Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εργασιακή προστασία για τους παχύσαρκους

Δικαστικό «χτύπημα» της Ε.Ε. στη διάκριση λόγω παχυσαρκίας...

Η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία, υπό ορισμένες συνθήκες, αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία, υπό ορισμένες συνθήκες, αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, αν η παχυσαρκία καθιστά δύσκολη την επαγγελματική ζωή του προσώπου που υποφέρει από αυτή, τότε μπορεί να κριθεί ως ανάπηρος. Το δικαστήριο τόνισε, στη δεσμευτική του απόφαση για όλα τα κράτη μέλη, ότι αν κάποιος παχύσαρκος κριθεί ότι έχει αναπηρία, τότε θα προστατεύεται από σχετική νομοθεσία, η οποία αφορά την ανθρώπινη αναπηρία, όπως σωστές εγκαταστάσεις στο χώρο εργασίας, προστασία από διακρίσεις και ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα που αφορούν την εργασία.

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενός δανέζικου δικαστηρίου το οποίο εξέταζε την υπόθεση ενός εργαζόμενου σε κέντρο φροντίδας παιδιών, ο οποίος κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την εργασία του επειδή είναι παχύσαρκος, καθώς ζυγίζει 160 κιλά και έχει δείκτη μάζας σώματος 54.

Η περίπτωση Κάλτοφτ

Ο Κάρστεν Κάλτοφτ υπέβαλε αγωγή για να λάβει αποζημίωση από τον δήμο όπου εργαζόταν, θεωρώντας ότι έγινε θύμα παράνομων διακρίσεων στο χώρο εργασίας εξαιτίας του βάρους του.Το δανέζικο δικαστήριο απευθύνθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μάθει αν το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση το βάρος και αν ο Κάλτοφτ μπορεί να θεωρηθεί ανάπηρος.

παχυσαρκία-καρστεν

Ο Κάρστεν Κάλτοφτ άνοιξε το ζήτημα της παχυσαρκίας ως αναπηρία στην Ε.Ε…

Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν περιλαμβάνει κάποια απαγόρευση των διακρίσεων στον χώρο εργασίας εξαιτίας του βάρους του εργαζόμενου. Απαγορεύει όμως τις διακρίσεις εξαιτίας μιας αναπηρίας.

Παρόλα αυτά το Δικαστήριο πρόσθεσε ότι αν το βάρος του εργαζόμενου εμποδίζει «την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή του προσώπου αυτού στην επαγγελματική ζωή στην ίδια βάση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», τότε μπορεί να θεωρηθεί αναπηρία. Τότε καλύπτεται από τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων στον χώρο εργασίας.

Τελικά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι εναπόκειται στο δανέζικο δικαστήριο να αποφασίσει αν αυτό ισχύει στην περίπτωση του Κάλτοφτ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με βάση τις εκτιμήσεις του 2008, περίπου το 23% των γυναικών και το 20% των ανδρών στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι.

Σαρώνει η παχυσαρκία στην Ελλάδα!

Πρώτη στην παχυσαρκία ενηλίκων στην Ευρώπη και δεύτερη μετά την Ιταλία στην παιδική παχυσαρκία είναι η Ελλάδα. Τα στατιστικά αυτά έρχονται στο φως παράλληλα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνει ότι η παχυσαρκία αποτελεί πλέον μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα για τις σύγχρονες κοινωνίες.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στις ΗΠΑ περίπου το 45% του γενικού πληθυσμού και το 20% των παιδικού πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ στην Ευρώπη τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους άντρες είναι 10-20% και στις γυναίκες 15-25%.

H Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της EE σε συχνότητα παχυσαρκίας ενηλίκων και δεύτερη, μετά την Ιταλία, σε συχνότητα παιδικής παχυσαρκίας, επισημαίνει επικαλούμενη αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Κοκκίνου.

«Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου 7 στους 10 Έλληνες και 5 στις 10 Ελληνίδες έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τα παιδιά στη χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πιο παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη, με το 20% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών να είναι παχύσαρκα. Σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στις μικρές ηλικίες, καθώς το 70% των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 80% αν ένας εκ των δύο γονέων είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος» αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυρία Κοκκίνου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι
Η αμερικανική εκτίμηση βασίστηκε σε μια σειρά πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διαβαθμισμένων πληροφοριών, και σε μια ανάλυση των δημόσιων...
Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες: Ο Πούτιν δεν διέταξε την δολοφονία Ναβάλνι