Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περπατήστε 20 λεπτά κάθε μέρα για να ζήσετε περισσότερο!

Η έλλειψη σωματικής άσκησης προκαλεί διπλάσιους θανάτους από την παχυσαρκία

Ένας έντονος περίπατος 20 λεπτών κάθε μέρα μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, δήλωσαν βρετανοί επιστήμονες μετά από έρευνα σε εκατοντάδες ανθρώπους. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύγχρονη καθιστική ζωή χωρίς άσκηση σκοτώνει τους διπλάσιους ανθρώπους από ότι η παχυσαρκία! Η έρευνα, η οποία αφορούσε πάνω από 334.000 άνδρες και γυναίκες στην Ευρώπη έδειξε ότι ακόμη και μια μέτρια αύξηση στη σωματική δραστηριότητα θα είχε σημαντικά οφέλη για την ατομική και τη δημόσια υγεία.

«Το απλό μήνυμα είναι ότι ακόμη και λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη για τους σωματικά αδρανείς ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ουλφ Έκελουντ. «Είκοσι λεπτά σωματικής δραστηριότητας, όπως ένα έντονο περπάτημα, είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να εντάξουν στο καθημερινό πρόγραμμά τους, περπατώντας προς ή από την εργασία τους, στα διαλείμματα της δουλειάς τους ή τα βράδια, αντί να βλέπουν τηλεόραση».

Μείωση κινδύνου 16% με 30%

Η σωματική αδράνεια έχει κατ' επανάληψη συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και με χρόνιες ασθένειες, όπως της καρδιάς και με καρκίνους. Αν και η έλλειψη σωματικής άσκησης συνήθως οδηγεί σε αύξηση του βάρους (του δείκτη σωματικής μάζας) και πιθανώς σε παχυσαρκία, από μόνη της η σωματική αδράνεια αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον νορβηγικής καταγωγής καθηγητή Ουλφ Έκελουντ της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, ανέλυσαν στοιχεία από όλη την Ευρώπη, που αφορούσαν 334.161 άτομα, για ένα διάστημα 12 ετών. Οι ερευνητές συσχέτισαν το επίπεδο σωματικής άσκησης καθενός ατόμου με μια σειρά από δείκτες (ύψος, βάρος, περιφέρεια μέσης κ.α.), καθώς και με την κατάσταση της υγείας του. Το 23% των συμμετεχόντων στην έρευνα ταξινομήθηκαν ως σωματικά αδρανείς, καθώς έκαναν καθιστικό επάγγελμα και παράλληλα δεν ασκούνταν σωματικά στον ελεύθερο χρόνο τους. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν μεγαλύτερος σε αυτή την ομάδα - και αυτό ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν ένας άνθρωπος απλώς έκανε καθημερινό γρήγορο βάδισμα επί ένα 20λεπτο, καίγοντας έτσι γύρω στις 100 θερμίδες, θα μείωνε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% έως 30%. Το δυνητικό όφελος είναι μεγαλύτερο για τα άτομα με φυσιολογικό βάρος, αλλά ακόμα και για αυτά με υψηλότερο δείκτη σωματικής μάζας (αναλογία βάρους/ύψους).

Αναλύοντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία για τους θανάτους στην Ευρώπη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι 337.000 από τους 9,2 εκατ. θανάτους (ποσοστό 3,6%) αποδίδονται στην παχυσαρκία, αλλά οι θάνατοι που αποδίδονται στην έλλειψη σωματικής άσκησης, είναι υπερδιπλάσιοι (676.000 ή ποσοστό 7,5%) και αρκετοί από αυτούς θα ήταν δυνατό να αποφευχθούν με λίγη τακτική άσκηση.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» συμμετείχαν, από ελληνικής πλευράς, η Αντωνία Τριχοπούλου και η Παγώνα Λάγιου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο Δημήτρης Τριχόπουλος που απεβίωσε στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μικρές και εφικτές αλλαγές

O Nick Wareham, μέλος της ερευνητικής ομάδας και καθηγητής, δήλωσε: «Ενώ πρέπει να συνεχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο της παχυσαρκίας στον πληθυσμό, οι παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προβούν σε μικρές αλλά εφικτές αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και μπορεί να είναι πιο εύκολοι ως στόχοι να επιτευχθούν και να διατηρηθούν».

Ο καθηγητής σχολίασε επίσης ότι «οι μεγαλύτεροι δολοφόνοι είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις και τύποι καρκίνου, όπως αυτός του εντέρου, οι οποίοι μπορούν να νικηθούν από την άσκηση. «Το γρήγορο περπάτημα είναι μόνο ένα παράδειγμα, κάθε άσκηση για τον απαιτούμενο χρόνο είναι εξίσου καλή», είπε. «Το γρήγορο περπάτημα είναι ακριβώς λίγο πιο γρήγορα από το κανονικό, όχι δηλαδή ένας αργός περίπατος. Ακόμη και να χρησιμοποιούμε τις σκάλες θα βοηθήσει».

«Χρησιμοποιήσαμε το ζωηρό περπάτημα συχνά, για να το συνηθίσουμε και να το κάνουμε συχνά. Οι ενήλικες θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα, διεξάγοντάς σετ των 10 λεπτών ή και περισσότερο», ολοκλήρωσε ο ειδικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ