Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νικήστε τον πόνο στην πλάτη: 4 απλά βήματα ανακουφίζουν εκατομμύρια ζωές!

Ειδικοί αποκαλύπτουν πως μπορεί να νικηθεί η νόσος που δεν έχει ακόμη θεραπεία

Οι πολλές ώρες στο χώρο εργασίας σε συνδυασμό με τον καθιστικό τρόπο ζωής σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν πάρα πολλές ώρες στο καθισιό κάθε μέρα. Αλλά μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν να νικηθούν οι επιζήμιες επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι ειδικοί έχουν καταρτίσει μια λίστα με 4 απλά βήματα, σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πόνων στην πλάτη και στον αυχένα, οι οποίοι γίνονται μια «σιωπηλή επιδημία».

Αν ακολουθήσουμε τέσσερα απλά βήματα, ο καθημερινός πόνος στην πλάτη θα μπορούσε να εξαλειφθεί για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων.

Η ειδικός Rishi Loatey είπε ότι η καθιστική ζωή γίνεται μια επιδημία και εκατομμύρια άνθρωποι διαμαρτύρονται τώρα για έντονο πόνο στην πλάτη κάθε μέρα. «Είναι σαφές ότι υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά», πρόσθεσε. Η νέα έρευνα από τη βρετανική εταιρεία Association δείχνει ότι οι περισσότεροι από εμάς περνάμε περίπου 10 ώρες την ημέρα καθισμένοι.

Τα παράπονα για πόνους στην πλάτη και στο λαιμό είναι 10% αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Το 86% των ερωτηθέντων δήλωσε είτε ότι βιώνει τώρα κάποιο πόνο στην πλάτη ή τον αυχένα είτε ότι έχει υποστεί κάποιο πόνο κατά το παρελθόν - σε σύγκριση με το αντίστοιχο 77% πέρυσι.

Τα 4 βήματα

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των πόνων οφείλονται σε αυτοτραυματισμούς από τις πολλές ώρες μπροστά στις οθόνες υπολογιστών. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν ακολουθήσουμε τέσσερα απλά βήματα, ο καθημερινός πόνος στην πλάτη θα μπορούσε να εξαλειφθεί για έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων.

-Σταθείτε όρθιοι και να έχετε τη σωστή ίσια θέση σώματος και πλάτης, τόσο στην εργασία όσο και στο αυτοκίνητό σας.

-Το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα φρύδια σας και η καρέκλα να γέρνει ελαφρώς προς τα εμπρός.

-Κάντε τακτικά διαλείμματα, μην κάθεστε για περισσότερο από 20-30 λεπτά τη φορά και να τεντώνεστε τακτικά.

-Πιείτε νερό αντί για τσάι ή καφέ για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Ο ειδικός Tim Hutchful είπε: «Είναι ανησυχητικό ότι ο αριθμός των ασθενών ηλικίας κάτω των 30 αυξάνεται συνεχώς. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν παντελώς ότι η παραμονή στην ίδια θέση μπορεί να προκαλέσει περιττή πίεση στην πλάτη. Το καθισιό προκαλεί μέχρι και διπλάσια πίεση στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης, καθιστοί είμαστε ευάλωτοι».

Πότε να ανησυχήσουμε

Αν και το πιο συνηθισμένο είναι ο πόνος στην πλάτη να είναι περιστασιακός και να οφείλεται στην κακή στάση ή θέση του σώματός μας και να υποχωρεί με την ξεκούραση ή με κάποια παυσίπονα ή/και μυοχαλαρωτικά, χρειάζεται να του δώσουμε περισσότερη σημασία και να τον διερευνήσουμε με τη βοήθεια του γιατρού μας όταν είναι έντονος και διαρκής. Η ηλικία μας είναι πάντως ένας καλός τρόπος για να υποψιαστούμε την αιτία/ασθένεια που μπορεί να κρύβεται πίσω από τον πόνο:

■ Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι υποφέρουν συνήθως από ασθένειες κατασκευαστικής φύσης -κύφωση ή κυφοσκολίωση-, που προκαλούν όμως περισσότερο ορατή παραμόρφωση και καμπούριασμα και λιγότερο σημαντικά ενοχλήματα. Ο πόνος στην πλάτη στους νέους ανθρώπους, δεν είναι απίθανο να προκαλείται και από υπέρμετρη ή μη καλά σχεδιασμένη αθλητική δραστηριότητα.

■ Οι ενήλικοι μπορεί να πονάνε εξαιτίας μιας πάθησης που εκδηλώθηκε σε μικρή ηλικία και συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί ή ενός ατυχήματος που συνέβη όταν ήταν μικροί. Στην περίπτωση, όμως, που οι πόνοι είναι ξαφνικοί και επίμονοι ή επιδεινώνονται, είναι πιθανό να έχουμε να κάνουμε με σοβαρές ασθένειες (π.χ. καρδιακά προβλήματα), ακόμα και με κακοήθεια, γι’ αυτό και χρήζουν διερεύνησης από ειδικό.

■ Σε ηλικιωμένους ανθρώπους (κυρίως γυναίκες, ακόμα και σε νεότερες ηλικίες, π.χ. 50 ετών), είναι πιθανό ο πόνος να οφείλεται σε οστεοπορωτικά κατάγματα, που ταλαιπωρούν αυτές τις ηλικίες. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι προληπτικές εξετάσεις (μέτρηση οστικής πυκνότητας) και σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα οστεοπόρωσης, η λήψη ειδικής αγωγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ