"Η χρόνια εισπνοή αυτών των συστατικών δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα" λέει ο ερευνητής Τζέιμς Πάνκοβ, καθηγητής χημείας και πολιτικής και περιβαλλοντολογικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ.
Στα πλαίσια της έρευνας, ο Πάνκοβ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τα επίπεδα και τους τύπους χημικών αρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε 30 διαφορετικά μπουκάλια γεμίσματος ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις όπως μέντα, βανίλια, κεράσι, καφές, σοκολάτα, σταφύλι, μήλο, τσιχλόφουσκα και άλλα. Σε 13 από τα 30 προϊόντα, τα χημικά αυτά αποτελούσαν περισσότερο από το 1% του συνολικού όγκου του υγρού, σε επτά από αυτά το 2%, ενώ σε δύο από αυτά ακόμα και το 3%.