Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δύο μόνο εβδομάδες junk food «σκοτώνουν» το έντερο!

Αμερικάνοι και Αφρικανοί αντάλλαξαν δίαιτες και το αποτέλεσμα ήταν αποκαλυπτικό

Του Γιώργου Καλλίνη

Ένα πείραμα μόνο δύο εβδομάδων, αποκαλύπτει στο έπακρο πόσο επιζήμια είναι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (junk food) για το έντερο μας. Οι ερευνητές ζήτησαν από 20 αμερικάνους εθελοντές να κάνουν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ αντίστοιχα ζήτησαν από 20 εθελοντές από την Αφρική να καταναλώσουν περισσότερο junk φαγητό!

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν σύντομη, ο αντίκτυπός της ήταν ορατός, σύμφωνα με ανακοίνωση του γνωστού περιοδικού Nature, στο οποίο δημοσιεύτηκε η έρευνα. Οι Αμερικανοί επωφελήθηκαν από τη νέα τους διατροφή εφόσον βίωσαν λιγότερη φλεγμονή στο έντερο, ενώ η υγεία του εντέρου των αφρικανικών εθελοντών επιδεινώθηκε.

Βέβαια, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα από μια τόσο μικρή μελέτη, λένε οι ειδικοί. Αλλά τα ευρήματα υποστηρίζουν την πεποίθηση ότι η σύγχρονη δυτική διατροφή - που είναι πλούσια σε λίπος και ζάχαρη και χαμηλή σε φυτικές ίνες - είναι εξαιρετικά βλαβερή για εμάς.

Άλλη μελέτη γιαπωνέζων μεταναστών στη Χαβάη, έδειξε ότι αρκούν λίγα χρόνια δυτικής διατροφής για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, ένα είδος καρκίνου που είναι πιο σπάνιο στην Ιαπωνία κυρίως λόγω της ασιατικής ελαφριάς διατροφής. Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών, ιδιαίτερα των δημητριακών ολικής αλέσεως, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, ενώ η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο.

«Ποτέ δεν είναι αργά να μειώσουμε τον κίνδυνο»

Στη μελέτη «ανταλλαγής» δίαιτα, η διατροφή δυτικού τύπου που δόθηκε στους ιθαγενείς της Αφρικής εθελοντές ήταν το τυπικό γρήγορο φαγητό: χάμπουργκερ και πατάτες. Οι εθελοντές των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έκαναν μια διατροφή που περιέχει πολλά όσπρια και φασόλια.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ιατρικές εξετάσεις πριν και μετά την αλλαγή του διαιτολογίου. Οι διατροφικές συνήθειες φάνηκε να προκαλούν σημαντικές αλλαγές στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου, καθώς και τα βακτήρια που ζουν στο έντερο - με τους εθελοντές των ΗΠΑ να σημειώνουν καλύτερο σκορ κάνοντας την καλύτερη διατροφή.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Stephen O'Keefe, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, δήλωσε: «Μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, μια αλλαγή στη διατροφή από την «κλασσική» δυτική σε μια παραδοσιακή αφρικανική πλούσια σε φυτικές ίνες, μια χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα, μείωσε τους βιοδείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Άρα αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν είναι αργά για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου του παχέος εντέρου ».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου θα μπορούσε να αποφευχθεί αν τρώμε πιο υγιεινά. Ένας εκπρόσωπος του Cancer Research UK, δήλωσε ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες. «Η ανταλλαγή δίαιτας είχε αρκετά δραστικά αποτελέσματα, καθώς γνωρίζουμε ότι κάνοντας μικρές αλλαγές που διατηρούνται μακροπρόθεσμα, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής».

Χάρβαρντ: Βρήκαν οι επιστήμονες τον τρόπο να «σβήσουν» την πείνα;

Εντοπίστηκαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που προκαλούν πείνα

Νέα ελπίδα για όσους δυσκολεύονται να κάνουν δίαιτα, μετά την αναγνώριση των εγκεφαλικών κυττάρων που δημιουργούν την αίσθηση της πείνας. Η νέα ανακάλυψη αποκαλύπτει «ένα πολλά υποσχόμενο νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους».

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ και του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου διαπίστωσαν ότι ένα κύκλωμα στον εγκέφαλο που είναι γνωστό ως ο υποδοχέας – ρυθμιστής melanoncortin 4 (MC4R) είναι επίσης και το σύνολο των κυττάρων που ελέγχει την επιθυμία για φαγητό. Όταν οι ερευνητές απενεργοποίησαν τα συγκεκριμένα κύτταρα σε μια ομάδα ποντικιών, η πείνα αυξήθηκε, ενώ η ενεργοποίηση τους σταμάτησε τις κρίσεις πείνας.

«Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι η τεχνητή ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κυκλώματος του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει την κατανάλωση τροφής στα ποντίκια, με παρόμοιο αποτέλεσμα όπως και η δίαιτα, αλλά χωρίς το αίσθημα της πείνας», εξήγησε ο συντάκτης της μελέτης Brandford Low, καθηγητής ιατρικής στο Harvard Medical School και ερευνητής στο Beth Israel Deaconess Medical Center.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, εκθέτοντας τα ποντίκια σε μπλε φως (λέιζερ), μέσω μιας οπτικής ίνας που είχε εμφυτευτεί στους εγκεφάλους των ζώων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες
Ποιες ώρες δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία – Συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία για την Πρωτομαγιά
Πρωτομαγιά: Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ με στάση εργασίας η Θεσσαλονίκη – Για ποιες ώρες