Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

3 τρόποι για να καταλάβετε πόση ζάχαρη καταναλώνετε

Η ζάχαρη προστίθεται σε μεγάλες ποσότητες στην καθημερινή σας διατροφή χωρίς να το καταλαβαίνετε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες την προηγούμενη Τρίτη, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να περιορίσει την ημερήσια κατανάλωσή του σε ζάχαρη στο 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Η τήρηση αυτού του ορίου, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει τα ζάχαρα που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη φθορά των δοντιών και άλλα προβλήματα που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Η πρόταση του Π.Ο.Υ είναι να περιορίσουμε την κατανάλωση ακόμα περισσότερο, σε ποσοστό κάτω από 5% των ημερήσιων θερμίδων, για ακόμα μεγαλύτερο όφελος στην υγεία μας. Ο Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων των Η.Π.Α (FDA), υπολογίζει ότι το 16% των ημερήσιων θερμίδων του μέσου Αμερικανού προέρχεται από πρόσθετα ζάχαρης. Όμως πόση ζάχαρη είναι το 16%; Και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε σε 10% ή λιγότερο;

1. Μάθετε πως να υπολογίζετε τα γραμμάρια σε στικάκια ζάχαρης. Μπορείτε να ξεκινήσετε παρατηρώντας τις διατροφικές πληροφορίες στο πίσω μέρος των προϊόντων, οι οποίες σας λένε πόσα γραμμάρια ζάχαρης βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Φυσικά, από τη στιγμή που οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα πως μοιάζει ένα γραμμάριο ζάχαρης, βοηθάει να κάνετε μια μετατροπή στο μυαλό σας. Ένα στικάκι ζάχαρης - σαν αυτά που έχει στις καφετέριες για να βάζουμε στον καφέ μας - ζυγίζει συνήθως 4 γραμμάρια.

2. Βρείτε την κρυμμένη ζάχαρη. Στη συνέχεια, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης που τρώμε καθημερινά δεν είναι στην γνωστή λευκή κρυσταλλική της μορφή, αλλά κρυμμένη σε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε από σως διαίτης και σάλτσες, έως το ψωμί, το γιαούρτι και τα δημητριακά.

3. Ελέγξτε τις θερμίδες που παίρνετε από τη ζάχαρη. Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό, είναι η ώρα να υπολογίσετε πόσες θερμίδες παίρνετε από όλη αυτή τη ζάχαρη. Ένας εύκολος, πρόχειρος τρόπος είναι ο εξής: Κάθε στικάκι πρόσθετης ζάχαρης ισούται με 16 περίπου θερμίδες. Αν υποθέσουμε ότι η διατροφή σας αποτελείται από 2.000 θερμίδες την ημέρα περίπου, αυτό σημαίνει ότι οι 100 (το πολύ 200) από αυτές επιτρέπεται να προέρχονται από τη ζάχαρη.

Οι ετικέτες των τροφίμων δεν αναγράφουν το ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν. Για την ακρίβεια, ο FDA, ο οποίος επιβλέπει στην Αμερική την εφαρμογή της ετικέτας του κάθε προϊόντος από την εκάστοτε εταιρεία τροφίμων, δεν δίνει κάποια επίσημη οδηγία σχετικά με το πόση ζάχαρη πρέπει να καταναλώνετε, αλλά η απλή, γενική συμβουλή είναι: "Να καταναλώνετε λιγότερα τρόφιμα με προσθετικά ζάχαρης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ