Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περπατήστε, ασκηθείτε και προσέξτε το βάρος σας: Πώς να φτιάξουμε πιο δυνατά οστά

Οι παράγοντες κινδύνου και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την οστεοπόρωση

Οι παράγοντες κινδύνου και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την οστεοπόρωση

Καθώς η επιστήμη προοδεύει και η τεχνολογία εξελίσσεται η ζωή μας γίνεται καλύτερη. Ταυτόχρονα όμως, ασθένειες που έρχονται με τα γηρατειά, όπως η οστεοπόρωση μας βασανίζουν όλο και περισσότερο. Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι η οστεοπόρωση, η ασθένεια που προκαλεί τα οστά μας να γίνονται εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα, αυξάνεται σε αριθμό κρουσμάτων με ανησυχητικό ρυθμό.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα από την Εθνική Εταιρεία Οστεοπόρωσης έδειξε ότι το 54% των ανθρώπων που έχουν υποστεί ένα κάταγμα έχουν βιώσει την απώλεια ύψους ή μια αλλαγή στο σχήμα του σώματός τους, ενώ το 42% των πασχόντων είναι σε μακροχρόνιο πόνο που δεν πιστεύει ότι θα τελειώσει.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ασθένεια και τι μπορείτε να κάνετε για να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε, σύμφωνα με τις συμβουλές του ορθοπεδικού χειρούργου Tony Kochhar.

Τι είναι οστεοπόρωση;

Μπορούμε όλοι να δούμε τους μυς στο σώμα μας, αλλά τα οστά δεν είναι τόσο εύκολο να καταλάβουμε σε τι κατάσταση είναι. Η οστεοπόρωση σημαίνει κυριολεκτικά «πορώδη οστά» και αναφέρεται συχνά ως η «εύθραυστη νόσος των οστών».

Πως γίνεται αυτό;

Το σώμα είναι κατασκευασμένο από ένα σύνθετο σκελετό οστών, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Τα οστά περιέχουν κολλαγόνο (πρωτεΐνη), άλατα ασβεστίου και άλλα μέταλλα και αποτελούνται από ένα παχύ εξωτερικό κέλυφος, γνωστό ως φλοιώδες οστό και ένα ισχυρό εσωτερικό πλέγμα που μοιάζει με κηρήθρα.

Στα μικρά παιδιά ο σκελετός ανανεώνεται σε μόλις δύο χρόνια, αλλά σε ενήλικες αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από επτά έως 10 έτη. Μετά την ηλικία των 35, τα οστά αρχίζουν να γίνονται λιγότερο πυκνά στο εσωτερικό και συνεπώς πιο εύθραυστα και πιο εύκολο να σπάσουν. Αν και τα κατάγματα μπορούν να συμβούν σε διάφορα μέρη του σώματος, τον καρπό, το ισχίο και στη σπονδυλική στήλη τα πιο συχνά.

Ποιους επηρεάζει;

Παρά το γεγονός ότι η οστεοπόρωση συχνά συνδέεται με την εποχή μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Μία στις δύο γυναίκες ηλικίας άνω των 50 θα εμφανίσουν οστεοπορωτικά κατάγματα, όπως και ένας στους πέντε άνδρες.

Επίσης, είναι κοινή σε όσους έχουν πολύ χαμηλό σωματικό λίπος, όπως οι ανορεξικές και παραδόξως, οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Όταν οι αθλήτριες προπονούνται εντατικά συχνά δεν τρέφονται σωστά και όταν η ενέργεια που δαπανάται στον τομέα του αθλητισμού, δεν συμβαδίζει με την ενέργεια από θρεπτική τροφή, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Στις γυναίκες, αυτό προκαλεί μια πτώση των οιστρογόνων, που οδηγεί σε διαταραχή ή διακοπή των περιόδων και μια ορμονική ανισορροπία που μπορεί να έχει επίδραση στην οστική πυκνότητα.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Τα βλαστικά κύτταρα είναι βασικά ανθρώπινα κύτταρα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η έγχυση βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ένα υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών πριν από την έναρξη της πάθησης.

Ενέσεις βλαστικών κυττάρων σε ήδη σπασμένα κόκαλα (όπως συμπιεστικά κατάγματα της σπονδυλικής στήλης) μπορούν επίσης να συμβάλουν στην επιτάχυνση της επούλωσης σύμφωνα με ορισμένες πρόσφατες μελέτες, αν και οι δοκιμές μέχρι σήμερα περιορίζονται στα ζώα.

Πως μπορούμε να προλάβουμε;

Μερικά από αυτά τα προληπτικά μέτρα μπορεί να φαίνονται αρκετά προφανή και βοηθητικά γενικότερα στην υγεία σας, αλλά μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν. Πάρτε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D. Πιθανώς ήδη ξέρετε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι παρέχουν ασβέστιο. Άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ασβέστιο περιλαμβάνουν το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τις μπάμιες και τη σόγια, καθώς και κάποια ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η πέρκα και η πέστροφα.

Τα τρόφιμα που παρέχουν βιταμίνη D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια όπως τον τόνο, το σκουμπρί και τον σολομό, το συκώτι βόειο κρέας, το τυρί και τους κρόκους αυγών.

• Τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά.

• Ελέγξτε την πρόσληψη των πρωτεϊνών, του νατρίου και της καφεΐνης.

• Πίνετε αλκοόλ με μέτρο.

• Προσέξτε το βάρος σας.

• Σταματήστε το κάπνισμα.

• Να κάνετε τακτική άσκηση με βάρη, όπως και περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα ή ακόμη και άρση βαρών, η οποία είναι μεγάλη βοήθεια για τα οστά σας. Να είστε προσεκτικοί όταν προπονήστε σκληρά, γιατί οι γρήγορες κινήσεις μπορούν να σας ρίξουν και αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ