Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αρχαία μικρόβια ίσως δημιούργησαν τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού του κόσμου!

Η συναρπαστική θεωρία του Ελβετού γεωλόγου

Σχεδόν το μισό ποσοστό του χρυσού που έχει εξορυχτεί παγκοσμίως, προέρχεται από το Witwatersrand Basin, ένα στρώμα χρυσοποίκιλτου βράχου που εξαπλώνεται κάτω από την Νότια Αφρική. Τα ορυχεία είναι διάσημα για το βάθος και τον πλούτο τους. Γιατί όμως έχει συγκεντρωθεί τόσος χρυσός σε αυτό το μικρό κομμάτι γης;

Ένας Ελβετός γεωλόγος έχει μια συναρπαστική θεωρία και αφορά ποσότητες αρχαίων μικροβίων.

Η ιστορία, σύμφωνα με μια μελέτη από τον Κρίστοφ Α. Χάινριχ που δημοσιεύτηκε αυτή τη βδομάδα στο περιοδικό Nature Geoscience, αρχίζει 3 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η γη δεν είχε υποστεί ακόμη την Μεγάλη Οξείδωση όταν τα μικρόβια άρχισαν να απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας έτσι τον αέρα που γνωρίζουμε και αναπνέουμε σήμερα. Τότε, η ατμόσφαιρα ήταν ακόμα γεμάτη από αέρια όπως το θείο, το οποίο αντέδρασε με το νερό για να παράγει υδρόθειο ρίχνοντας όξινη βροχή πάνω στη νεαρή τότε γη.

Ορίστε λοιπόν το μυστήριο. Οι γεωλόγοι ξέρουν καιρό τώρα ότι ο χρυσός του Witwatersrand Basin προήλθε από τις πλούσιες φλέβες του βουνού Kaapvaal Cranton στην Βορειανατολική Νότια Αφρική. Όμως πως μετακινήθηκε ο χρυσός εκατοντάδες μίλια νότια; Σύμφωνα με τον Χάινριχ, το υδρόθειο έπεσε στα βουνά και το θείο αντέδρασε με τον χρυσό για να δημιουργήσει μόρια που μπορούν να διαλυθούν στο νερό. Αυτά τα μόρια, ταξίδεψαν μέσα από ποτάμια και τελικά κατέληξαν στο ορυχείο.

Πως όμως φτάσαμε από το χρυσό διάλυμα στον ορυκτό χρυσό; Ο Χάινριχ πιστεύει ότι αρχαία μικρόβια που ζουν σε πυκνά, γλιστερά στρώματα τράβηξαν το μέταλλο από το νερό μέσω μιας διαδικασίας που λέγεται καθίζηση. Τα μικρόβια απορρόφησαν τον χρυσό, και όταν πέθαναν, έπεσαν στον πάτο του ορυχείου. Αφού τα σώματά τους αποσυντέθηκαν, έμεινε μόνο ο χρυσός.

Ο Χάινριχ βάσισε αυτό το απίστευτο σενάριο στο γεγονός ότι κάποια μικρόβια σήμερα, μπορούν να μειώσουν τον χρυσό από την ιοντική μορφή που έχει στο νερό στην στοιχειώδη στερεή του μορφή. Τα μικρόβια λοιπόν, όσο μικροσκοπικά και αν είναι μεμονωμένα, σε μεγάλες συγκεντρώσεις ίσως είναι αρκετά ισχυρά για να αναδιαμορφώσουν ένα τοπίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης
Την ίδια ώρα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα εκτοξεύθηκε στα προ Lehman Brothers επίπεδα, 15 και πλέον χρόνια πίσω
Χ.Α. : Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης