Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένας 30λεπτος υπνάκος είναι πραγματικά πολύ καλός για την υγεία μας

Ανακουφίζει το άγχος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και αναπληρώνει το «χρέος ύπνου»!

Ένας υπνάκος 30 λεπτών μπορεί να επισκευάσει τη βλάβη που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου, δείχνει νέα έρευνα. Η δυναμική σιέστα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα με την αποκατάσταση των ορμονών και πρωτεϊνών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους σε βάρδιες και αυτούς που υποφέρουν από αϋπνία, μειώνοντας τις ζημιές που προκαλούνται από τις πολύ λίγες ώρες ύπνου. Η στέρηση ύπνου όχι μόνο θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως παχυσαρκία, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη.

Ο Δρ Brice Faraut, από το Université Paris Descartes-Sorbonne Paris Cité, δήλωσε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ένας υπνάκος 30 λεπτών μπορεί να αντιστρέψει την ορμονική επίδραση ενός κακού και μη ποιοτικού βραδινού ύπνου. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρήκε ότι ο ύπνος θα μπορούσε να αποκαταστήσει νευροενδοκρινικούς βιοδείκτες και την υγεία του ανοσοποιητικού στα φυσιολογικά επίπεδα.

Όλα επανέρχονται μετά τη... σιέστα! 

«Ο μισάωρος ύπνος μπορεί να προσφέρει έναν τρόπο να αντιμετωπιστούν οι βλαβερές συνέπειες της έλλειψης ύπνου βοηθώντας το ανοσοποιητικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα να ανακάμψει. Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την ανάπτυξη πρακτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της χρόνιας στέρησης ύπνου, όπως των εργαζόμενων σε νυχτερινές βάρδιες».

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των ορμονών και του ύπνου σε μια ομάδα από 11 υγιείς άνδρες μεταξύ 25 και 32. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι άνδρες κοιμόντουσαν μόνο 2 ώρες. Στην επόμενη φάση της έρευνας, έκαναν δύο 30λεπτους ύπνους μέσα στη μέρα μετά από ένα βραδινό ύπνο 2 ωρών. Πριν και μετά την έρευνα, οι εθελοντές κοιμήθηκαν 8 ώρες για να ανακτήσουν τις ώρες ύπνου που έχασαν στην έρευνα.

Τα ούρα και το σάλιο τους αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί πως ο περιορισμένος ύπνος επηρέασε τα επίπεδα των ορμονών. Μετά από μια νύχτα περιορισμένου ύπνου, οι άνδρες είχαν 2,5 φορές αύξηση στα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μιας ορμόνης και των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στην αντίδραση του οργανισμού στο στρες.

Νορεπινεφρίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του σώματος, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία αλλαγή στα επίπεδα νορεπινεφρίνης, στους άνδρες μετά από μια νύχτα περιορισμένου ύπνου. Η έλλειψη ύπνου επηρέασε επίστης τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6, μια πρωτεΐνης με αντι-ιικές ιδιότητες, που βρίσκεται στο σάλιο.

Όταν λοιπόν οι εθελοντές, μετά από μια νύχτα περιορισμένου ύπνου έκαναν ένα ωραιότατο διάλειμμα με δύο 30λεπτους ύπνους, τότε το επίπεδο των ορμονών επανήλθε στο φυσιολογικό επίπεδο. Οι αλλαγές αυτές δείχνουν ότι η αναπλήρωση μέσα στη μέρα όχι μόνο είναι πιθανή, αλλά και πάρα πολύ ωφέλιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα! Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας της Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού.

Πολύ σημαντικός ο καλός βραδινός ύπνος!

Εγκεφαλικές τομογραφίες έδειξαν ότι μετά τον ύπνο, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου γίνεται λιγότερο ενεργό, ενώ οι περιοχές που ελέγχουν την λογική σκέψη κυριαρχούν, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε τις οδυνηρές εμπειρίες της προηγούμενης ημέρας.

Αυτά τα ευρήματα προσφέρουν μια καλή εξήγηση και για την περίπτωση όσων πάσχουν από μετατραυματικές διαταραχές άγχους: Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από διαταραχές ύπνου, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην δυσκολία να ξεπεράσουν τις τραυματικές μνήμες. Αν και δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για τον λόγο που σπαταλάμε το ένα τρίτο της ζωής μας στον ύπνο, η μελέτη αυτή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την σημασία της φάσης REM, που καταλαμβάνει το 20% του ύπνου μας.

Ο Matthew Walker, εκ των βασικών συντελεστών της έρευνας, είπε πως τα όνειρα «μας προσφέρουν ένα είδος νυχτερινής θεραπείας, μια ανακούφιση που αφαιρεί τις “αιχμηρές γωνίες” των εμπειριών της προηγούμενης ημέρας». Με την επεξεργασία παλιών συναισθηματικών εμπειριών, σύμφωνα με τον ειδικό, όταν ξυπνάμε, οι τελευταίες έχουν εξομαλυνθεί όσον αφορά την συναισθηματική τους ισχύ. Αισθανόμαστε καλύτερα και νιώθουμε πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ