Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διεθνής μελέτη: Ο υγιεινός τρόπος ζωής νικάει την άνοια

Πάρα πολλά πλέον τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δραματική μείωση του κινδύνου με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Πάρα πολλά πλέον τα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δραματική μείωση του κινδύνου με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Οι ειδικοί λένε ότι πλέον υπάρχουν «πειστικές αποδείξεις» πως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση, η μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος και της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη μειώνει δραματικά τον κίνδυνο. Επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια του εγκεφάλου, ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την επιδημία άνοιας είναι να αντιμετωπίσουμε κάποιους παράγοντες κινδύνου.

Μια νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι ελέγχοντας το διαβήτη και την αρτηριακή πίεση, καθώς και σταματώντας το κάπνισμα και μειώνοντας τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, ακόμη και στα γηρατειά μας. Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της άνοιας κατά 50%.

Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, έτσι εκεί θα πρέπει να στοχεύσουμε, δείχνουν τα αποτελέσματα της μελέτης.

Τι κάνουμε μέχρι τη θεραπεία;

Ο George McNamara, επικεφαλής της εταιρείας της νόσου του Alzheimer δήλωσε: «Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τον αυξανόμενο αριθμό αποδεικτικών στοιχείων ότι σε πολλές περιπτώσεις οι παράγοντες του τρόπου ζωής διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της άνοιας. Είναι γνωστό ότι ό, τι είναι καλό για την καρδιά σας, είναι επίσης καλό για τον εγκέφαλο σας, αλλά γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι, καθώς αναζητούμε μια θεραπεία πρέπει παράλληλα να φροντίσουμε τον τρόπου ζωής μας για να νικήσουμε την άνοια».

Ο καθηγητής Graham Stokes, διευθυντής της περίθαλψης των ασθενών στο Bupa, το οποίο υποστήριξε την έρευνα, δήλωσε: «Ενώ η ηλικία και η γενετική είναι μέρος των παραγόντων κινδύνου της νόσου, το να μην καπνίζουμε, να τρώμε πιο υγιεινά, να ασκούμαστε και μια σωστή εκπαίδευση, σε συνδυασμό με την εξάσκηση του μυαλού σας για να παραμένει ενεργό, μπορούν όλα αυτά να παίξουν ένα ρόλο στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων για εμφάνισης άνοιας. Οι άνθρωποι που έχουν ήδη άνοια, ή σημάδια από αυτή, μπορούν επίσης να κάνουν αυτά τα πράγματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου».

Να γίνει η άνοια παγκόσμια υπόθεση

Η Παγκόσμια Έκθεση για Αλτσχάιμερ διεκδικεί να ενσωματωθεί η άνοια στα παγκόσμια και τα εθνικά προγράμματα για τη δημόσια υγεία, παράλληλα με άλλες μείζονες μη μεταδοτικές ασθένειες (NCDs), όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η Διεθνής Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ (ADI) ανέθεσε σε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς από το King s College του Λονδίνου, να συντάξει την έκθεση.

Διαπίστωσε ότι το κόψιμο του καπνίσματος συνδέεται στενά με τη μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι έρευνες για άτομα 65 ετών και άνω δείχνουν ότι οι πρώην καπνιστές έχουν παρόμοιο κίνδυνο με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο.

Αν και τα καρδιακά προβλήματα μειώνονται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος, πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δείχνουν μια τάση αύξησης της έκθεσης σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, με αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες είχαν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε όψιμο στάδιο της ζωής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η εκπαίδευση δεν έχει καμία επίδραση στις αλλαγές στον εγκέφαλο που οδηγούν στην άνοια, αλλά μειώνει τις επιπτώσεις τους στην πνευματική λειτουργία. Η έκθεση αναφέρει ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα καλύτερα ανεπτυγμένα, πιο υγιή μυαλά περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, πιο ευτυχισμένη και πιο ανεξάρτητη ζωή, με πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Σημαντική η εκπαίδευση

Η φροντίδα της υγείας του εγκεφάλου είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά κυρίως στη μέση ηλικία, όπου οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να ξεκινήσουν δεκαετίες πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι ηλικιωμένοι πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι «δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να κάνουν μια αλλαγή».

Κάνοντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής είναι ένα θετικό βήμα για την πρόληψη μιας σειράς από μακροχρόνιες ασθένειες, όπως τον καρκίνος, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά και το διαβήτη.

Αλλά μια έρευνα που κυκλοφόρησε από την Bupa σε πάνω από 16.000 άτομα σε έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων 8.513 από το Ηνωμένο Βασίλειο, έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να μειώσουν τον κίνδυνο της άνοιας. Ακριβώς πάνω από το ένα έκτο συνειδητοποίησε ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση με τους φίλους και την οικογένεια θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο.

Μόνο το ένα τέταρτο είπε ότι τα περιττά κιλά ως πιθανό παράγοντα κινδύνου και μόνο ένας στους πέντε δήλωσε η άσκηση μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας και μνήμη. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ανθρώπων ανησυχούν για την άνοια αργότερα στη ζωή.

Ο δρ Eric Karran, διευθυντής έρευνας στο Ερευνητικό Αλτσχάιμερ UK, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της άνοιας, η έκθεση υπογραμμίζει ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Πολλές έρευνες έχει συνδέσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και το διαβήτης με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, και η ανάλυση αυτή χρησιμεύει ως μια άλλη υπενθύμιση ότι η καλή υγεία της καρδιάς είναι μια σημαντική οδός για την καλή υγεία του εγκεφάλου».

«Οι μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η εκπαίδευση στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός επιπέδου « γνωστικής εφεδρείας», βοηθώντας τον εγκέφαλο να αντέξει τις ζημιές από ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην μετέπειτα ζωή τους», ολοκλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ