNA σε πιλοτικά έργα στο Λονδίνο, στο Cambridge και στο Newcastle.

«Παρελθόν οι χημειοθεραπείες»

«Αυτή η συμφωνία θα βάλει το Ηνωμένο Βασίλειο σε θέση οδηγού παγκοσμίως στη γενετική έρευνα τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του. «Δεδομένου ότι το πρόγραμμα μας γίνεται πραγματικότητα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε για πάντα τη διάγνωση και αντιμετώπιση καταστροφικών ασθενειών στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο».

Το NHS έχει αρχίσει επιλέγοντας μια σειρά από κέντρα ιατρικής γονιδιωματικής, που θα λαμβάνουν δείγματα από συναινούντες ασθενείς και θα τα προωθούν σε εργαστήρια από τον Ιανουάριο του 2015. «Αυτό είναι πραγματικά ένα από αυτά τα σημεία καμπής στην ιστορία», δήλωσε ο Jeremy Farrar, διευθυντής του Wellcome Trust. «Θα κοιτάξουμε πίσω στο χρόνο 20 χρόνια μετά και η σκέψη της χημειοθεραπείας με όλες αυτές τις παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες θα ανήκει στο παρελθόν».

Ασθενείς που δίνουν το DNA πρέπει να υπογράψουν ένα έντυπο συγκατάθεσης για να επιτρέψουν στους ακαδημαϊκούς, στους γιατρούς την πρόσβαση στα δεδομένα τους. Κάθε σχετική πληροφορία που προέρχεται από κάποιο συγκεκριμένο DNA περνά αμέσως στο γιατρό του ασθενούς. Όμως οι ερευνητές ιατρικής ή οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να πληρούν κάποια ηθικά κριτήρια και η έρευνά τους να εγκριθεί για να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση. Τα δεδομένα των γονιδιωμάτων δεν θα μπορούν να αφαιρεθούν από τη βάση δεδομένων, καθώς και οι πληροφορίες που προσδιορίζουν έναν ασθενή θα διατίθενται μόνο στους θεράποντες γιατρούς του συγκεκριμένου ασθενούς.

«Αδύνατη η ανωνυμία του DNA σας»

Οι ασθενείς στη βάση δεδομένων DNA, δεν έχουν εγγυημένη ανωνυμία, αν και η Genomics England, η εταιρεία που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για την εκτέλεση του έργου, δήλωσε ότι τα μέτρα ασφαλείας θα καταστήσει ευκολότερη την αναγνώριση των ασθενών μέσω άλλων οδών.

Ο Ross Anderson, εμπειρογνώμονας ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, προειδοποίησε ότι οι γενετικές πληροφορίες είναι πολύ πιο ευαίσθητες από τις λεπτομέρειες που μοιραζόμαστε ελεύθερα στο Facebook ή αποκαλύπτουμε σε σούπερ μάρκετ για τις αγοραστικές μας συνήθειες. «Τα γενετικά δεδομένα γίνονται πολυτιμότερα με την πάροδο του χρόνου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια μέρη τους είναι ευαίσθητα, αν και μαθαίνουμε περισσότερα μέρα με τη μέρα. Και, τέλος, είναι από κοινού με τους συγγενείς», είπε. «Όποιος λέει ότι μπορεί να προστατεύσει το απόρρητο των δεδομένων του DNA σας, κάνει λάθος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Προθεσμία 20 ημερών ώστε να γίνει γνωστό, ποιο ή ποια πρόσωπα βρίσκονταν στον χώρο του δυστυχήματος από τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση...
Τραγωδία στα Τέμπη: Έρευνα για το «μπάζωμα» - Προθεσμία 20 ημερών
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο
Η μεγάλη γιορτή του μπάσκετ 3×3 που απευθύνεται σε όλους και όλες, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στη Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη: Η πλατεία Ευόσμου «μεταμορφώνεται» σε ανοιχτό μπασκετικό πολυχώρο