Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μισό εκατομμύριο Ευρωπαίοι πεθαίνουν απ' την καθιστική ζωή!

Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου στους ηλικιωμένους

Ένας στους 4 ενήλικες και 4 στους 5 εφήβους στην Ευρώπη ακολουθούν ένα επιβλαβές μοντέλο καθιστικής ζωής και το κόστος αυτής της «σωματικής αδράνειας» για την Ευρωπαϊκή οικονομία υπερβαίνει τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως - 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την παγκόσμια ετήσια δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα.

Αυτά προκύπτουν από τη νέα μελέτη με τίτλο «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη» που δημοσιεύτηκε σήμερα από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία.

Η μελέτη, η οποία ανατέθηκε από τoν Διεθνή Σύνδεσμο για τον Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association), καταδεικνύει ότι 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της σωματικής αδράνειας. Οι πιο κοινές αιτίες θανάτου προέρχονται από τις ασθένειες που συνδέονται με τη σωματική αδράνεια, όπως η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και ο καρκίνος του στήθους.

Η σωματική αδράνεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από το κάπνισμα, όπως αναφέρει η μελέτη, ωστόσο εκτιμάται ότι υπάρχουν οικονομικά και αποτελεσματικά βήματα προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ανθρώπους να υιοθετήσουν έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής.

Ο πρόεδρος του ISCA Mogens Kirkeby υποστηρίζει: «Πρέπει να κινούμαστε περισσότερο. Είκοσι λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα θα άλλαζαν σημαντικά τα δεδομένα. Αν μειώναμε μόνο κατά 1/5 το επίπεδο σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη, θα σώζαμε 100.000 ζωές και παράλληλα θα εξοικονομούσαμε 16 δισ. ευρώ ετησίως.»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Kirkeby, συστήνει δίωρη μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. « Αυτό σημαίνει 20 λεπτά την ημέρα, κάτι τόσο απλό, όπως να κατεβούμε από το λεωφορείο ή το μετρό στην προηγούμενη στάση και να κάνουμε έναν ζωηρό περίπατο μέχρι τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή να παίζουμε στο πάρκο με τα παιδιά.»

Χρειαζόμαστε μόνο 4 ώρες καθισιό!

Σηκωθείτε από τον καναπέ και ενεργοποιηθείτε ακόμη και… αν σας έχουν πάρει τα χρονάκια, είναι το μήνυμα νέα έρευνας, η οποία αποκαλύπτει ότι η ενεργητική ζωή μειώνει δραματικά τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα από τις τελευταίες μελέτες, που διενεργήθηκε από ερευνητές στην Αυστραλία και τον Καναδά, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό 'British Journal of Sports Medicine.

Οι ερευνητές που εξέτασαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες από 70 χρονών και πάνω, διαπίστωσαν ότι εκείνες που κάθονταν περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν τις μισές πιθανότητες να πεθάνουν στα επόμενα 9 έτη από εκείνους που κάθονταν λιγότερες από 4 ώρες την ημέρα. Όσες κάθονταν για 11 ώρες ή περισσότερο την ημέρα είχαν 65% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Μάλιστα, μια δεύτερη σημαντική μελέτη σε άτομα ηλικίας 50-80, έδειξε ότι εκείνοι που μείωσαν το καθισιό, συρρίκνωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σχεδόν κατά ένα τρίτο.

Οι ειδικοί δήλωσαν για τα αποτελέσματα της «ότι δεν είναι ποτέ πολύ αργά στη ζωή για να κάνουμε κρίσιμες αλλαγές». Η Caroline Abrahams από τη φιλανθρωπική οργάνωση Age UK, δήλωσε: «Αυτό αποτελεί ακόμη περαιτέρω απόδειξη για τη σημασία του να είμαστε δραστήριοι στην Τρίτη ηλικία. Ποτέ δεν είναι κανείς πολύ γέρος για να σώσει την υγεία του, γιατί ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες της φυσικής δραστηριότητας καθώς μεγαλώνουμε μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η άσκηση και η δραστηριότητα δεν προσθέτουν μόνο χρόνια στην ζωή μας, αλλά μας κάνουν και πιο ευτυχισμένους και ανεξάρτητους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Στον ΟΑΣΘ μόνο 50 λεωφορεία τα οποία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, θα εξυπηρετούν τους πολίτες
Μεγάλη απεργία 24 ωρών: Ποιοι βάζουν λουκέτο - Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη