Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εσείς τι ώρα πίνετε το πρώτο φλυτζάνι καφέ;

Ο ρόλος της επιστήμης στην καλύτερη επιλογή της ώρας που θα πιείτε το αγαπημένο σε όλους τονωτικό.

Χρονοφαρμακολογία. Η επιστήμη που μελετά πως αλληλεπιδρά η χημεία του εγκεφάλου με τα φάρμακα. Ο Στίβεν Μίλερ, διδακτορικός φοιτητής νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Uniformed Services στο Τμήμα Επιστημών Υγείας, χρησιμοποιεί αυτή την επιστήμη για να μας διαφωτίσει σχετικά με το πώς το λεγόμενο “τάιμιγκ” επηρεάζει το πιο διάσημο τονωτικό του κόσμου: την καφεΐνη.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που μας βοηθάει να νιώθουμε σβέλτοι και ενεργητικοί, κορυφώνονται γύρω στις 8 με 9 το πρωί, τουλάχιστον για εκείνους που δουλεύουν το τυπικό οχτάωρο 9 με 5 και κοιμούνται τις ίδιες περίπου ώρες κάθε βράδυ. Οι περισσότεροι άνθρωποι, λέει ο Μίλερ, δεν χρειάζονται την καφεΐνη για να τους δώσει ώθηση σε ένα χρονικό διάστημα που είναι ήδη εκ φύσεως ενεργητικοί. Επιπλέον, η κατανάλωση ενός καφεϊνούχου ροφήματος σε μια ώρα που είστε ήδη έτοιμοι για δράση, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση, το οποίο σημαίνει πως θα χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα του φαρμάκου – σε αυτή την περίπτωση της καφεΐνης – για να πάρετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα λοιπόν με την εγκεφαλική βιολογία, για να έχετε την καλύτερη δυνατή πρωινή ενέργεια, ο Μίλερ προτείνει να περιμένετε μέχρι τις 9.30 για την πρώτη δόση του καφέ σας, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίσουν να πέφτουν.

Παραδέχεται ωστόσο, ότι η πρότασή του δεν ισχύει για όλους: όλοι αυτοί που δεν έχουν τακτικές ώρες ύπνου, ή που δουλεύουν σε απογευματινές ή βραδινές βάρδιες, θα έχουν διαφορετικό ρυθμό παραγωγής κορτιζόλης. Για την ακρίβεια, ο ίδιος δεν ακολουθεί τις ίδιες του τις χρονοφαρμακολογικές συμβουλές. Ο Μίλερ έχει δηλώσει ότι ως διδακτορικός φοιτητής νευροεπιστήμης δουλεύει πολλές και άτακτες ώρες και δεν κοιμάται πολύ, οπότε ξεκινάει τη μέρα του οποιαδήποτε ώρα με ένα έξτρα δυνατό καφεϊνούχο ρόφημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ