Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φάτε σπανάκι κάθε μέρα και χαρίστε 11 χρόνια στον εγκέφαλο σας!

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι μόλις μία μερίδα την ημέρα θα βοηθούσε ενάντια στην άνοια

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα λαχανικά μας ωφελούν - αλλά γνωρίζατε ότι τρώγοντας μόνο μία μερίδα σαλάτα σπανάκι την ημέρα θα μπορούσε να «ξορκίσει» την άνοια; Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο αξιολόγησαν τη διατροφή και την ψυχική ικανότητα περίπου 950 ηλικιωμένων για μια περίοδο από δύο έως 10 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν μέση ηλικία 81 χρόνια συμμετείχαν σε 19 τεστ για την αξιολόγηση της ψυχικής λειτουργίας τους και προσδιόρισαν, από έναν κατάλογο 144 ειδών, ποια τρόφιμα και ποτά υπάρχουν στη διατροφή τους.

Οι ενήλικες που έτρωγαν πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και λάχανο, μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά μικρότερη γνωστική εξασθένηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως η εκπαίδευση, η άσκηση και το οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν χόρτα, σταμάτησαν τη γήρανση του εγκεφάλου τους κατά 11 χρόνια, σύμφωνα με αποκάλυψη ερευνητών στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας στη Βοστώνη.

Η επικεφαλής της έρευνας Martha Clare Morris, δήλωσε: «Η απώλεια ικανότητας μνήμης ή άλλης γνωστικής ικανότητας, είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων, καθώς γερνούν. Αυτή η μείωση της γνωστικής ικανότητας είναι κεντρικής σημασίας όσον αφορά την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Οπότε η αύξηση της κατανάλωσης πράσινων φυλλώδων λαχανικών θα μπορούσε να προσφέρει ένα πολύ απλό, προσιτό και μη-επεμβατικό τρόπο για την προστασία του εγκεφάλου σας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια».

Η Morris δήλωσε ότι τα οφέλη από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πιθανώς συνδέονται με υψηλά επίπεδα βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Κ, η λουτεΐνη, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο. Μια προηγούμενη μελέτη στη Σουηδία συνέδεσε το σπανάκι με τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης.

Σπανάκι, το μυστικό υγείας!

Το φυτό σπανάκι ανήκει στη τάξη Καρυοφυλλώδη και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών (Chenopodiaceae). Καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία. Μονοετές ή διετές φυτό καλλιεργείται για τα παχιά τριγωνικά φύλλα του.

Στην Ελλάδα γίνεται σπορά από τα μέσα Αυγούστου μέχρι το Φεβρουάριο. Το έδαφος πρέπει να είναι υγρό και ειδικά όταν το σπανάκι είναι μικρό. Αν δεν υπάρχουν βροχές τότε χρειάζεται λίγο πότισμα. Πολλές από τις καλλιέργειες πάντως είναι ξερικές. Η συγκομιδή γίνεται περίπου 6 εβδομάδες μετά τη σπορά.

Το σπανάκι είναι ένα από τα πλουσιότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε θρεπτικά συστατικά. Ποσότητα ενός φλιτζανιού βρασμένο σπανάκι, αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη Α και Κ. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας μορφή του), μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, καθώς και βιταμίνη C όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το σπανάκι προστατεύει τον οργανισμό από οστεοπόρωση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα, και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η βιταμίνη Κ ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μια πρωτεΐνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Έλλειψη της οστεοκαλσίνης, έχει σαν αποτέλεσμα να διαταραχτεί η διαδικασία μεταλλοποίησης των οστών (εναπόθηση μετάλλων). Επιπλέον, το σπανάκι είναι μία εναλλακτική πηγή μαγνησίου, αλλά και ασβεστίου ως ένα βαθμό, οπότε συνολικά ο ρόλος του στην υγεία των οστών είναι σημαντικός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”
Μεγάλο Σάββατο σήμερα (04/05) και η δράση στην Ελλάδα είναι σε παύση, ωστόσο συνεχίζεται κανονικά σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη!
Πάμε Στοίχημα: Στο 1.98 combo με γκολ στο “MAPEI”