Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόσο ύπνο πραγματικά χρειαζόμαστε σε κάθε ηλικία;

Ειδικοί βγάζουν νέες επίσημες οδηγίες καθώς και εκτίμηση για τους κινδύνους

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ αποφάσισε να απαντήσει στο ερώτημα – πόσο πρέπει να κοιμόμαστε σε κάθε ηλικία;- μια και καλή! Έτσι, ανέθεσε σε ομάδα 18 ειδικών στον ύπνο, την ανατομία, την φυσιολογία, την παιδιατρική, τη νευρολογία, την γεροντολογία και τη γυναικολογία να διερευνήσουν το θέμα.

Η ομάδα αυτή χρειάσθηκε δύο χρόνια για να δημιουργήσει τις πιο ενημερωμένες οδηγίες που έχουν εκδοθεί ποτέ για την διάρκεια του ύπνου, καθώς έπρεπε να αναλύσει συνδυαστικά 312 κλινικές μελέτες που διεξήχθησαν την τελευταία δεκαετία (2004-2014) και αφορούσαν τον ύπνο και τις επιδράσεις του στην υγεία. Σύμφωνα λοιπόν με τις συστάσεις αυτές, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Sleep Health», οι ανάγκες σε ύπνο ανά ηλικία διαμορφώνονται ως εξής:

* Νεογέννητα (έως 3 μηνών): Χρειάζονται 14 έως 17 ώρες ύπνο την ημέρα

* Βρέφη (4-11 μηνών): Χρειάζονται 12 έως 15 ώρες ύπνο την ημέρα

* Νήπια (1-2 ετών): Χρειάζονται 11 έως 14 ώρες ύπνο την ημέρα

* Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): Χρειάζονται 10 έως 13 ώρες ύπνο την ημέρα

* Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13 ετών): Χρειάζονται 9 έως 11 ώρες ύπνο την ημέρα

* Έφηβοι (14-17 ετών): Χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνο την ημέρα

* Νεαροί ενήλικες (18-25 ετών): Χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα

* Ενήλικες (26-64 ετών): Χρειάζονται 7 έως 9 ώρες ύπνο την ημέρα

* Ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών): Χρειάζονται 7 έως 8 ώρες ύπνο την ημέρα

Οι συστάσεις αυτές διαφέρουν από εκείνες άλλων οργανισμών, όπως τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ που συνιστούν 16-18 ώρες ύπνο για τα νεογέννητα, 10-12 ώρες για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, 10 ώρες για τα παιδιά σχολικής ηλικίας, 9-10 ώρες για τους εφήβους και για όλους τους ενήλικες 7-8 ώρες.

«Ο πολύς και ο λιγοστός ύπνος έχουν συσχετισθεί με πλήθος προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, πιθανώς ο καρκίνος και η διαταραγμένη ψυχική ευεξία, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου», δήλωσε η δρ Λωρήν Χέιλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο StonyBrook και μέλος της επιστημονικής ομάδας. Και πρόσθεσε, πως η διάρκειά του αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες αναζητήσεις στο Google και άλλες μηχανές αναζήτησης καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι, με πρώτους τους γονείς, θέλουν να ξέρουν τι ανάγκες έχει ο οργανισμός.

Οι νέες οδηγίες δίνουν μία συγκεκριμένη απάντηση, είπε, η οποία εκδηλώνεται σε εύρος ωρών επειδή κάθε άνθρωπος είναι λίγο διαφορετικός. Σε πρακτικό επίπεδο, εξ άλλου, «μπορούν να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για περισσότερο καλό ύπνο (λ.χ. δίχως ηλεκτρονικά μέσα και φώτα) και, αν κάποιος κοιμάται περισσότερο από το συνιστώμενο, να εγείρουν υπόνοιες μη τυχόν συμβαίνει τίποτε άλλο, όπως η κατάθλιψη», κατέληξε.

Τέσσερα τεράστια οφέλη του ύπνου

Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας πολλές φορές θεωρούμε τον ύπνο ως μία «σπατάλη» χρόνου και προσπαθούμε να μάθουμε να λειτουργούμε με λιγότερες ώρες ύπνου απ’ όσες πραγματικά χρειαζόμαστε. Ωστόσο, ο καλός και επαρκής ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στο να έχουμε καλή υγεία και ολοκληρωμένη ζωή.

Πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα: Πολλές μελέτες έχουν βρει σχέση ανάμεσα στον ανεπαρκή ύπνο και την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, καρδιακή προσβολή, διαβήτη και παχυσαρκία. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιπτώσεις από τον ανεπαρκή ύπνο γίνονταν εμφανείς στην υγεία μετά από πολλά χρόνια στέρησης ύπνου. Δηλαδή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για παροδικές καταστάσεις στέρησης ύπνου, π.χ. με ένα νεογέννητο μωρό στο σπίτι ή μια πολύ απαιτητική επαγγελματική ή εκπαιδευτική περίοδο.

Μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια: Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τη νοητική μας κατάσταση, την προσήλωση και τη λήψη αποφάσεων, λένε ειδικοί. Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν πως άνθρωποι με στέρηση ύπνου είχαν περιορισμένη δυνατότητα στην επίλυση λογικών ή μαθηματικών προβλημάτων και ήταν επίσης πιο πιθανό να κάνουν παράλογα λάθη όπως π.χ. να βάλουν τα κλειδιά τους μέσα στο ψυγείο. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει και τη μνήμη καθώς την ώρα που κοιμόμαστε ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται και ενσωματώνει τις αναμνήσεις μας από την ημέρα που πέρασε.

Καλύτερη ερωτική ζωή: Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε το αμερικανικό Ινστιτούτο Ύπνου (National Sleep Foundation), το 26% των ερωτηθέντων απάντησε πως η σεξουαλική τους ζωή ήταν πιο προβληματική εξαιτίας της κόπωσης που ένιωθαν σε περιόδους στέρησης ύπνου. Και αυτή η αίσθηση υποστηρίζεται και επιστημονικά καθώς η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Πιο αποτελεσματικός έλεγχος του βάρους: Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με το αυξημένο σωματικό βάρος. Πέρα από τη φυσική κούραση που οδηγεί σε έλλειψη άσκησης και σωματικής κίνησης, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά μειώνεται η παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που μας βοηθά να αντιληφθούμε ότι έχουμε χορτάσει. Οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι και τους λείπει ύπνος τείνουν να συνεχίζουν να τρώνε ακόμη κι όταν έχουν φάει αρκετά και δεν πεινάνε πια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)
Η ερώτηση για την κίνηση της Αθήνας, το κοινό και η απόφαση του παίκτη που άφησε τον Αρναούτογλου με το στόμα ανοιχτό
Πρωτοφανής επιλογή παίκτη στον «Εκατομμυριούχο» - Δεν άκουσε το κοινό (VIDEO)