Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκεφαλικές ορμόνες επηρεάζουν το πάχος και την παχυσαρκία

Ποιες ορμόνες συνδέονται με την παχυσαρκία

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε πως συγκεκριμένες ορμόνες, ενεργές στον εγκέφαλο, επηρεάζουν τα επίπεδα του πάχους (και τους τύπους “καλού” και “κακού” λίπους). Το γεγονός αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τα επίπεδα της παχυσαρκίας.

Η νέα έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια. Οι μελέτες έδειξαν ότι οι ορμόνες ινσουλίνη και λεπτίνη ενεργοποιούν τους νευρώνες προοπιομελανοκορτίνης (POMC) του εγκεφάλου που καταστέλλουν την όρεξη και ενισχύουν την μετατροπή του “κακού” λευκού λίπους σε “καλό” μπεζ λίπος. Λόγω της δυνατότητας που έχουν να καίνε ενέργεια, το καφέ και μπεζ λίπος θεωρούνται καλύτερα από το λευκό λίπος.

Μαζί με τη μελέτη, οι ερευνητές τοποθέτησαν λεπτίνη και ινσουλίνη απευθείας στον υποθάλαμο των ποντικιών, ενισχύοντας τη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ. Ωστόσο, όταν προστέθηκαν αυτές οι ορμόνες αλλά κόπηκαν οι νευρωνικοί δεσμοί ανάμεσα στο λευκό λίπος και τον εγκέφαλο, η μετατροπή σε καφέ λίπος δεν ήταν δυνατή.

Σύμφωνα με το περιοδικό The Scientist, αυτό το κομμάτι του εγκεφάλου προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στους ερευνητές. Οι νευρώνες προοπιομελανοκορτίνης (POMC) που καταστέλλουν την όρεξη στον υποθάλαμο, είναι γνωστό ότι μεταδίδουν τα σήματα κορεσμού (η αίσθηση ότι έχουμε χορτάσει) μέσω του αίματος σε άλλα σημεία του εγκεφάλου και άλλους ιστούς, για ισορροπήσουν τα επίπεδα ενέργειας. Αυτός είναι ένας μηχανισμός που αποτρέπει τους περισσότερους ανθρώπους από την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Κάποιοι επιστήμονες υποθέτουν ότι αυτός ο μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά σε κάποιους ανθρώπους, οπότε δεν περιορίζουν την κατανάλωση φαγητού και οδηγούνται στην παχυσαρκία.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η αντίσταση στην δράση των ορμονών ινσουλίνη και λεπτίνη στους νευρώνες POMC, είναι τελικά το κλειδί που κρύβεται πίσω από την ανθρώπινη παχυσαρκία.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ