Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για επιλόχειο κατάθλιψη

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο θηλασμός είναι ευεργετικός και για την πνευματική υγεία της μητέρας ...

Τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού υπογραμμίζει μία ακόμη έρευνα, μεγάλης κλίμακας, σε 10.000 μητέρες.

Ειδικότερα, η έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκάλυψε πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της πρόθεσης μιας νέας μητέρας να θηλάσει το παιδί της και την ικανότητά της να το κάνει, με τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης μετά τη γέννηση του παιδιού - μια πάθηση που επηρεάζει περίπου μία στις 10 γυναίκες και είναι γνωστή ως επιλόχειος κατάθλιψη.

Όπως προκύπτει, οι γυναίκες που δεν θηλάζουν τα παιδιά τους, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.

Πιο αναλυτικά, οι μητέρες που θήλασαν το παιδί τους είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από επιλόχειο κατάθλιψη, συγκριτικά με αυτές που επέλεξαν να μην θηλάσουν. Ωστόσο, οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης, ήταν εκείνες που ενώ σκόπευαν να θηλάσουν τελικά δεν τα κατάφεραν.

Η συγκεκριμένη ομάδα γυναικών είχε διπλάσιες πιθανότητες να πάθει κατάθλιψη, συγκριτικά με τις μητέρες που είχαν από την αρχή επιλέξει να δώσουν γάλα από μπουκάλι.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι απαιτείται να δίνεται περισσότερη υποστήριξη στις νέες μητέρες ώστε να ενθαρρύνονται να θηλάζουν αλλά και να υποστηρίζονται όταν δυσκολεύονται να το κάνουν ή δεν μπορούν.

“Εδραιωμένα οφέλη”

“Ο θηλασμός έχει εδραιωμένα οφέλη για τα μωρά, από την άποψη της φυσικής τους υγείας και της γνωστικής τους ανάπτυξης. Η έρευνά μας δείχνει ότι ο θηλασμός έχει επίσης οφέλη και για την πνευματική υγεία της μητέρας”, δήλωσε η Δρ. Μαρία Ιακώβου, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που συνέγραψε την έρευνα.

“Μάλιστα, οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των μητέρων είναι επίσης πιθανό να έχουν αντίκτυπο στα μωρά, καθώς η μητρική κατάθλιψη έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι έχει αρνητικές συνέπειες για πολλές πτυχές της ανάπτυξης των παιδιών", πρόσθεσε η ίδια.

Για πολλές μητέρες ο θηλασμός είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά για κάποιες άλλες η διαδικασία δεν έρχεται τόσο φυσικά. Για τις τελευταίες, σύμφωνα με την Δρ. Ιακώβου είναι σημαντικό και μπορεί να κάνει τη διαφορά, να έχουν δίπλα τους άτομα με δεξιότητες, γνώσεις αλλά και χρόνο, ώστε να τις βοηθήσουν να πετύχουν τον θηλασμό.

"Ωστόσο, όσο καλό και αν είναι το επίπεδο της υποστήριξης που παρέχεται, θα υπάρξουν κάποιες μητέρες που ενώ θα ήθελαν να θηλάσουν δεν θα τα καταφέρνουν. Είναι σαφές ότι αυτές οι μητέρες χρειάζονται μεγάλη κατανόηση και υποστήριξη. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου βοήθεια ειδικών για αυτές τις μητέρες, και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουν οι πάροχοι υγείας", πρόσθεσε η Δρ. Ιακώβου.

Η έρευνα

Η μελέτη παρακολούθησε σχεδόν 14.000 γυναίκες που γέννησαν στο Μπρίστολ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ελέγχθηκαν για κατάθλιψη με χρήση επικυρωμένης μεθόδου, όταν τα μωρά τους ήταν οκτώ εβδομάδων, οκτώ μηνών, 21 μηνών και 33 μηνών. Αξιολογήθηκαν επίσης δύο φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γράφοντας στο περιοδικό Υγείας Μητέρας και Παιδιού, η Δρ. Ιακώβου δήλωσε:

«Βρήκαμε επίσης ότι οι ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού ήταν ισχυρότερες οκτώ εβδομάδες μετά τη γέννηση, και ότι η συσχέτιση ήταν ασθενέστερη από τους οκτώ μήνες και μετά.

Είναι πιθανό οι μητέρες που θηλάζουν να είναι λιγότερο καταθλιπτικές, εξαιτίας των ευεργετικών επιπτώσεων ορισμένων ορμονών που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν αντικαταθλιπτική δράση. “Πρόκειται για ένα βιολογικό φαινόμενο”, όπως λέει η Δρ. Ιακώβου.

Όμως, φαίνεται πιθανό να είναι και κάτι ψυχολογικό, το οποίο επίσης επηρρεάζει τις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν αλλά ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν.

«Οι μητέρες πολλές φορές μετά τον τοκετό ταλαιπωρούνται από πόνο, έλλειψη ύπνου και στρες. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει ως προς την χαλάρωσή τους και τον περιορισμό του στρες που βιώνουν, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση διαταραχών της ψυχικής τους υγείας» εξηγεί από την πλευρά της Ρόζμαρι Ντόντς, από το ίδρυμα National Childbirth Trust (NCT).

Η βρετανική έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Maternal and Child Health».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους