Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εμβόλιο θα θεραπεύσει το διαβήτη: Επιστήμονες κοντά σε νέο φάρμακο «θαύμα»

Βρετανοί επιστήμονες εργάζονται για την «πολυπόθητη» θεραπεία του διαβήτη

Βρετανοί ερευνητές πιστεύουν ότι η σημερινή έρευνα τους θα οδηγήσει σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για την καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 1. Ο Δρ Alasdair Rankin, διευθυντής του κέντρου Diabetes στη Βρετανία, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι εξαιρετικά συναρπαστική επειδή έχει τη δυνατότητα να μετασχηματίσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1, καθώς μας οδηγεί προς μια πολυπόθητη θεραπεία».

Το εμβόλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει σε αρμονία με άλλες θεραπείες που μειώνουν τις βλάβες στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Στην πρώτη από τις τέσσερις νέες μελέτες, ο καθηγητής Μαρκ Peakman απ’το King 's College του Λονδίνου θα αρχίσει την έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενός πρωτοτύπου εμβολίου για παιδιά και εφήβους που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ή έχουν υψηλό κίνδυνο για τη νόσο.

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής Colin Dayan του πανεπιστημίου του Κάρντιφ θα αναπτύξει ένα δίκτυο για να αρχίσουν περισσότερες έρευνες ανοσολογικών θεραπειών. Ο καθηγητής Desmond Johnston του Imperial College του Λονδίνου θα συνεχίσει τις εργασίες για τον εντοπισμό νεοδιαγνωσθέντvn με διαβήτη τύπου 1, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι na μπορούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε κλινικές δοκιμές.

Ο Δρ Tim Tree, επίσης στο King College του Λονδίνου, θα δημιουργήσει ένα δίκτυο εξειδικευμένων εργαστηρίων για τη μελέτη των αποτελεσμάτων των δοκιμών και το πώς λειτουργούν διαφορετικές θεραπείες. Οι μελέτες, που χρηματοδοτούνται από το κέντρο Diabetes στη Βρετανία με υποστήριξη από την Tesco και συγχρηματοδοτούνται από το φιλανθρωπικό κέντρο έρευνας για τον διαβήτη JDRF, παρουσιάζονται ήδη στο συνέδριο για σακχαρώδη διαβήτη στο Λονδίνο. Οι επιστήμονες ελπίζουν να παράγουν τα πρώτα εμβόλια μέσα σε 10 χρόνια.

Σε 10 χρόνια

Ο Δρ Rankin είπε: «Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση με τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως. Η διαχείριση του διαβήτη είναι ένας καθημερινός αγώνας και πάρα πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν καταστροφικές επιπλοκές για την υγεία ή πεθαίνουν πριν την ώρα τους. Οι μελέτες αυτές θα μας βοηθήσουν να το αλλάξουμε αυτό - μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στην πρόληψη και τη θεραπεία τελικά της νόσου».

«Τίποτα από αυτά δεν θα είναι εύκολο να συμβεί εν μία νυκτί. Τα πρώτα εμβόλια θα βοηθήσουν πιθανώς τους ανθρώπους να καθυστερήσουν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 1, όχι να τον θεραπεύσουν εντελώς. Αλλά ακόμη και αυτό θα βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η τύφλωση, ή ακόμα και καρδιακές προσβολές», ολοκλήρωσε ο ειδικός.

Η Karen Addington, διευθύνων σύμβουλος της JDRF στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Ένα παιδί με διαβήτη τύπου 1 στα 5 του χρόνια θα κάνει έως και 19.000 ενέσεις και 50.000 τσιμπήματα στα δάκτυλα μέχρι τα 18. Η αναζήτηση μας για ένα εμβόλιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο μιας συνολικής ώθησης να απαλλάξουμε τους ανθρώπους από τέτοιες θανατηφόρες ασθένειες».

Ο καθηγητής Dayan πρόσθεσε: «Η χρηματοδότηση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε μια τολμηρή νέα συνεργασία μεταξύ Βρετανών επιστημόνων ειδικών στο διαβήτη και θα παρέχει μια τεράστια ώθηση σε αυτόν τον τομέα. Μέσα σε ένα χρόνο ή δύο θα δούμε πολλά περισσότερα παιδιά και ενήλικες να λαμβάνουν μέρος σε αυτή την έρευνα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από τις μελέτες και πάνω από έξι πιθανές θεραπείες, ενώ μέσα σε 10 χρόνια ελπίζουμε να δούμε τις πρώτες θεραπείες με εμβόλιο να χορηγούνται σε ασθενείς σε κλινικές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ