Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Βακτήρια του εντέρου βοηθούν στην πρόληψη αλλεργιών

Νέα έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι η παρουσία κλωστριδίων, ενός κοινού είδους βακτηρίων του γαστρεντερικού, προστατεύει από αλλεργίες στα τρόφιμα...

Βακτήρια που φυσιολογικά ζουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα, μπορούν, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών και ενδεχομένως να αποτελέσουν βάση για θεραπεία.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε έπειτα από πειράματα σε ποντίκια, ότι τα κλωστρίδια του εντέρου είναι ικανά να “μπλοκάρουν” την αλλεργία στα φιστίκια.

Τώρα, σύμφωνα με το BBC, ελπίζουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα χάπι από αυτά τα βακτήρια ή να αντιγράψουν τις ιδιότητές τους σε άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα προκειμένου να θεραπεύσουν τις αλλεργίες.

Είναι γνωστό ότι για κάθε ένα κύτταρο του ανθρώπινου σώματος αναλογούν δέκα βακτήρια. Μάλιστα, αρκετές επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι αυτό το «μικροβίωμα» συμβάλλει στην αύξηση των αλλεργιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.

Πως έγινε η έρευνα

Για τους σκοπούς της έρευνάς τους, οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια που είχαν ανατραφεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς ίχνος βακτηρίου στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Τα πειραματόζωα είχαν ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση στα φιστίκια, αλλεργία που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Κατόπιν, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν η προσθήκη διαφόρων ειδών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα των τρωκτικών θα προκαλούσε κάποια αντίδραση. Βρήκαν πως μόνο τα κλωστρίδια ήταν ικανά να προλάβουν την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια.

«Το πρώτο βήμα για ένα αλλεργιογόνο είναι να αποκτήσει πρόσβαση στην αιματική κυκλοφορία. Η παρουσία των κλωστριδίων εμποδίζει τα αλλεργιογόνα να αποκτήσουν πρόσβαση στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κλωστρίδια είναι γνωστό ότι σχετίζονται άμεσα με το εντερικό τοίχωμα. Πρόκειται για ‘σπόρους’ που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε, αλλά πιστεύω ότι είναι ιδανικοί υποψήφιοι για να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο για τις διατροφικές αλλεργίες», σχολιάζει η Δρ Κάθριν Νάγκλερ, επικεφαλής ερευνήτρια, μιλώντας στο ΒΒC.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η χρήση βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει σε θεραπείες απευαισθητοποίησης πασχόντων από αλλεργίες. Αυτές περιλαμβάνουν την τακτική, αλλά σε μικρές δόσεις, χορήγηση της ουσίας που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση μέχρι το ανοσοποιητικό σύστημα να τη συνηθίσει ώστε να μην αντιδρά σε αυτήν.

Γιατί όμως κάποιοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε συγκεκριμένες τροφές, ενώ άλλοι όχι; Η Δρ. Νάγκλερ εξηγεί ότι όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν κάποια ανοσοαπόκριση.

Κάποιοι άνθρωποι δεν είναι αλλεργικοί στα τρόφιμα, επειδή ένας συγκεκριμένος φυσιολογικός μηχανισμός “κλείνει” αυτήν την απόκριση. Σε όσους είναι αλλεργικοί, η απόκριση αυτή είναι “χαλασμένη” και αρχίζουν να αντιδρούν έντονα σε τρόφιμα τα οποία δεν είναι επικίνδυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ