Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το κινητό μας είναι ένας «ζωολογικός κήπος» μικροβίων!

Ακόμη και... σταφυλόκοκκο μπορεί να κουβαλάει

Ακόμη και... σταφυλόκοκκο μπορεί να κουβαλάει

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, στη Βρετανία, αποκαλύπτει τον «ζωολογικό κήπο» των βακτηρίων που βασιλεύει στην επιφάνεια της οθόνης των smartphones.

Προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα της βρωμιάς που «θεριεύει» επάνω στις συσκευές, οι φοιτητές στο μάθημα της Βακτηριολογίας τοποθέτησαν τα κινητά τους σε ένα τρυβλίο Petri το οποίο περιείχε μια ειδική ουσία προκειμένου να αποτυπωθεί το «δακτυλικό αποτύπωμα» του βακτηριακού τους βασιλείου. Στη συνέχεια τα δείγματα τοποθετήθηκαν στον κλίβανο του εργαστηρίου για τρεις ημέρες, σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου. Οταν βγήκαν από εκεί, τα αποτελέσματα ήταν τρομακτικά: τις φιγούρες των κινητών είχαν «πνίξει» αποικίες βακτηρίων που άλλοτε δημιουργούσαν σχηματισμούς οι οποίοι παρέπεμπαν σε πέρλες και άλλοτε σε μια επικίνδυνη δαντέλα.

Σε κάποιες συσκευές μάλιστα εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος - πρόκειται για το βακτήριο Staphylococcus aureus που μπορεί να προκαλέσει από ελαφρές δερματικές λοιμώξεις (δερματίτιδα, θυλακίτιδα κ.ά.) ως επικίνδυνες για τη ζωή λοιμώξεις όπως πνευμονία, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ενδοκαρδίτιδα, βακτηριαιμία και σήψη.

«Καμία έκπληξη!»

«Οι φοιτητές είχαν μείνει έκπληκτοι από το αποτέλεσμα, ωστόσο τους εξηγήσαμε ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα φυσιολογικό» δήλωσε στο «Βήμα» ο δρ Σάιμον Παρκ από το τμήμα Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου. «Στην πλειονότητά τους τα βακτήρια που εντοπίσαμε ήταν αβλαβή και εντοπίζονται - μεταξύ άλλων - στο δέρμα και στη μύτη μας».

Ο ερευνητής σημείωσε ότι «οι περιπτώσεις όπου εντοπίστηκε ο σταφυλόκοκκος ήταν περιορισμένες. Και πάλι όμως κάτι τέτοιο δεν με αφήνει, προσωπικά, έκπληκτο αν αναλογιστεί κανείς ότι το 20%-30% των ανθρώπων κουβαλάει το εν λόγω βακτήριο στα... ρουθούνια του. Αλλωστε από το εσωτερικό των ρουθουνιών λαμβάνεται δείγμα όταν θέλουμε να εξετάσουμε αν κάποιος το έχει. Αν λοιπόν κάποιος έχει σταφυλόκοκκο στα ρουθούνια του και πιάσει τη μύτη του και στη συνέχεια το κινητό του, κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρει το βακτήριο στη συσκευή του».

Σύμφωνα με τον δρα Παρκ, ο σταφυλόκοκκος είναι πολύ... σκληρός για να πεθάνει, καθώς μπορεί να επιβιώσει στην επιφάνεια της οθόνης ως και για τέσσερις ημέρες - χρόνος αρκετός ώστε να μολύνει κάποιον με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα π.χ. κάποιον ασθενή που βρίσκεται στο νοσοκομείο.

Το βακτηριακό αποτύπωμα της συσκευής μας προδίδει το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε, τα αντικείμενα με τα οποία έχουμε έρθει σε επαφή ή ακόμη και τις τελευταίες μας δραστηριότητες (π.χ. αν έχουμε πρόσφατα επισκεφθεί την τουαλέτα ή αν έχουμε καταναλώσει το γεύμα μας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες
H κάλυψη της απόστασης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών από τα αντίστοιχα της Ε.Ε., που γιγαντώθηκε στην περίοδο των μνημονίων, δεν θα είναι...
Τελευταία η Ελλάδα σε 9 κρίσιμους δείκτες