Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Οι καλύτερες συμβουλές για τον πόνο στην πλάτη

Βρετανός φυσικοθεραπευτής αναλύει τις προβληματικές περιοχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα

Βρετανός φυσικοθεραπευτής αναλύει τις προβληματικές περιοχές και τι μπορούμε να κάνουμε για να νιώσουμε καλύτερα

Ένας πόνος στο λαιμό είναι η «κατάρα» πολλών εργαζομένων σε γραφεία, οι οποίοι κάνουν καθιστική εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα της ημέρας, έχοντας μάλιστα και πολύ κακή στάση του σώματος.

Ο πόνος στον αυχένα και η άνω οσφυαλγία οφείλεται σε κακή στάση του σώματος στο χώρο εργασίας, που μας αναγκάζει να κοιτάζουμε προς τα κάτω με τους ώμους σκυμμένους πάνω από ένα πληκτρολόγιο. Η καλή στάση σώματος και η καλύτερη εργονομία εργασίας θα βοηθήσει να ανακουφιστούμε από τον πόνο.

Καθίστε στην καρέκλα σας σωστά με το κάτω μέρος της πλάτης σας να στηρίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο από μια πλάτη και ένα μαξιλάρι για οσφυϊκή υποστήριξη. Η οθόνη θα πρέπει να τοποθετηθεί στο μήκος ενός βραχίονα μακριά από εσάς και να ευθυγραμμιστεί με το σώμα σας, με το επάνω μέρος της οθόνης στο ύψος των ματιών. Επίσης, να κάνετε διαλείμματα και να ασκείστε τακτικά.

Πόνοι στους ώμους

Αυτό το είδος του πόνου είναι επίσης κοινό μεταξύ των εργαζομένων σε γραφεία αλλά και σε εκείνους που οδηγούν πολλές ώρες, όπως οι αντιπρόσωποι πωλήσεων ή οδηγοί φορτηγών. Καθισμένοι στην ίδια θέση για ώρες είναι μια πολύ σημαντική αιτία για τον πόνο στους ώμους.

Οι οδηγοί θα πρέπει να καθίσουν σε όρθια στάση με το κεφάλι τους υποστηρίζεται από το προσκέφαλο, ώστε να μπορούν να δουν άνετα όλους τους καθρέφτες. Οι καθρέφτες σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βοηθήματα για να βεβαιωθείτε ότι έχετε την σωστή στάση σώματος. Μην κάθεστε πολύ μακριά από το τιμόνι, γιατί θα πρέπει να τεντώσετε και να κουράσετε τους ώμους σας.

Το τιμόνι πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με τους καρπούς σας και όταν το κρατάτε θα πρέπει να υπάρχει μια μικρή κάμψη στα χέρια σας. Όταν σταματάτε στο φανάρι, κουνήστε το λαιμό και τους ώμους σας για να χαλαρώσετε τους μυς και να βοηθήσετε στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Πόνος στην πλάτη

Συνηθισμένος πόνος για εκείνους που κάθονται πολύ, όπως οι υπάλληλοι γραφείου. Αλλά ο συγκεκριμένος πόνος μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νέους που μεταφέρουν βαριές σακούλες στον ένα ώμο, αλλά και τις μαμάδες που θηλάζουν. Η βελτίωση της στάσης του σώματός σας όταν κάθεστε θα κάνει θαύματα.

Τα φορτία πρέπει πάντα να μεταφέρονται στην πλάτη ομοιόμορφα σε ένα σακίδιο. Οι μητέρες που θηλάζουν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικά υποστηρικτικά μαξιλάρια που βοηθούν να φέρουν το μωρό στο στήθος και όχι το στήθος στο μωρό.

Πόνος χαμηλά στη μέση

Νοσηλευτές και τραυματιοφορείς που σηκώνουν πολλά βάρη και υδραυλικοί, οι οποίοι συχνά εργάζονται σε άβολες θέσεις, υποφέρουν χαμηλά στη μέση. Επίσης, οι εργαζόμενοι που είναι όρθιοι όλη την ημέρα υποφέρουν επίσης. Μαθαίνοντας καλές τεχνικές για να σηκώνετε βάρη, θα βοηθήσει στην ενίσχυση των μυών του κορμού σας, για να εξασφαλίσετε υποστήριξη στην πλάτη σας, ενώ σηκώνεστε.

Είναι δύσκολο να διατηρήσετε την τέλεια στάση του σώματος, ενώ εργάζεστε, αλλά αν κάνετε δύσκολες κινήσεις, να θυμάστε να κάνετε διαλείμματα και να ενεργοποιείτε και τους μυς που δεν χρησιμοποιείτε. Σταθείτε στα δύο πόδια και όχι με το βάρος σας στο ένα πόδι.

Πόνος στο μηρό

Ο πυελικός πόνος στο ισχίο είναι λιγότερο συχνός και συνήθως σχετίζεται με γλιστρήματα και πτώσεις ή τη φροντίδα ενός μωρού. Αθλητές υποφέρουν από αυτό το είδος του πόνου. Ωστόσο, το σημείο είναι σχετικά σταθερό, έτσι δεν προκαλεί τόσο πολύ πίεση ή άγχος.

Είναι σημαντικό να έχουν ισχυρούς μύες στο κάτω μέρος, για να στηρίζουν τις αρθρώσεις της πυέλου. Οποιαδήποτε κακή ευθυγράμμιση της πυέλου θα πρέπει να διορθωθεί με ένα φυσιοθεραπευτή και έναν ιμάντα στήριξης γύρω από τους γοφούς για να απαλύνει τον πόνο.

Οι περισσότεροι πόνοι στην πλάτη μπορεί να ανακουφιστούν με την εφαρμογή θερμότητας, το χαλαρό περπάτημα και το τέντωμα, με υποστήριξη από τιράντες ή ζώνη. Συνήθως περνούν από μόνοι τους οι πόνοι, αλλά δείτε ένα φυσιοθεραπευτή ή το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα επιμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ