Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ξεχάστε τα γκότζι μπέρι: Έξι λόγοι για να τρώμε φραγκοστάφυλα!

Ανακαλύψτε τον γευστικό, ταπεινό καρπό γεμάτο βιταμίνες και ωφεληθείτε

Ανακαλύψτε τον γευστικό, ταπεινό καρπό γεμάτο βιταμίνες και ωφεληθείτε...

Ξεχάστε τα ακριβά ξένα «σούπερ φρούτα» όπως τα μούρα goji και το acai γιατί το κοινό φραγκοστάφυλο περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες για να ανταγωνιστεί τα ακόμη πιο εξωτικά του ξαδέλφια. Γεμάτο βιταμίνες, ο δημοφιλής καρπός δεν είναι μόνο νόστιμος, αλλά μπορεί να ενισχύσει τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Καθώς αρχίζειη εποχή του φραγκοστάφυλου, εδώ είναι έξι λόγοι για να απολαύσετε το μοβ φρούτο.

1. «Αγαπούν» το ήπαρ

Επιστήμονες στο Τμήμα Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο Turku της Φινλανδίας, έκαναν μια μελέτη που συνέκρινε δίαιτες με και χωρίς Berry προϊόντα και πως επηρεάζουν το μεταβολικό σύνδρομο. Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν τακτικά μούρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALAT), ένα ένζυμο που μπορεί να υποδηλώνει βλάβη του ήπατος. Μακροπρόθεσμα, η μείωση θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

2. Βοηθούν να ασκούμαστε περισσότερο

Τα μαύρα φραγκοστάφυλα μειώνουν τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στο αίμα, το οποίο οξύνει τον πόνο στους μυς κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Μια πρόσφατη μελέτη από το Τμήμα Αθλητισμού και της Άσκησης Επιστημών στο πανεπιστήμιο Chichester εξέτασε την επίδραση της σκόνης από φραγκοστάφυλου στους τριαθλητές. Σύμφωνα με την έρευνα, το φραγκοστάφυλο μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση γαλακτικού οξέος κατά τη διάρκεια των δοκιμών με ποδήλατο, επιτρέποντάς στους εθελοντές αθλητές να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3. Βελτιώνουν τη συγκέντρωση

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες φραγκοστάφυλα, τα οποία περιέχουν ενώσεις που νικούν την κούραση, μπορούν επίσης να αυξήσουν την εγρήγορση και τη συγκέντρωση. Μια πρόσφατη μελέτη από την Plant & Food Research στη Νέα Ζηλανδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που αύξησαν την πρόσληψη μαύρων φραγκοστάφυλων μείωσε σημαντικά την ψυχική κόπωση τους. Οι επιστήμονες συνιστούν ότι η λήψη εκχυλίσματος φραγκοστάφυλου πριν από την εκτέλεση αγχωτικών ψυχικών δοκιμών συμβάλει στη διατήρηση της ακρίβειας.

4. Κρατούν μακριά κρυολογήματα και γρίπη

Τα μαύρα φραγκοστάφυλα έχουν αναλογικά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Μια καθημερινή δόση της βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα του κρυολογήματος και της γρίπης.

5. Μπορούν να νικήσουν τις ουρολοιμώξεις

Όπως και τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα περιέχουν ουσίες που ονομάζονται προανθοκυανιδίνες που σταματούν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος, αποτρέποντας τους από το να προκαλούν μόλυνση. Τα μούρα επίσης σταματούν την ανάπτυξη ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων στο σώμα.

6. Θα σας βοηθήσουν να βλέπετε στο σκοτάδι!

Τα Anthocyanosides, δηλαδή τα βιοφλαβονοειδών στα βατόμουρα, στα φραγκοστάφυλα και σε άλλα μούρα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Παρέχουν τα δομικά στοιχεία μιας ουσίας που ονομάζεται οπτική πορφύρα, μιας χρωστικής ουσίας στα κύτταρα- φωτοϋποδοχείς που αντιλαμβάνονται το φως, ενισχύοντας τη νυκτερινή όραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ