Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάρμακο - θαύμα θεραπεύει «αλκοολισμό», Αλτσχάιμερ και άνοια

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει ένα φάρμακο που μειώνει τις επιβλαβείς επιπτώσεις της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ. Το φάρμακο μειώνει την απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου και τη φλεγμονή που προκύπτουν από περιόδους βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ. Μακροπρόθεσμα, η βαριά κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο και συμπτώματα όπως η κακή μνήμη.

Η ομάδα των επιστημόνων στο πανεπιστήμιο του Huddersfield πιστεύουν ότι το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer και άλλων ασθενειών που βλάπτουν τον εγκέφαλο.

Ποια είναι η υψηλή κατανάλωση

Οι ειδικοί ορίζουν ως υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος την διπλή -από τη συνιστώμενη ποσότητα- κατανάλωση. Συνιστάται οι άνδρες να μην πίνουν περισσότερο από 2 ποτά, περίπου δηλαδή750ml χαμηλής περιεκτικότητας μπύρα κάθε μέρα. Και για τις γυναίκες το όριο είναι περίπου ένα 175ml ποτήρι κρασί. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα που πίνει δύο μεγάλα ποτήρια του κρασιού - μέσα σε μια ώρα, ορίζεται ως «βαρύς» πότης.

Εξερευνώντας τρόπους να μειωθούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις συνέπειες μιας ένωσης, αιθάνιο-βήτα-σουλτάμης. Έδωσαν το χημικό σε αρουραίους που έκαναν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Η ομάδα παρατήρησε μια μείωση στην απώλεια των κυττάρων του εγκεφάλου και της φλεγμονής σε εκείνα τα τρωκτικά που έλαβαν δόσεις της αιθανο-βητα-σουλτάμης. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ σε τακτική βάση μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες. Οι βλαβερές συνέπειες είναι ιδιαίτερα έντονες στους εφήβους, των οποίων οι εγκέφαλοι αναπτύσσονται ακόμα. Η μελέτη διαπίστωσε τα αποτελέσματα της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ μειώθηκε στους αρουραίους στους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο.

Ίσως επηρεάζει και Αλτσχάιμερ και άνοια

Το φάρμακο είναι μια ταυρίνη - ένα είδος της φαρμακευτικής αγωγής που εισέρχεται εύκολα στο αίμα πριν από την επεξεργασία από το σώμα. Μέχρι τώρα, ένα από τα κύρια εμπόδια για τη θεραπεία ασθενειών του εγκεφάλου, ήταν η δυσκολία των φαρμάκων να φτάσουν στον εγκέφαλο. Αυτό συμβαίνει λόγω του «αιματοεγκεφαλικού φραγμού», ένα εξαιρετικά επιλεκτικό εμπόδιο που χωρίζει το αίμα από το εξωκυτταρικό υγρό του εγκεφάλου. Είναι φυσικός αμυντικός μηχανισμός του εγκεφάλου.

Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αιθάνιο-βήτα-σουλτάμη ήταν σε θέση να περάσει μέσα στα κύτταρα του εγκεφάλου. Ο επικεφαλής συγγραφέας Page, του πανεπιστημίου του Huddersfield, δήλωσε: «Ένα από τα πράγματα που κάνει το αλκοόλ είναι να καταστρέφει μερικά από τα κύτταρα του εγκεφάλου που είναι σημαντικά για την πλοήγηση και τον προσανατολισμό. Αλλά ο συνδυασμός του αλκοόλ με το νέο φάρμακο μας θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτή τη βλάβη».

Εξήγησε ότι ο ίδιος ο εγκέφαλος αυτό-προστατεύεται χρησιμοποιώντας τα νευρογλοιακά κύτταρα, τα οποία αυξάνονται όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται στο αλκοόλ. Όταν χορηγήθηκε το φάρμακο, ο αριθμός αυτών των κυττάρων μειώθηκε σημαντικά. Η ομάδα του καθηγητή Page εργάστηκε για 10 χρόνια για αυτό το νέο φάρμακο. Στο μέλλον, η έρευνα θα έχει ως στόχο να προσδιορίσει μια ένωση που λειτουργεί ακόμα καλύτερα από ό, τι η αιθάνιο-βήτα-σουλτάμη, είπε.

Υπάρχει μια πιθανότητα οι ενώσεις αυτές να μπορούσαν να βοηθήσουν με τη θεραπεία ασθενειών όπως τη νόσος Αλτσχάιμερ και την άνοια, οι οποίες εξαρτώνται επίσης από την απώλεια της εγκεφαλικής δραστηριότητας, πρόσθεσε. Ο ίδιος αναμένει να υπάρξει μια συζήτηση για τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με την προοπτική ενός φαρμάκου που συγκαλύπτει τις συνέπειες της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ.

«Αλλά αν δεχτούμε ότι η κατάχρηση αλκοόλ πρόκειται να συνεχιστεί, τότε θα μπορούσε να είναι λογικό για την κοινωνία για να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με κάποιο τρόπο», είπε ο καθηγητής Page. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Alcoholism and Drug Dependence.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ