Ερευνητές του Πανεπιστημίου Χημικών Επιστημών στη Σρι Λάνκα, ήθελαν να διαπιστώσουν αν μπορούσαν να μετατρέψουν το εύπεπτο άμυλο του ρυζιού σε άπεπτο και να το κάνουν έτσι πιο ελαφρύ θερμιδικά. Δοκιμάζοντας 38 είδη ρυζιού και προσομοιώνοντας την ανθρώπινη πέψη σε δοκιμαστικό σωλήνα, δημιούργησαν μια συνταγή ώστε να μαγειρέψετε το ρύζι εύκολα, μειώνοντας τις θερμίδες του: βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας σε βραστό νερό, προσθέστε μισή κούπα λευκό ρύζι και μαγειρέψτε το για 40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμο, βάλτε το στο ψυγείο για 12 ώρες.
Το ρύζι που μαγειρεύτηκε με αυτόν τον τρόπο είχε τουλάχιστον 50 - 60% λιγότερες θερμίδες από το φυσιολογικά μαγειρεμένο ρύζι, σύμφωνα με τους ερευνητές.