Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένεση δίνει δεύτερη ευκαιρία στην καρδιά!

Αναγεννούν την καρδιά μετά από ένα επεισόδιο και επιδιορθώνουν τις βλάβες...

Επιμέλεια Γιώργος Καλλίνης

Επιστήμονες ανακάλυψαν βλαστικά κύτταρα ικανά για να επιδιορθώσουν τη βλάβη της καρδιακής προσβολής, σε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να προσφέρει νέα ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συνεχίζουν να έχουν πόνο, δύσπνοια και κόπωση, επειδή οι καρδιακοί μύες τους είναι τόσο άσχημα τραυματισμένοι, με αποτέλεσμα η καρδιά να μην μπορεί πλέον να αντλεί αίμα αποτελεσματικά στο υπόλοιπο σώμα.

Οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι μια ένεση με «βλαστικά κύτταρα της καρδιάς» θα επιδιόρθωνε το τραυματισμό της καρδιάς, αλλά ήταν δύσκολο να ανακαλύψουν τα βλαστικά κύτταρα που θα είχαν τόσο θεραπευτική δράση.

Τώρα, ερευνητές στο Βρετανικό Heart Foundation και στο Imperial College ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος βλαστικών κυττάρων στην καρδιά, είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκεκριμένη διαδικασία αναγέννησης. Όταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα βλαστοκύτταρα, οι καρδιές με πρόβλημα άντλησαν τη διπλάσια ποσότητα αίματος από πριν. Αν και μέχρι στιγμής τα πειράματα έχουν γίνει μόνο σε ποντίκια, η ερευνητική ομάδα είναι αισιόδοξη ότι μια παρόμοια κυτταρική αναπαραγωγή θα μπορεί να γίνει και στον άνθρωπο.

Ο καθηγητής Michael Schneider, του Imperial College, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα, δήλωσε: «Έχουμε βρει τα βλαστικά κύτταρα της καρδιάς, τα οποία έχουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στην επιφάνειά και κατά συνέπεια έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα για την επιδιόρθωση «κατεστραμμένων καρδιών. Στα πειράματα είδαμε πολύ μεγάλη βελτίωση στην καρδιά. Οι μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν να είναι ενέσεις βλαστοκυττάρων, όπως στα σημερινή πειράματά μας, ή η χρήση των θεραπευτικών πρωτεϊνών που κουβαλούν αυτά τα συγκεκριμένα κύτταρα».

Η πρωτεΐνη που θεραπεύει την καρδιά!

Αυτή η μελέτη ανακάλυψε ότι τα θεραπευτικά βλαστικά κύτταρα για την καρδιά έχουν μια πρωτεΐνη στην επιφάνειά τους, που ονομάζεται PDGFRα. Όταν χρησιμοποιήθηκαν σε πειράματα, ανέκτησαν και επισκεύασαν ένα σημαντικό ποσοστό των κατεστραμμένων καρδιακών μυών μετά από 12 εβδομάδες, βοήθησαν στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, ειδικά σε σύγκριση με άλλα πειραματόζωα που δεν είχαν λάβει την αγωγή.

Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα να βρούμε παρόμοια κύτταρα στις ανθρώπινες καρδιές, χρησιμοποιώντας όχι μόνο την PDGFRα αλλά και άλλες πρωτεΐνες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από καρδιακές προσβολές. Ο καθηγητής Jeremy Pearson, αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής του Βρετανικού Καρδιολογικού Ιδρύματος, το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα είναι πρώιμη, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από ένα έμφραγμα με τη χρήση βλαστικών κυττάρων. Ένα κρίσιμο επόμενο βήμα για την έρευνα αυτή, θα είναι να διαπιστωθεί αν η ανθρώπινη καρδιά έχει τα ίδια θεραπευτικά βλαστοκύτταρα, με την ίδια επίδραση». Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Communications.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ