Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το DNA μπορεί να προβλέπει τον θάνατο!

Νέες έρευνες βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ του DNA που δρα ως βιολογικό ρολόι και ασθενειών του πνεύμονα.

Έρευνα που διεξήχθη από τον Τζόναθαν Άλντερ του Πανεπιστημίου Μπρίγκαμ δείχνει πως υπάρχουν μικροσκοπικά βιολογικά ρολόγια κολλημένα στις άκρες των χρωμοσωμάτων. Ο Δρ. Άλντερ θίγει το θέμα σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Laboratory Manager. Τα μικρά καπάκια στις άκρες του DNA που ονομάζονται τελομερή, φαίνεται πως δίνουν στοιχεία για το προσδόκιμο ζωής. Όσο μικρότερο το τελομερές, τόσο μικρότερο το πιθανό προσδόκιμο.

Η παρατήρηση αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως όταν γεννιούνται οι άνθρωποι τα τελομερή τους είναι μεγαλύτερα και όσο γερνάνε αυτά μικραίνουν. Όμως είναι ο ρυθμός που μικραίνουν που είναι σημαντικός. Όταν αυτά μικραίνουν σε βαθμό που σχεδόν εξαφανίζονται, το κύτταρο που περιέχει το DNA απενεργοποιείται ή πεθαίνει. Αυτό το φαινόμενο συνδέεται επίσης με την ασθένεια.

Τα μικρά τελομερή συνδέονται με συγκεκριμένες ασθένειες όπως η ανεπάρκεια μυελού των οστών και παθήσεις στο συκώτι, το δέρμα και τους πνεύμονες. Όσον αφορά το αρχικό παράδειγμα που δώσαμε, κάποιος με ασθένεια των πνευμόνων έχει μικρότερα τελομερή από κάποιον άλλο την ίδιας ηλικίας.

Τα αφύσικα μικρά τελομερή συνδέονται με γενετικές μεταλλάξεις. Σχετικά με τις περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, αυτές οι γενετικές μεταλλάξεις συνδέονται με την πνευμονική ίνωση και το εμφύσημα.

Κάποιοι ερευνητικοί κλάδοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να επιμηκύνουν τα τελομερή. Ωστόσο είναι άγνωστο, ακόμα και αν είναι δυνατή μια τέτοια διαδικασία, το αν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη προστασία από την ασθένεια. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η επιμήκυνση των τελομερών θα ήταν πιο επιτυχής σε ανθρώπους που καταναλώνουν περισσότερα Ω-3 σε σχέση με άλλα λιπαρά οξέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ