Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

5 αλλαγές στη διατροφή που πρέπει να κάνετε ως μεσήλικες

Τι πρέπει να αλλάξει στη διατροφή και τις συνήθειές μας καθώς μπαίνουμε στη μέση ηλικία

Γενετικοί παράγοντες, ασθένειες, ακόμα και κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την διατροφή μας καθώς μεγαλώνουμε. Όταν το σώμα μεγαλώνει, αλλάζει και η δομή του. Χάνει μυϊκή μάζα, πυκνότητα από τα οστά και συγκρατεί λιγότερα υγρά. Όλες αυτές οι αλλαγές και ακόμα περισσότερες, συμβάλλουν στην αλλαγή των διατροφικών αναγκών. Παρόλο που ο καθένας μας μεγαλώνει διαφορετικά, αυτές οι αλλαγές διασφαλίζουν την καλύτερη υγεία και την μακροβιότητα.

1. Μειώστε την πρόσληψη θερμίδων

Ο μεταβολισμός σας γίνεται πιο αργός με το πέρασμα των χρόνων και αν συνεχίσετε να λαμβάνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων με πριν, θα πάρετε βάρος. Οι γυναίκες πάνω από 50 ετών, πρέπει να καταναλώνουν 1.600 θερμίδες ημερησίως αν δεν είναι σωματικά δραστήριες, 1.800 αν ασχολούνται με κάποια δραστηριότητα και μέχρι 2.200 αν είναι αρκετά δραστήριες στον τρόπο ζωής τους. Για τους άντρες τα όρια είναι 2.000, 2.400 και 2.800 θερμίδες αντίστοιχα.

2. Διπλασιάστε το ασβέστιο

Με την ηλικία, τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και πιο αδύναμα, ιδιαίτερα στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση και άλλες παθήσεις. Έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να επιβραδύνουν την έκφραση της οστεοπόρωσης, ενώ η άσκηση, κυρίως με βάρη, μπορεί επίσης να κρατήσει τα οστά σας υγιή.

3. Μείνετε ενυδατωμένοι

Οι μεγαλύτεροι ενήλικες δε νιώθουν την αίσθηση της δίψας όπως κάποτε. Τα νεφρά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στο να συγκρατούν σωματικά υγρά και χωρίς αυτήν την επίμονη αίσθηση ότι διψάτε, θα μπορούσατε πολύ εύκολα να αφυδατωθείτε. Αν αισθανθείτε τα πρώτα σημάδια αφυδάτωσης όπως πονοκέφαλοι ή υπνηλία, προσπαθήστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν ξαπλώσετε.

4. Δώστε σημασία στις φυτικές ίνες

Το σύστημα της πέψης γίνεται πιο αργό, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο συχνές οι κινήσεις του εντέρου και να νιώθετε τα δυσάρεστε συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες, η μειωμένη κατανάλωση νερού και ορισμένα φάρμακα, θα χειροτερέψουν αυτά τα συμπτώματα. Ενισχύστε λοιπόν την κατανάλωση φυτικών ινών, τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τροφές ολικής άλεσης. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να πίνετε περισσότερο νερό.

5. Φάτε ότι σας ευχαριστεί

Τόσο η αίσθηση της οσμής όσο και της γεύσης, θα αλλάξουν καθώς πλησιάζετε στη μέση ηλικία και θα ανακαλύψετε ότι δεν σας αρέσουν τα φαγητά που σας άρεζαν πριν. Δεν υπάρχει λόγος να τρώτε αναγκαστικά τροφές που δεν σας αρέσουν, με την προϋπόθεση όμως ότι τις αντικαθιστάτε με κάτι εξίσου υγιεινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο 100% η πληρότητα των πλοίων – 24.000 επιβάτες φεύγουν από Πειραιά
Δημοφιλέστεροι προορισμοί σύμφωνα με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες είναι οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και προορισμοί στο βόρειο Αιγαίο
Στο 100% η πληρότητα των πλοίων – 24.000 επιβάτες φεύγουν από Πειραιά