Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μεσογειακή διατροφή και σπιτικό φαί κατά της παχυσαρκίας!

Ακόμη καλύτερο από το να μετράτε τις θερμίδες σας και τις στατίνες!

Ακόμη καλύτερο από το να μετράτε τις θερμίδες σας και τις στατίνες!

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με επιστήμονες. Γράφοντας στο Postgraduate Medical Journal (PMJ), οι γιατροί διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή μείωσε γρήγορα τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης, δήλωσαν ότι είναι καλύτερη λύση από τις -χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά- δίαιτες για σταθερή απώλεια βάρους.

Καλύτερη προστασία για την καρδιά από τις στατίνες!

Η μεσογειακή διατροφή, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο, μειώνει γρήγορα τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων σύμφωνα με έρευνα, και μπορεί να είναι καλύτερη από ό, τι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτες για σταθερή απώλεια βάρους. Η επικεφαλής συγγραφέας, καρδιολόγος Δρ Aseem Malhotra, λέει η επιστημονικά στοιχεία είναι αδιάσειστα. «Η πιο υπεύθυνη επιλογή είναι οι άνθρωποι να επικεντρώνονται στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών».

Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα των χωρών, όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί από καιρό με την καλή υγεία και την προστασία της καρδιάς. Συνήθως, αποτελείται από άφθονα λαχανικά, φρέσκα φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, καθώς και τα πουλερικά και τα ψάρια, ενώ δεν περιλαμβάνει πολύ κόκκινο κρέας και βούτυρο ή ζωικά λίπη.

«Έχει αντίκτυπο στην υγεία πολύ γρήγορα. Ξέρουμε ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι η πλουσιότερη σε λίπος, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και μέσα σε λίγους μήνες από την εφαρμογή της». Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι η μεσογειακή διατροφή, μετά από μια καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν τρεις φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση των θανάτων από τις στατίνες.

Ακόμα ένα «όπλο»: Το σπιτικό φαγητό

Οι άνθρωποι που τρώνε σπιτικό φαγητό, τρέφονται πιο υγιεινά και καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, άρα κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health Nutrition.

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής την Δρ Τζούλια Γούλφσον, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 9.000 άτομα, ηλικίας 20 ετών και άνω. Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις των συμμετεχόντων σε ερωτηματολόγια σχετικά με το πού έτρωγαν και πόσο, τις τελευταίες 30 ημέρες.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 8% των ατόμων έτρωγαν στο σπίτι το πολύ μια φορά την εβδομάδα και αυτοί κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 2.301 θερμίδες την ημέρα, 84 γραμμάρια λίπους και 135 γραμμάρια ζάχαρης. Από την άλλη, το 48% των ατόμων έτρωγαν σπίτι τους καθημερινά και  κατανάλωναν κατά μέσο όρο 2.164 θερμίδες ημερησίως, 81 γραμμάρια λίπους την ημέρα και 119 γραμμάρια ζάχαρης.

Μάλιστα εκείνοι που έτρωγαν σπίτι τους τακτικά, έτρωγαν πιο υγιεινά, επειδή κατανάλωναν  λιγότερα κατεψυγμένα τρόφιμα και, επιπλέον, όταν τύχαινε να φάνε έξω, απέφευγαν το πρόχειρο φαγητό. Όσοι δούλευαν πάνω από 35 ώρες την εβδομάδα, ήταν αυτοί που έτρωγαν συχνότερα εκτός σπιτιού και κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν παχυσαρκία.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι όσοι μαγειρεύουν σπίτι τους, κάνουν πιο υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη για τα οφέλη του σπιτικού φαγητού και επίσης να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν καλύτερες επιλογές όταν τρώνε έξω», εξήγησε η Δρ Γούλφσον. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη χρόνου και οι οικονομικοί - εργασιακοί περιορισμοί αποτελούν τα βασικά εμπόδια για το μαγείρεμα στο σπίτι σε τακτική βάση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ