Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Στρείδια, ελιές, λάχανα, συκώτι: Δέκα «αντιπαθητικά» τρόφιμα μας θωρακίζουν

Αν ξεπεράσουμε τα διατροφικά "κολλήματα" μας και δώσουμε άλλη μια ευκαιρία θα ωφεληθούμε!

Αν ξεπεράσουμε τα διατροφικά "κολλήματα" μας και δώσουμε άλλη μια ευκαιρία θα ωφεληθούμε!

Όλοι μας έχουμε ξεγράψει κάποια φαγητά για διάφορους λόγους. Είτε η γεύση δεν μας ταιριάζει, είτε η αίσθηση, είτε ακόμη και η εικόνα! Όμως, στα πιο «αντιπαθητικά» φαγητά μπορεί να κρύβονται τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία μας. Δείτε 10 παραδείγματα από βρετανό ειδικό διατροφολόγο.

Το «αντιπαθητικό» λαχανικό περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά όπως το φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και ασβέστιο. Το μπρόκολο είναι επίσης υψηλό σε σουλφοραφάνη, ένα αντιοξειδωτικό προστατευτικό έναντι του καρκίνου καθώς και χρήσιμο για την προστασία των ματιών από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Λιώνουμε με πατάτες, πασπαλίζουμε λίγα μπουκετάκια σε μια πίτσα ή να προσθέτουμε σε μια σάλτσα τυριών.

Αυτά τα οστρακοειδή είναι γεμάτα με βιταμίνη C και ψευδάργυρο, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθώντας την επούλωση πληγών. Επίσης, είναι χαμηλά σε θερμίδες και για αυτό είναι ένα υπέροχο ορεκτικό. Τα στρείδια έχουν αλμυρή γεύση, αλλά η ασυνήθιστη υφή τους συχνά αναστατώνει ευαίσθητους ουρανίσκους. Παραδοσιακά σερβίρονται ωμά με λεμόνι, ταμπάσκο ή ένα μικρό κρεμμύδι βινεγκρέτ. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στο γκριλ για ψήσιμο αντί για ωμά. Εναλλακτικά, προσθέστε μερικά σε μια κατσαρόλα.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα υγιή έλαια, οι ελιές αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της Μεσογειακής διατροφής που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και με τη μακροζωία. Η πικρή γεύση που έχουν οι ελιές προέρχεται από την oleocanthal, μία ένωση φυτών, η οποίο θεωρείται ότι είναι ένα αντι-φλεγμονώδης. Συμβουλή: Ξεκινήστε με γλυκές ποικιλίες ή πουρέ για μια νόστιμη βούτα ή επιλέξτε ελιές γεμιστές με πιπεριά ή λεμόνι.

Αυτά τα πράσινα φύλλα έχουν μια ελαφρώς πικρή και μεταλλική γεύση, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε σίδηρο. Ακριβώς αυτός ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση του οξυγόνου που ρέει γύρω από το σώμα. Το σπανάκι είναι επίσης γεμάτο με βιταμίνη Κ η οποία είναι αναγκαία για την πήξη του αίματος και επίσης καλή για την υγεία των οστών. Άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο σπανάκι μπορεί να προστατεύουν από το καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο μάτσο για την παρασκευή χυμού με άλλα λαχανικά και ένα μήλο για ένα ωραίο ρόφημα. Το ελαφρά μαγειρεμένο στον ατμό σπανάκι τείνει να έχει μια πιο ήπια γεύση από το βρασμένο. Τρώτε φρέσκα σε σαλάτες ή πασπαλίστε με σπόρους λάδι ελιάς και σουσάμι.

Παντζάρι

Πρόσφατες έρευνες προτείνουν το παντζάρι για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη της άνοιας. Τα νιτρικά άλατα σε αυτό το κόκκινο λαχανικό ρίζας «ανοίγουν» τα αιμοφόρα αγγεία και μπορούν να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση, καθυστερώντας την κόπωση των μυών. TIP: Δοκιμάστε παντζάρι ψημένο στο φούρνο ή κομμένο σε μια σαλάτα. Κάντε μπορς (παντζάρι ρωσική σούπα) ή αναμείξτε παντζάρια τουρσί με το σκουμπρί. Ο χυμός από τα παντζάρια χυμός έχει μια γλυκιά γεύση.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Συχνά τα συναντάμε γύρω από το πιάτο των Χριστουγέννων! Τα λάχανα είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, καθώς και γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να προστατεύσουν έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες για το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Τα ψιλοκόβουμε και τα τηγανίζουμε με κομμάτια μπέικον, κάστανα ή πανσέτα. Η μυρωδιά είναι λιγότερο ισχυρή από ό, τι όταν βράζει και υπάρχει μια πιο λεπτή γεύση.

Με μια οσμή φημισμένα για κρατάει μακριά τους γύρω μας, το σκόρδο έχει επίσης εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία μας. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυξάνει την προστασία της καρδιάς. Το σκόρδο περιέχει σελήνιο το οποίο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη. Συμβουλή: Χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες, για να συνηθίσετε τη γεύση. Παρατεταμένο μαγείρεμα σε βραστά κάνει το σκόρδο πιο γλυκό.

Αντσούγιες

Αυτά τα μικρά λιπαρά ψάρια έχουν πολύ έντονη γεύση και είναι πλούσια σε υγιή ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τρώγοντας αντσούγιες μπορείτε να ελέγξετε την πήξη του αίματος, την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και να προστατευθείτε από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μια μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Συμβουλή: Ξεπλύνετε τα αντσούγιες καλά πριν τη χρήση για να φύγει η αλμύρα. Δοκιμάστε να τις χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένο σε σάλτσα ζυμαρικών με ντομάτα.

Αυτό το εντόσθιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και Β12, σίδηρο και φυλλικό οξύ, αλλά χαμηλό σε λιπαρά. Όμως η υφή του ή η ιδέα της κατανάλωσης οργάνων ενός ζώου, συνήθως κρατάει τους ανθρώπους μακριά. Συμβουλή: Το συκώτι αρνιού τείνει να έχει πιο ήπια γεύση. Η ενυδάτωση στο γάλα θα μετριάσει την έντονη γεύση και άρωμα. Μην το παραψήσετε όμως και γίνει σαν μαστίχα!

Η αλοιφή από εκχύλισμα ζύμης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12, η οποία βοηθά επίσης να ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα. Η μαρμίτα είναι ιδιαίτερα καλή για χορτοφάγους. Συμβουλή: Δοκιμάστε την ανάμειξη μαρμίτας με βούτυρο πριν εξαπλωθεί για να μετριάσετε την ξεχωριστή γεύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα
«Εάν συνεχιστεί η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός»
Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς – Σε εξέλιξη συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα